Nederlands Concert Mannenkoor

» Nieuwjaarsconcert te Dronten 20-01-2024
» Najaarsconcert te Huizen 11-11-2023
» NCM-concert te Ermelo 20-05-2023
» Nieuwjaarsconcert Nieuw Vennep 21 januari 2023
» Concert Woerden, 24 september 2022
» Zingen in vrijheid, Breukelen 30 april 2022
» Nieuwjaarsconcert op 18 januari 2020 te Baarn
» Herfstconcert in Huizen op 30 november 2019
» Grenzeloos gezang 2019
» Nazomerconcert Harderwijk 28 september 2019
» Jubileumconcert Apeldoorn 13 april 2019
» Nieuwjaarsconcert Dronten 2019
» Najaarsconcert Baarn 2018
» Repetitie weekend oktober 2018
» Concert te Workum 29 september 2018
» Musikale ontmoetingsdag 16 juni 2018
» Matinee Breukelen april 2018
» Repetitie weekend Baarn maart 2018
» Nieuwjaarsconcert Nieuw Vennep 2018
» Concert Ommen 2017
» Najaarsconcert Bodegraven 2017
» Lenteconcert Papendrecht 2017
» Nieuwjaarsconcert Baarn 2017
 [VERDER TERUG LEZEN]

 [NAAR TOP]

Buitengewoon sfeervol en stralend Nieuwjaarsconcert

in Dronten 20 januari 2024

Dronten was weer even de thuisbasis van het Nederlands Concert Mannenkoor; daar werden in de beginjaren van het Mannenkoor de repetities gehouden. Nu werd het wederom een muzikaal optreden in het nieuwe jaar met een concert.

Daaraan voorafgaand nuttigde het Mannenkoor het stamppotbuffet; een jaarlijks gebruik aan het begin van een nieuw jaar. Twee keer eerder bood het Kerkcentrum 'de Ark' podium voor een NCM-concert en dit keer met de Gospelgroep Crossfire; het was dan ook niet zo verwonderlijk dat een grote hoeveelheid mensen op de been was gebracht om dit nieuwjaarsconcert bij te wonen.

En wat een enthousiasme hebben de zangers en zangeressen van de beide koren met de begeleiders aan de dag gelegd om de concertgangers te verrassen.

Met Hymne to freedom opende het Nederlands Concert Mannenkoor de avond. In een fraaie melodielijn, aangereikt vanuit een eenvoudig akkoord van Oscar Peterson, ontstond deze compositie in arrangement van Jimco Zijlstra. Een herkenbare boodschap voor hoop op eenheid, vrede en waardigheid voor de mensheid dat deze avond in andere composities zou doorklinken. De musici André van Vliet op orgel en Mark Brandwijk op vleugel begeleidden klankvol dit lied.

Een warm welkomstwoord was er van presentatrice Liesbeth Reijerkerk die de aanwezigen met haar aangenaam treffende toelichtingen van te zingen liederen door het programma loodste.

De Lutherse hymne Beautiful Savior is een fraaie compositie van Joseph A. Seiss, waarin enkele strofen van een bekend Adventslied zijn opgenomen. Naarmate het lied vorderde nam de koorklank in sterkte toe, zonder de verstaanbaarheid geweld aan te doen en eindigend in het "Now and for evermore be Thine; for evermore be Thine". Het stond als een huis!

Verrassend werd The Creation, dat de schepping tot uitdrukking brengt en het licht laat schijnen, volledig uit het hoofd door het Mannenkoor gezongen; slechts een enkele lamp brandde in de kerkzaal. Een staaltje van zangkunst werd gebracht, waarbij de zangers feilloos op handbewegingen van Jimco Zijlstra het moment van hun zangpartij inzetten. Een bijzondere koorklank, waarbij in het intro van André van Vliet op het orgel er de donkere orgelklank klonk met ook een vogelgeluidje.

De technicus zorgde ervoor dat bij de magistrale eindtonen van 'Let there be light, and there was Light' alle lampen weer aangingen.

HetLove shine a light, van Kimberley Rew, was van andere tempi voorzien door de dirigent van het Nederlands Concert Mannenkoor. Gedreven door muzikaliteit klonk dit Engelse lied 'Liefde laat een licht schijnen in elke hoek van mijn hart'. Beheerst en toch strak in directie liet Jimco het lied scherp, zuiver en in klank eminent zingen.

De gospelgroep Crossfire stelde zich op vóór het Mannenkoor en liet enkele spirituals klinken. Dirigente Melanie Wilschut-Brethouwer geeft, ook met piano, muzikale leiding aan dit koor en wordt daarbij op een fijne manier ondersteund door een combo met op drums Nathan Swieringa, Jim Thenu percussie, Richard Goudsblom gitaar en Jurjen Mensel met basgitaar.

All the people said Amen. Een fraaie melodie van Matt Maher die overtuigend door Crossfire werd gezongen, met woorden waarop je 'amen' kunt zeggen. Het werd vervolgd met Walking to Jordan waarin je als het ware een stoet mensen naar de rivier de Jordaan hoorde lopen. Een gebed als gecomponeerd lied van Jay Althouse.

Met het door Ruben Morgan gecomponeerde Stilbracht Crossfire zowel een gebed, een storm alsook de uitroep "Heer, U bent mijn God" in muzikale expressie tot uitdrukking. Met de vertolking van dit lied gaf Crossfire voluit haar visitekaartje af.

In Alles nieuw, met tekst van Eline van Dijk, werd muzikaal geïllustreerd dat, als je maar op Hem hoopt en vertrouwt, er geen berg te hoog is of geen dal te diep.

Een verrassing was het, toen het echtpaar Ingrid en Hendri van der Kolk-Morren als zangduo 'A million dreams' met harmonische klank als een fraaie zangprestatie neerzette. Applaus kon niet uitblijven.

Een muzikaal intermezzo werd in optima forma gegeven door Mark Brandwijk die de toetsen van de vleugel in beroering bracht; en hoe! De melodie 'Bridge over troubled water' kwam, na introductie met bijzondere en fijnzinnige muzieklijnen van enkele bekende gezangen, in zowel verstilde klanken als in bruisende accoorden naar voren. Een ongekend muzikale verrassing voor allen. En dat werd beantwoord met een ovationeel applaus.

Het Nederlands Concert Mannenkoor pakte de muzikale draad weer op met het a capella zingen van Dobra Noc "Slaap zacht; Gods zorg omringt u'. De innemende stijl van dirigeren door Jimco Zijlstra bleek ook in het, uit het hoofd, gezongen Pools avondlied; zeer zacht en met klank. Wederom: indrukwekkend.

'Perspectief', een fraai door Jimco Zijlstra getoonzet en van tekst voorziene compositie werd overtuigend ten gehore gebracht. Met in het refrein de positieve lading: "Zie steeds die positieve momenten in je leven, die je nieuwe impulsen kunnen geven. Held're lichtpuntjes die je mag beleven, mensen om je heen". Dat lied werd, zoals een couplet aangeeft, door de zangers met stralende ogen gezongen, temeer vanwege de uitstraling van Jimco zelf'

De twee solisten van het Nederlands Concert Mannenkoor: Folkert Vreeken, tenor, en Kees Kleijer, bas, lieten hun stem voluit klinken in Rock-a my soul in de ritmiek van deze door het Mannenkoor gezongen spiritual.

Jimco Zijlstra, stevig staande op de dirigentbok, mende ook zijn zangers bij de spiritual Jacobs Ladder door zijn aangename directie. De mannen zongen met volle klank in prachtige opklimmende welluidendheid. De begeleiding van orgel en vleugel droegen daaraan bij!

Verdiend applaus volgde.

Crossfire bracht vervolgens nog drie nummers met overtuiging ten gehore. Het gospelkoor is rijk aan eigen koorsolisten en ze leverden bij deze liederen een completerende bijdrage.

Het lean on me, afkomstig uit de tv-serie 'Glee' was een herkenbare melodie. Niet zo bekend was Moving Forward van Israël Houghton, een bijna niet-eindigende melodie, waaruit de hoop naar de toekomst toe en het vertrouwen op Hem werd bezongen.

By and by, een melodie van Elvis Presley werd met Nederlandse tekst, net als alle liederen door Crossfire uit het hoofd gezongen, en met expressie in bewegingen tevens uiting gegeven aan de tekst "Vertrouwen in Hem, ook al wordt het donker". Het combo zorgde ook hierbij voor aangename begeleiding.

Daarna namen de zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor het muzikale stokje over met een ander lied van Elvis Presley nl. Can't help falling in love in arrangement van Jimco Zijlstra. Een complete verrassing voor de vele aanwezigen was er toen halverwege het lied de zangers gingen staan bij het zingen van 'Take my hand, take my whole life too'. Dit alles

oogstte veel bijval bij de aanwezigen en de achterste rij in de kerkzaal zwaaide enthousiast mee op de melodie. Ovationeel applaus weerklonk.

Sopraan Ingrid van der Kolk-Morren liet haar stem weer horen in 'de droom','mijmering'en 'breng hem thuis', delen uit de musical Les Misérables, waarbij het Mannenkoor gepast hun eigen melodieën zongen. Halverwege viel al applaus te horen; maar, er kwamen nog drie delen dus het was dubbel genieten van deze door velen gekende musical. Het Nederlands Concert Mannenkoor liet het eerste en laatste deel beheerst in staccato de tekst horen 'Hoor je 't zingen op de straat, hoor je het zingen op het plein'. Tekst van een welluidende, en soms ook ingetogen gezongen, musical die verzet verwoordt tegen rechteloosheid en voor een nieuwe toekomst. Dankbare instemming van het publiek was er daarna met applaus.

De voorzitter van het Nederlands Concert Mannenkoor, André de Groot, richtte zich in zijn slotwoord tot het zanglustige publiek; een 'hartelijk bedankt' was er voor de medewerkenden en musici met een bloemenattentie.

Namens de gospelgroep Crossfire werd het Nederlands Concert Mannenkoor hartelijk bedankt voor de fijne samenwerking met de uitnodiging voor een volgend concert.

Deze dankwoorden betekenden niet de afsluiting van deze avond. Die was er door het gezamenlijk ten gehore brengen van Song for peace. Een door Jimco Zijlstra gecomponeerde canon die, halverwege de avond al wat in de grondverf was gezet.

De tekst was geprojecteerd en de canon werd uit volle borst gezongen door drie 'koren" (alle vrouwen, mannen en het Mannenkoor) met Jimco Zijlstra als innemende dirigent.

Het was voor velen een bijzondere gewaarwording dat er zo prachtig gezongen werd, ook door de mannen onder de aanwezigen.

De oproep van André de Groot kan dus weerklank bij hen vinden voor het zangproject van het Nederlands Concert Mannenkoor dat wordt afgesloten met een concert in Breukelen op 1 juni 2024 (gewijzigde datum).

Dronten 2024: een concert dat heel lang in het geheugen van zangers en dirigent van het Nederlands Concert Mannenkoor zal blijven als een zeer bijzondere koorprestatie

Gert Bink

 [NAAR TOP]

Welluidendnajaarsconcert in Huizen op 11 november 2023

Wederom een concert in de Zenderkerk in Huizen van het Nederlands Concert Mannenkoor. Dit keer met het gemengd koor The Ambrosians. Alle plaatsen in de kerkzaal waren bezet en dat was een verheugende aanblik voor de zangers die op het brede podium op hun stoel zaten.

Voor The Ambrosians was het bijna een thuiswedstrijd, want Blaricum ligt op schootsafstand en zij herkenden vele bekenden temidden van het publiek.

Het gezamenlijke openingslied Whatthe world needs nowwerd onder directie van Paul Geurts geopend. De eerste klanken vulden de kerkruimte en werden onder begeleiding ritmisch vervolgd. Een klankklare opening van een bijzonder concert met een muzikale nostalgie en knipoog naar de jaren '60 door The Ambrosians, maar ook was er de heldere klank van liederen die voor dit concert dienden uit het brede repertoire van het Nederlands Concert Mannenkoor.

Een hartelijk welkom was er voor de vele aanwezigen en werd vertolkt door Liesbeth Reijerkerk, presentatrice van het Nederlands Concert Mannenkoor, die ook op deze avond met haar korte en aangename presentatie bekendheid gaf aan de ten gehore te brengen

liederen door het Mannenkoor.

Dat begon met Verbindingwaarin het samen zingen en musiceren, samen delen en leven centraal in de tekst werd aangegeven. Statig werd het gezongen onder directie van dirigent Jimco Zijlstra. Enigszins verrassend was The Creationeen fraai lied waarin het ging over de schepping en er duisternis over de aarde lag tot het moment dat Gods Geest het licht liet schijnen. Dat werd zichtbaar gebracht door een deel van de kerkzaal ook in het donker te zetten en op enig moment stond het mannenkoor volop in het licht.

Na deze wat gedragen melodie was het Love shine a light. Een heerlijke, staccato gezongen melodie waarbij de zangers de handbewegingen van de dirigent scherp in de gaten hielden.

Begeleiding van Jan Lenselink op vleugel en Ronald IJmker op synthesizer ondersteunden op aangename wijze de mannenkoorzang. Gewaardeerd applaus volgde.

In het eerste intermezzo was er de jazzy sound van het combo met dirigent-pianist Paul Geurts op de vleugel, Nol van Bennekom op contrabas en Aad Overeem op saxofoon, die deze avond ook de gitaar op enkele momenten hanteerde, en met fraaie klanken van hun instrumenten.

The Ambrosians namen plaats op het podium vóór de zangers en, na inleidende woorden van hun voorzitter, klonk in salsa-ritme het Cantar van Jay Althouse. Cantar, het Spaanse woord voor zingen, was niet misplaatst want dat deden de zangeressen en zangers van The Ambrosians ten volle. Het kwam ook tot uitdrukking in de Pianoman van Billy Joël in een


fraaie melodielijn. Na dit lied uit 1973 werd er het door David Foster gecomponeerde Hard to say I'am sorryuit 1982 van de Amerikaanse rockband uit Chicago. Terecht applaus was er, zoals dat ook klonk bij het Ritme van de regenuit 1962 en als lied ten gehore gebracht door Rob de Nijs. Even terug in de tijd met die klank en woorden.

Mannenkoorzang klonk daarna magistraal met het Amigos para siempre van Andrew Lloyd Webber in bewerking van Jimco Zijlstra. Vrienden voor altijd, in het verlengde van het eerdere lied Verbinding: niet voor niets een song voor de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Barcelona in 1992.

Hoe anders was dat in tempo en ingetogenheid met het alle Welt will Frieden . In een tijd van een wereld in beroering, oorlog en geweld is er de roep om vrede. Eigenlijk was er bijna een moment van stilte na dit door het Mannenkoor gezongen lied, dat sinds kort op het repertoire van het

Nederlands Concert Mannenkoor staat. Met deze compositie en tekst van Jimco Zijlstra was het als het ware een muzikale schildering van een donkere achtergrond en licht op de voorgrond. Een clair-obscuur als het ware in dit opzicht, om de nadruk te leggen op de noodzaak van vrede te bereiken: 'AlleWelt will Frieden'.

Mosie Lister componeerde Whereno ons stands alone.Een doorleefd bezongen lied en één van de favoriete liederen van het Mannenkoor, waarbij ook nu weer de zangers met enige ontroering de Engelse tekst ten gehore brachten. "In de zwartste nacht en eenzaamheid wordt naar God geroepen; Verberg Uw gezicht niet voor mij. Houd mijn hand vast, de hele weg, elk uur, elke dag". Vanuit het hart gezongen kwam dit ook over bij het publiek voor een dankbaar applaus.

Een intermezzo vulde de kerkruimte met de muziek van Jan Lenselink en Ronald IJmker.

Strofen van liederen werden gehoord, onvermoeibaar geproduceerd door het miraculeus snelle vleugelspel van Jan en in vaart door Jan en Ronald op synthesizer. Beiden sterk geconcentreerd voor de tempi met een welluidend slotakkoord. Het publiek was er van onder de indruk en een donderend applaus gaf de waardering voor deze musici weer.

The Ambrosians keerden naar de jaren '20 terug met Blue Skies, het lied van Irving Berlin dat door dirigent-pianist Paul Geurts was gearrangeerd. Een opgewekt lied dat ook in die zetting werd vertolkt met begeleiding van het combo. Met gedrevenheid werd ook Fieldof goldvan Gordon Sumner, bekend als Sting, gezongen waarin met zekere melancholie dit uit 1993 gecomponeerde lied werd gezongen. Aangenaam en herkenbaar was zeker het Can't help fallin' in love . Een soliste van The Ambrosians zong daarbij met heldere stem. Bij dit van Elvis Presley bekende lied uit de jaren '60 hebben de zangers van het Mannenkoor zich weten in te houden bij dit, ook hen bekende lied. Het was een prachtige vertolking door The Ambrosians. De vrolijkheid spatte er af bij het Happy togethervan Allan Gordon en ten gehore gebracht in 1967 door The Turtles. Het werd swingend bezongen en gebracht op het podium waarbij de contrabas en gitaar volop in meespeelden met de heldere stemmen van The Ambrosians.


Met The long day closesging het Nederlands Concert Mannenkoor a capella verder; een lied van sir A.S. Sullivan dat door slechts weinig Mannenkoren in het repertoire is opgenomen. Na de aangename rustige muzieklijnen was dat met One moment in timehelemaal anders. En dat is begrijpelijk, want het was de track van de Olympische zomerspelen in Seoel (1988), in arrangement van Jimco Zijlstra, en dan gaat het om snelheid. Die vaart, in melodie en heldere

Engelse tekst, werd met furore door de zangers gebracht 'op weg naar je bestemming als winnaar'. Sterk staccato gelardeerd en opklimmend in hoge tonen. Ook dit was een prachtige vertolking door het Mannenkoor dat, hoe dan ook, beheerst en secuur gemend door de leidsels van dirigent Jimco Zijlstra. Een muzikale herkenning voor velen was er met de Oklahoma medleyvan Rogers en Hammerstein, fraai in arrangement door Jimco.

De beide koren sloten af met Hymne to freedom. Een mooi lied van Oscar Peterson en gekend door zijn eenvoud, fijne muzieklijnen

in compositie en arrangement van Jimco Zijlstra; hij dirigeerde dit en de koren toonden ook hier uitstraling, zodat de gezongen woorden een extra kracht verkregen voor de aanwezigen. Het applaus was overduidelijk.

Een tastbare dank werd de musici, soliste, presentatrice en de beide dirigenten door de voorzitter van The Ambrosians en door André de Groot, voorzitter van het Nederlands Concert Mannenkoor hen overhandigd onder een staande ovatie.

Iedereen bleef staan, ook bij de toegift die kort door Jimco Zijlstra werd 'ingestudeerd' nl. het

Siyahamba;het Zuid Afrikaanse swingende lied: 'We are marching in the light of God'.

Een fabuleus eindlied van dit herfstconcert van wisselende zang en genres dat in het teken stond van "Verbondenheid dat het plaveisel is voor vrede". Daaraan werd in de ten gehore gebrachte liederen, met inzet van zangers en zangeressen en dirigenten inhoud gegeven onder instrumentale begeleiding van de gewaardeerde musici op vleugel, piano, synthesizer, contrabas, saxofoon en gitaar.

De nieuwe flyers van het Nederlands Concert Mannenkoor die op de zitplaatsen waren gelegd kregen alle een eigenaar en kunnen een herinnering zijn aan dit concert van het Mannenkoor dat op 20 januari 2024 in Dronten weer concerteert. (De afstand van ca 60 km is geen brug te ver vanuit Huizen). Voor dat concert in Dronten wordt al gerepeteerd door het Nederlands Concert Mannenkoor op de zaterdag 18 november. De zangers blijven in vorm en dan zijn het niet direct de grijze hoofden waar het om gaat, maar de zangstem van de zangers die virtuositeit aangeeft en dat kan met klank en kleur op 20 januari 2024 weer gehoord worden en kunnen velen opnieuw van een muzikaal nieuwjaar festijn komen genieten.

20/11 gjb (foto's: Jelis Budding)

 [NAAR TOP]

Ermelo, lenteconcert 20 mei 2023

Eindelijk weer een concert. Dirigent en zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor zagen er reikhalzend naar uit. De aanwezigen hebben kunnen genieten, en beslist zij niet alleen, want zangers genieten ook tijdens het zingen van klank en kleur, van schoonheid in melodie en, wat ook wat zegt, de intentie van woorden die dán gezongen worden.

Een lenteconcert onder het thema 'aspecten van vrede'. In een periode dat rust haast nergens in de wereld voor het oprapen ligt en de bulderende klank van kanonnen en ketsende kogels nog steeds in de strijdgebieden gehoord worden, werden liederen gezongen rond dit thema. Zoals Liedboek 275 al verwoordt: "Geef Vrede Heer, geef vrede; de wereld wil slechts strijd. Al wordt het recht beleden, de sterkste wint het pleit. Het onrecht heerst op aarde,

de leugen triomfeert, ontluistert elke waarde, o red ons sterke Heer".

Afbeelding met kleding, persoon, overdekt, meubels

Automatisch gegenereerde beschrijving Ook dat werd, als opmaat voor dit concert in de woorden van de Negro spiritual gezongen Kum ba yah; Heer ontferm u. De zangers stonden in een halve cirkel in de kerkzaal en vulden daarmee de ruimte met klank; het publiek werd meegenomen in de klank van dit lied.

Sereen klonk daarna Een wereld van vrede van R.Pracht met tekst van Jimco Zijlstra, met daarin de oproep dat de wereld van vrede komt! Kom ga met ons mee.

A capella werd ook daarna het Alle Welt will Frieden ten gehore gebracht. Primeur voor de aanwezigen in Ermelo van dit door Jimco gecomponeerde en van tekst voorziene lied.

Volle aandacht voor de dirigent en, wederom, een uit het hoofd gezongen en vanuit het hart bezongen lied.

Een bijzonder lied, met in zich afwisseling in klank en betekenis, werd waardevol uitgevoerd!

Liesbeth Reijerkerk gaf wederom op aansprekende manier toelichting op de liederen, Bij de aankondiging van het I have a dream, kwamen die bekende woorden van Martin Luther King extra binnen. Is het de door iedereen gedragen wens om - eindelijk- in een andere wereld te kunnen zijn waar gerechtigheid is? Die droomwens is er nog steeds, de actuele geschiedenis toont het aan. Magistraal werd dit ten gehore gebracht.

Tenor Folkert Vreeken vertolkte met zijn solo het If I can help somebody . Het lied van A. Androzzo staat hem op het lijf geschreven en met feedback in klank van de zangers klinkt zijn stem welluidend.

Op een nader moment op de avond klonk zijn Rock- a my soul. Een negro spiritual, al jaren gekend door het NCM, dat perfect werd gezongen met alle ritmiek die dit zangstuk kenmerkt.

Heerlijk om te zingen en idem om aan te horen.

Jan Lenselink, vaste musicus van het Nederlands Concert Mannenkoor op de vleugel, zorgde met Marcel van de Ketterij voor een fraai intermezzo: een Air van Georg Philip Telemann.

De zangers maakten met Marcel van de Ketterij, die André van Vliet op orgel verving, kennis tijdens de generale repetitie.

Afbeelding met persoon, kleding, overdekt, koor

Automatisch gegenereerde beschrijving Het Latijnse Veni, Sancte Spiritus, een Pinkstergebed, was een sereen gebracht lied op rustig tempo. Daartegen over stond een andere melodielijn, in Engelse setting: As torrents in Summervan sir Edward Elgar.

Het siert dirigent en zangers dat ze in staat zijn om de verschillende genres van muziekstukken doordacht ten gehore te brengen. Als zanger is er in zulke situaties het besef dat woorden en klanken om een andere manier van zingen vragen. Soms ingetogen en rustig; soms meer mezzo of forte; doch altijd beheerst en gezamenlijk.

De sterkte van de verschillende zangpartijen zijn op elkaar afgestemd en de zangers zijn geoefend om ook al staan ze tussen andere partijen, hun eigen melodielijn 'vast' te houden. Ook dat is een kunst van het zingen!

Gedurfd, en verzekerd, werd ook One moment in time gezongen; de soundtrack van de Olympische zomerspelen Seoel 1988. En als je dan de melodie herkent van Whitney Houston dan is het heel verrassend wanneer dat intens! door zangers van het NCM wordt gezongen. Dat zijn dan kippenvelmomenten, met name wanneer de beheerste forte klanken op hoogte in zuiverheid ten gehore worden gebracht. Dit arrangement van Jimco Zijlstra kan voor zijn mannen dan ook als één van de toppertjes worden beschouwd en dan mag het adagium van die lied 'elke dag dat ik leef wil ik het beste van mijzelf geven' prominent én hoog klinken.

Afbeelding met kleding, persoon, meubels, overdekt

Automatisch gegenereerde beschrijving Even een adempauze waarin het genieten was van de flitsende vleugelberoeringen van Jan. Een mens heeft slechts tien vingers die, normaliter op een rustige manier worden gebruikt. Temperament zorgt ervoor dat het wat sneller gaat, maar schijnbaar heeft Jan een soort muzikale adrenaline die ervoor zorgt dat de bewegingen van zijn vleugelspel hem nog sneller afgaat. Verdiend applaus.

Met vijf liederen uit Les Misérables, werd na introductie door Liesbeth Reijerkerk het bekende verhaal van Victor Hugo van de opstanden 1832 in Parijs vertolkt. Met de soms heftige akkoorden en staccato helder en in het Nederlands goed verstaanbare tekst gebrachte lied klinkt het voluit: "hoor je het zingen op de staat, en op het plein? Van al die mensen die vertikken om langer slaaf te zijn; vecht voor een nieuwe toekomst". Hoe actueel!

Zowel de Droom, Mijmering en Breng hem thuis, fijnzinnige tussenmelodieën en woorden vulden de kerkzaal, om daarna uit volle borst de hoofdmelodie van de thans weer draaiende musical te reproduceren.

Mooie orgelklank klonk daarna. Marcel van de Ketterij speelde het allegro uit An occasional oratorio van Händel dat dateert uit 1746.

Voor hem was het een genieten om op het recent gereviseerde orgel, gebouwd door de Nederlandse orgelbouwer Reil in 1981, te concerteren. En dat werd gewaardeerd applaus.

Stilte, voorafgaand aan het Pools avondlied Dobra Noc van S.Ogurkowski. Ook dit lied werd a capella gezongen, beheerst tot in de hoogte tonen en prachtig klein duet van tenoren 1 en 2.

In het You are the new day verwoordt John David de dreiging in de periode van de koude oorlog, met daarbij: "Hope is my philosophy; love of life means hope for me. You are the new day".

Het Nederlands Concert Mannenkoor kent een breed repertoire, van zowel bekende Mannenkoorliederen, maar ook onbekende of zelf nauwelijks bekende. Het Abendliedis er één van. Dit lied, naar Lucas 24:29 Blijf bij ons, want het is bijna avond en de dag loopt ten einde". Voor het NCM is dit lied, oorspronkelijk een zes-stemmig motet, bewerkt voor ons Mannenkoor en met oefening en vlijt kan het, ook nu, voluit ten gehore worden gebracht. Eigenlijk ook een meesterwerk voor koor en dirigent!

Het vierde intermezzo werd in handen gegeven van Jan Lenselink die zijn gedachten de vrije loop kon geven. Verschillende herkenbare liedjes kwamen in klank uit de vleugel van 'negro' tot 'hoop' van Louis van Dijk en van Jules de Korte, "Ik zou wel eens willen weten Misschien door hun jachten en jagen. Of misschien door hun tienduizend vragen. En ze zijn al zo lang onderweg naar de vrede toe" gevolgd door alleszins passend gebedslied "Blijf bij mij Heer, want de avond is nabij; Abide with me".

Het publiek kreeg deze avond ook nog een aandeel in het zangprogramma. Dirigent en in dit verband muziekleraar voor kerk- en concertgangers maakte hen kort wegwijs hoe men een Zuid-Afrikaans lied zou gaan zingen. Goede onderwijzing die snel landde en kort daarna werd geproduceerd.

Maar eerst zong het Mannenkoor het Signore delle Cime van Giuseppe de Marzi ter nagedachtenis aan zijn goede vriend die in 1958 in de bergen verongelukte. Een bijzonder lied dat voor alle zangers concentratie en stembeheersing vroeg.

Voluit klonk het lied Vrienden, waarin orgel en vleugel ruimschoots de concurrentie aangingen met de Mannenkoorzang. Een mens is geen eiland, maar een stukje archipel. Magistraal gedirigeerd, voluit gezongen en in prachtige harmonieuze muzikale klanken.

Afbeelding met kleding, Menselijk gezicht, persoon, person

Automatisch gegenereerde beschrijving En toen was er het slot van de avond. Bloemen voor de medewerkenden én de vervangend koster Peter. Een hartelijk applaus en een dankbare knipoog van de dirigent aan het publiek de een aantal oud-zangers van dit Nederlands Concert Mannenkoor.

Het Siyahamba, lied uit de Zulu-cultuur van Zuid Afrika, werd een en al verrukking voor het publiek. Het deed des temeer de betekenis aan van het lied: "wij wandelen in het Licht"

Indrukwekkend melodieën en dito woorden deze avond. Welluidend en op niveau met inzet wat de zangers kennen en weten om vanuit het hart te zingen; zo werd het ook gebracht op de 20 e mei in Ermelo. Een gedenkwaardige concertavond waarvan gelukkig velen hebben kunnen genieten.

Gert Bink

 [NAAR TOP]


Nieuw Vennep 21 januari 2023. Nieuwjaarsconcert

" Een moment in de tijd"…

Een Nieuwjaarsconcert, warme ontvangst, samenzijn van zangers en partners, frisse generale repetitie, het Nieuwjaarswoord van de voorzitter, uitreiking van de koorspeld 25 jaar koorlid aan Gerard v.d. Kleij en uiteraard de stamppotmaaltijd. Vaste en fijne ingrediënten voorafgaand aan het 7 e concert in Nieuw Vennep. En wat voor een concert! Met vele aanwezigen die de kerkzaal (gelukkig) vulden. Piet van der Eijk had zich daarvoor ingezet en de trom geroffeld; ook koorleden hadden hun best gedaan en zelfs vanuit Abcoude was er een bus naar het in de mist gelegen Nieuw Vennep; het was er een warm weerzien van oude zangvrienden.

Vanaf het begin van het concert viel de verrassing de aanwezigen al ten deel. Judith Sportel zette de toon met Halleluja, opkomend van achteruit de kerk, gevolgd door de zangers. Haast getimed stond het Mannenkoor bij de eindtoon fier op het podium. Stijlvol en articulerend klonk het Zuid-Afrikaans Siyahamba; het sprak de mensen aan, zo viel op hun gezichten af te lezen.

De musici Jan Lenselink aan de vleugel en André van Vliet achter het orgel vormden met fluit, contrabas, hobo en slagwerk het combo van deze avond en illustreerden de diverse liederen met passende en klankrijke muziek en tempi.

Afbeelding met binnen, vloer, kamer, levend

Automatisch gegenereerde beschrijving Het Nederlands Concert Mannenkoor bracht een diversiteit aan liederen ten gehore en oogstte veel applaus; van de negro-spiritual als het Jesu, joy of man's desiring tot de bijna historische sounds uit het project The Ticking Sound of Time zoals Musical Surrounding. Zowel sopraan Judith Sportel als 1 e tenor Folkert Vreeken leverden beiden op dit concert luisterrijke bijdragen waarbij de zangers op zachte melodielijnen voor achtergrondmelodieën zorgden. Presentatrice Liesbeth Reijerkerk loodste de aanwezigen met haar toelichting op de liederen door het programma. Een liederenpalet dat Jimco Zijlstra gepassioneerd dirigeerde.

Afbeelding met persoon, binnen, zaal, vergaderruimte

Automatisch gegenereerde beschrijving De intermezzi van het combo gaven ook kleur aan dit concert met herkenbare melodieën uit The Sound of Music en van Ramses Shaffy; dit werd met duidelijke gebaren door de 'leader of the band', Jan Lenselink, vanaf zijn stevige vleugelkruk tactisch aangegeven waarbij een enkele knipoog naar André achter het orgel, op ooghoogte, voldoende was om tactvol ritmisch ook het pedaal te laten horen.

Het a capella gezongen The Long Day Closes kreeg een warm applaus net zoals The Last of the Summerwine. Beide liederen komen niet direct voor op het repertoire van Mannenkoren, maar Jimco heeft het met zijn mannen aangedurfd dat ze ook deze liederen bijna van buiten kunnen zingen.

Het leek op een wat vreemde onderbreking in het programma toen Jimco op de bok ging zitten; normliter doet een dirigent dat niet. Maar dit was slechts een intro in een bijzonder onderdeel van het programma waarin Judith het voortouw nam met het begin van Can't help falling in love with you. De zangers namen het over en op stille aanwijzing van de dirigent veerde ook hij op het moment dat de melodie het 'forte' ten gehore bracht op en was de verrassing compleet toen het koor weer stond; een bijzondere performance.

Maar het was slechts een voorproefje, want zoals dat gaat: overal leer je wat van, dus ook op dit concert. Muziekdocent, pianist, arrangeur, componist en niet in de laatste plaats dirigent Jimco Zijlstra leerde de aanwezigen het Zuid Afrikaans machtig te worden en hardop de woorden uit te spreken die nadien met melodie, ondersteund door 1 e en 2 e tenor, werden aangeleerd. Een geoefende menigte van zangers en zangeressen liet blijken die toch redelijk zelfstandig zich eigen te hebben gemaakt; of het ook 'er in zat' zou op later moment als lakmoesproef blijken.

Sopraan Judith Sportel soleerde onder begeleiding van Jan Lenselink met het lied "Half a world away" van Rolf Løvland , wederom werd haar golden voice beluisterd en was er dankbaar applaus.

Want dat wás het op dit Nieuwjaarsconcert. Zowel de dirigent als de zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor gingen voor goud.

Afbeelding met persoon, binnen, mensen, groep

Automatisch gegenereerde beschrijving Het degelijk geoefende One moment in time, voor de eerste keer ten gehore gebracht, stond als een huis. Als song en in ritme op dit concert ten gehore gebracht in één van de bijzondere momenten van zang en completerende begeleiding.

De weg naar goud vergt inspanning en concentratie. Die scherpte was er bij het You raise me up, waarbij ook met dit lied de zangers ingehouden startten om pas in de tweede helft de volle klank te laten horen; beheerst en ingetogen eindigend.

Subliem werd de laatste song Eres Tú ten gehore gebracht, waarin Judith haar sopraanstem met zeer hoge tonen trefzeker ten gehore bracht in een vierstemmige samenklank van het Mannenkoor. Niet voor niets op dit concert: the golden voice! Applaus kón niet uitblijven!

Musici en solisten, dirigent, presentatrice en koster ontvingen een blijk van dank in de vorm van een mand streekproducten. En daarna werd het geleerde Siyahamba van de aanwezigen in de praktijk getoetst.

Afbeelding met tekst, vectorafbeeldingen

Automatisch gegenereerde beschrijving De verrassing was er dit keer voor het Mannenkoor. Want wat in no time door Jimco was aangeleerd zat er gewoon in. Aanwezigen en het Mannenkoor zongen gezamenlijk, voluit klinkend én op toon en woorden, het 'wandelen in het licht' in het Zuid-Afrikaans. Dat werd staande gezongen en in herhaling zelfs swingend. Een ervaring zoals dit had zich tot op heden nog niet eerder voorgedaan op een concert.

Het kan heel goed zijn dat de aanwezigen daarmee aangaven dat ze het enorm hebben gewaardeerd dat het Nederlands Concert Mannenkoor voor de 7 e keer op rij, met zijn koorklank, dit concertprogramma bracht.

Nieuwjaarsconcert Nieuw Vennep. In meer dan één opzicht een concert dat in het geheugen van ons Mannenkoor zal blijven. En het zanggeheugen van de mannen gaan zich scherp stellen voor het volgende concert nl. op 20 mei in Ermelo. Ook dan zal het beslist weer een zangfestijn worden!

Gert Bink

 [NAAR TOP]


Concert Woerden 650 jaar stad op 24 september 2022 woerdenconcert  [NAAR TOP]


'Zingen in vrijheid', Breukelen 30 april 2022 met het Nederlands Concert Mannenkoor

Een bijzondere middag was het in de H.Johannes de Doperkerk in Breukelenbreukelen 1 voor Bewoners van de Zorgcentra en Senioren in de Vechtstreek. De medewerkers van de Zorgcentra waren speciaal uitgenodigd voor dit matineeconcert, de 7e op rij, van het Nederlands Concert Mannenkoor dat in Breukelen werd gegeven. Een traditie.

Eindelijk, na twee jaar van corona perikelen, kon dit concert worden gegeven. Recente ontwikkelingen in Oekraïne bepalen ons bij alles wat met vrijheid te maken heeft. Niet voor niets was het thema ' Zingen in vrijheid'. En daarom wérd er gezongen door koor én de aanwezigen in de volle kerk.

De zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor toonden zich in vorm. Dirigent Jimco Zijlstra had er alles aan gedaan om met de paar repetities ná de corona-periode, het repertoire met zachte hand doch stevig te repeteren. De stembanden klonken 's middags optimaal; het uithoudingsvermogen van het op de benen staan werd getest. Dat is per slot van rekening iets wat na twee jaren weer 'gewoon' is bij een concert. Ook daarvoor zijn de zangers zeker geslaagd zo bleek meer dan eens uit het overtuigend applaus na de liederen.

Treffend was het openingslied: Een wereld van vrede. Met zinsneden: "Geen oorlog, geen haat. Een wereld van liefde, geen strijd op de straat". Actueler kan het haast niet.

Morte Criste , het fraaie lied van Emry Jones, vertolkte daarna de overweging en een gebed bij het kruis van Christus. Gevolgd door Verbinding in arrangement en tekst van Jimco Zijlstra van het lied The rose van Amanda Mc Broom. Het daarna gezongen Where No Ons Stands Alone van Mosie Lister klonk ingetogen en ook nu weer vanuit het hart gebracht.

Liesbeth Reijerkerk, de NCM-presentatrice, gaf hierna korte toelichting over de ingrediënten van het muzikaal intermezzo. Daarin lieten Jan Lenselink op de vleugel en Jorrit Woudt op orgel het Air van Telemann horen.

Jimco Zijlstra had vervolgens liederen uit het staand repertoire latenbreukelen 2 programmeren met twee negro-songs. Het Nobody Knows weerklonk als vanouds door zangers en 1e tenor Folkert Vreeken. Zo ook bij het lied naar Psalm 137 By the Rivers of Babylon. Het Spaanse Amigos para siempre is een nieuwkomer in het repertoire. Het lied, deels met Engelse tekst, werd met furore gezongen, waarbij de zangers vanuit hun ooghoeken scherp naar de aanwijzingen van de dirigent keken.

breukelen 3De sound van het Mannenkoor werd daarna ten volle ten gehore gebracht in het You raise me up. Ook hierin komt de zangklank van het Nederlands Concert Mannenkoor volledig naar voren door in aanvang gedecideerd te zingen en daarna in versterkende mate de woorden tot uitdrukking te brengen, met het majestueus 'U tilt mij op'

( You raise me up) en eindigend in een zacht 'to more than I can be'. Solist Folkert Vreeken liet zijn forte tenorstem horen in de samenzang met de mannen in het If I can help somebody van A.Androzzo.

In het tweede intermezzo van Jan Lenselink en Jorrit Woudt getiteld Bevrijdingsmedley volgden diverse Engelse en Nederlandse liedjes elkaar op die in de oorlog, en daarna, zorgden voor het 'wij'-gevoel, zoals We'll meet again en Ik hou van Holland. Onwillekeurig werden ze door de vele aanwezigen mee geneuried. Allengs begon haast ongemerkt, maar toch hoorbaar een gezamenlijke klank de kerkruimte te vullen. Dat werd helemaal mogelijk toen door alle aanwezigen enkele welbekende vaderlandse liederen uit volle borst werden gezongen. Wat zijn het dan toch de fijne momenten als het voluit zingen klinkt vanIn naam van Oranje, de zilvervloot en waar de blanke top der duinen. Hiermee was er de muzikale knipoog naar de geboorte van Nederland in 1572, 450 jaar geleden.

Het Nederlands Concert Mannenkoor kwam met de muzikale geschiedenis ook dichterbij en had enkele liederen van de wel bekende Engelse zangeres Vera Lynn op het programma.

Het thema 'Zingen in vrijheid' valt per slot van rekening te associëren met de bevrijding van Nederland, nu 77 jaar geleden.breukelen 4

Herinneringen komen dan boven als het o zo bekende From the time you say goodbye klinkt.

Daarbij zwierde ook de Engelse vlag door gespierde inzet van Kees van Bostelen. In het Goodnight Irene werden als het ware soldatenstemmen gehoord, waarbij de zangers zelfs in cadans op het podium stonden. Herkenning was er ook bij The white cliffs of Dover. Orgel en vleugel mengden zich volwaardig in de koorzang.

Het sereen gebrachte God be with you, (wie kent het niet?) van Jeremiah E. Rankin in arrangement van Jimco Zijlstra was een zeer herkenbare afscheidsbede, eindigend in indrukwekkende, bijna fluisterende God be with you! Amen.

Het slotlied was Climb ev'ry mountain, uit de Sound of Music, dat - hoe kon het ook anders - met verve door 1e tenor Folkert Vreeken solistisch werd gezongen en door de zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor ondersteund. Het weerklonk als een ode bij het thema 'Zingen in vrijheid': op weg naar die wereld van vrede; "wie weet nog hoelang. 't Plaveisel is liefde en vol met gezang ".

breukelen 5Dat gezang klonk daarna uit aller hart en mond bij het zingen de bekende coupletten van het Wilhelmus. Een feestelijk lied dat het matineeconcert besloot.

Een bijzondere middag was het voor alle aanwezigen en genodigden. Ook de wethouder en 1e loco-burgemeester, mevr.H.Veneklaas, gaf acte de presence daarmee blijk gevend van betrokkenheid van de gemeente Stichtse Vecht. Dat gold ook Dick Roolvink, vertegenwoordiger van de Kon.Chr.Zangers Bond.

Bewoners en medewerkers van de Zorgcentra en de Senioren in de Vechtstreek gingen huiswaarts met een fraaie roos als hartelijk blijk van bemoediging. De marktkooplieden hadden deze rozen beschikbaar gesteld; een bijzondere geste!

Hartelijke medewerking was er bij de voorbereiding van dit concert ontvangen van Nanny Heimans; zij ontving ook een boeket.

Support was er 's middags ook van de groep Zeeverkenners 'Johannes de Doper Breukelen' bij het in-en uitgaan van de mensen.

De zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor hadden, na lange tijd, weer het élan herkregen en kunnen terugkijken op een matineeconcert waarin saamhorigheid en dankbaarheid tot uitdrukking kwamen.

Nu breekt voor hen en dirigent Jimco Zijlstra de tijd aan om zich te prepareren op het volgende concert in Woerden dat in het teken staat van 'Woerden 650 jaar stad'.

En ook dat concert zal wederom een bijzonder concert worden op: 24 september 2022!

Bij de foto: v.l.n.r. Mevr.Hetty Veneklaas, wethouder, André de Groot, voorzitter NCM en Jan Speijers, coördinator van het matineeconcert. gjb

 [NAAR TOP]

NIEUWJAARSCONCERT OP 18 JANUARI 2020 TE BAARN

baarn 1Met het lied Siyahamba wordt het Nieuwjaarsconcert in de Pauluskerk in Baarn geopend. Dit traditionele lied uit de cultuur van de Zulu van Zuid-Afrika geeft het thema van dit concert aan: 'Op weg naar het licht', 'Siyahamb 'ekukhayeni kwenkhos', ' wandelen in het Licht'. Een lied dat uitnodigt om mee te zingen, zoals later zou blijken.

Presentatrice Liesbeth Reijerkerk heet de vele aanwezigen van harte welkom en wenst namens de zangers en dirigent Jimco Zijlstra van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) allen een goed Nieuwjaar toe en kondigt op aangename wijze de eerste liederen aan, te beginnen met het a capella gezongen Das Morgenrot van R. Pracht. Dit lied symboliseert de zonsopgang en wordt met zachte tonen opbouwend gezongen.

baarn 2Sopraan Judith Sportel laat in fraaie melodielijn haar solistische bijdrage klinken in het Heart Divine van Antonin Dvorak.

De beroemde toespraak van Martin Luther King in 1968 is door Mary Donnelly op muziek gezet in het lied I have a dream. In arrangement van Jimco Zijlstra wordt dit welluidend ten gehore gebracht. De droomwens, toen uitgesproken en over de hele wereld gekend, ook door de film 'Selma', weerklinkt als actuele oproep ook in de Pauluskerk.

Jesu, joy of man's desiring, een gebedslied, gezongen met een prachtige bijdrage van Judith Sportel: 'set out hearts a flame' en beamend door de zangers van het NCM 'all creation join in praising, Lord, be born in us today'.

In de aankondiging voor het instrumentaal intermezzo geeft Liesbeth Reijerkerk op innemende wijze aan welke rol Jan Lenselink - vleugel, André van Vliet - orgel en de leden van het combo Sylvia Maessen -contrabas, Diana Abspoel - hobo, Josefien Weij - de Borst - fluit en Mark Wester - slagwerk, spelen in de medley van bekende Italiaanse melodieën van het Forza Italia. Dit is voor alle aanwezigen een moment van genieten van de muziek.

In By the rivers of Babylon komt de klaagzang van het volk Israël tijdens de Babylonische ballingschap tot uitdrukking. Het is één van de fraaie bewerkingen van dirigent Jimco Zijlstra, die met het combo en ritmisch aangegeven door de NCM-maestro ten gehore wordt gebracht.

A capella klinkt You are the new day van John Davis, gevolgd door het muzikaal stralende You raise me up van Lovland/Graham, in arrangement van Jimco Zijlstra. Ook bij dit lied de heldere klanken van het orgel, door André van Vliet bespeeld.

Judith Sportel vertolkt op sublieme wijze het lied Sun and Moon uit de bekende musical Miss Saigon, met perfecte ondersteuning van Jan Lenselink en het combo. Een bijzonder vocaal intermezzo, waarvan wordt baarn 3genoten blijkens het applaus, dat op dit concert meermalen klinkt.

Presentatrice Liesbeth Reijerkerk geeft aan dat de herinnering aan de recente koorreis naar Bad Nauheim er voor heeft gezorgd dat het Can't help falling in love with you, uit het repertoire van Elvis Presley, door het NCM en Judith wordt gezongen. Een bijzonder moment tijdens het zingen van het lied is als de mannen 'in de benen' komen. Verrassend voor publiek en voor de mannen en sopraan beloond met een verrassend lang applaus.

De NCM-zanger Folkert Vreeken levert met zijn forte tenorstem zijn solistische bijdrage met een couplet van If I can help somebody van A. Androzzo, in een bewerking van Jimco Zijlstra.

"Ik wens je de tijd om te doen en te denken; om aandacht en zorg aan de ander te schenken. Een tijd van bezinning, onthaasten, verkennen. Een tijd voor jezelf om de rust te herkennen". Deze regels uit het door Jimco Zijlstra gecomponeerde lied Tijdwens, van zijn theaterproject 'The Ticking Sound of Time'(april 2007), is als nieuwjaarswens in het fraaie programmaboekje opgenomen. Het wordt met elan door het NCM vertolkt. Musical Surrounding, eveneens uit het theaterproject, komt geweldig tevoorschijn, mede door de inspirerende begeleiding van vleugel, combo en orgel en de bijzondere swing van Jimco Zijlstra, die als geen ander zijn zangers en musici zo kan dirigeren.

In het intermezzo dat volgt passeren bekende melodieën uit The Sound of Music de revue. Sopraan Judith Sportel vertolkt o.a. Edelweiss met begeleiding van Jan Lenselink. Het combo is uitstekend te horen en te zien bij het lied Do-Re-Mi. De professie van Diana Abspoel en Josefien Weij-de Borst op hobo resp. fluit blijkt volledig aanwezig, zoals op meerdere momenten op dit concert. Dit is ook het geval met de contrabas bespeeld door Sylvia Maessen. Onnavolgbaar bij het Do-Re-Mi zijn de activiteiten van Mark Wester op slagwerk en percussie. En daarbij de sublieme intervallen van Jan Lenselink. Een muzikale samenwerking van formaat die niet eerder op een NCM-concert is vertoond.

baarn 4De medley wordt afgesloten met het bekende Climb ev'ry mountain, met de mannenstemmen en de sopraanstem. Met een daverend applaus geven de aanwezigen uitdrukking aan hun enthousiasme.

Juan Carlos Calderon componeerde het Eres Tú. Voor het NCM is dit gearrangeerd door Jimco Zijlstra. Met solistische bijdrage van Judith Sportel wordt het lied eerst in het Engels en daarna in het Spaans gezongen. De instrumentale ondersteuning op orgel en vleugel van André van Vliet en Jan Lenselink, de beide vaste NCM-musici, zijn illustrerend voor de fijnheid in klank die het mannenkoor muzikale volheid geeft.

Tot slot klinkt het Santo, een Spaanse traditional, gezongen door het NCM en Folkert Vreeken. Een magistraal einde aan de 'zangstukken' uit het brede repertoire van het Nederlands Concert Mannenkoor.

Met een hartelijk dankwoord van de NCM-voorzitter Piet Franssen ontvangen de musici van vleugel, orgel en combo, de solisten, presentatrice, dirigent en koster Aat van der Horst onder warm applaus een bloemattentie.

Tot slot nodigt Jimco Zijlstra de aanwezigen uit om de in het programmaboekje afgedrukte tekst mee te zingen. Zij dienen de tekst nog tot zich nemen, iets wat de zangers van het NCM als een zgn. 'oorwurm' kennen (een melodie die niet zomaar weggaat en als het ware in het oor blijft zitten). Aan het eind van het concert klinkt voluit met instrumenten en stembanden het Siyahamb'ekukhayeni kwenkos. Een stralend lied dat bij de aanwezigen ook werkelijk van het gezicht valt af te lezen en een blijde stemming geeft. Voor de derde keer gaf het Nederlands Concert Mannenkoor een concert in Baarn, het was opnieuw bijzonder !

Gert Bink

[NAAR TOP]

SFEERVOL EN VERRASSEND HERFSTCONCERT IN HUIZEN OP 30 NOVEMBER 2019

In een stampvolle Zenderkerk in Huizen wordt het herfstconcert gegeven door het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) en The Moclas Singers (TMS). De dirigenten Jimco Zijlstra en Frederic Voorn hebben een prachtig programma samengesteld.

In afwijking van een normaal begin van een concert staan de zangers van het NCM achterin de kerk en zingen, met orgelbegeleiding door Ronald IJmker, vanaf die plaats het Signore delle Cime, een lied van de Italiaan Giuseppe de Marzi ter nagedachtenis aan zijn goede vriend die in de jaren '50 omkwam in de bergen.

Daarna stellen de zangers zich op in de gangpaden. Per partij staan telkens twee zangers naast elkaar. Met de klanken van de a capella gezongen negro spiritual Kum ba yah wordt het publiek omgeven en er in opgenomen. Pas daarna nemen de zangers hun plaatsen in op het podium en verwelkomt presentatrice Liesbeth Reijerkerk de vele aanwezigen en de musici die voor de begeleiding zorgdragen.

Het NCM start met het Morte Criste van Emrys Jones. Dirigent Jimco Zijlstra geeft daarbij de ingetogenheid aan van dit lied, een gebed bij het kruis van Christus, om de zangers majestueus te laten eindigen. De Lutheraanse hymne Beautiful Savior klinkt als een passend adventslied aan de vooravond van eerste advent. 'Lord of the nations, Son of God and Son of Man'. De sopraan Judith Sportel heeft hierbij haar eerste fraaie bijdrage.

De NCM-solist Folkert Vreeken geeft met zijn forte tenorstem een waardevolle bijdrage aan Gnädig und Barmherzig van A.E.Grell, in arrangement van Jimco Zijlstra. Het publiek beloont met een hartelijk applaus.

De sopraan Judith Sportel excelleert in een vocaal intermezzo met O Holy Night. Jan Lenselink, die zijn vaste plaats aan de vleugel weer waar zou maken op dit concert, zorgt voor de fijnzinnige begeleidingsmelodie. Een prachtig vertolkt lied op de melodie van het Ave Maria van Gounod/Bach. Dubbel applaus weerklinkt.

De NCM-dirigent heeft voor het tweede muziekblok specifieke liederen ingestudeerd, waarvoor hij o.a. het door Joseph Rheinberger gecomponeerde Abendlied, een a capella gezongen, oorspronkelijk zes-stemmig motet, van een bewerking voor mannenkoor heeft voorzien. 'Blijf bij ons, want het is bijna avond en de dag loopt ten einde'.

Het gezongen gebed van Gabriël Fauré, Opus 11, Cantique de Jean Racine, wordt door het NCM op passende wijze ten gehore gebracht. Een prachtig en indrukwekkend koorwerk, niet voor niets een geliefd werk uit het brede repertoire van het mannenkoor.

Het lied I have a dream vertolkt de droomwens zoals die in 1968 klonk in de beroemde toespraak van Martin Luther King. 'That peace, hope and freedom shall ring' vult het gehele kerkgebouw. Ovationeel applaus volgt.

Tijdens een medley van liederen van Ramses Shaffy door Jan Lenselink en Ronald IJmker nemen The Moclas Singers hun plaats op het podium in. Zij brengen in het eerste lied het bekende koraal Jesu bleibet meine Freude van Johann Sebastian Bach ten gehore. Een mooie melodie, die door dirigent Frederic Voorn op de vleugel wordt begeleid.

Van John Dowland laat Frederic Voorn a capella Come Again zingen, een liefdeslied uit de 16e eeuw. In The Long Day Closes van Arthur Sullivan wordt teruggeblikt op een lange dag die ten einde komt, een metafoor voor het levenseinde van een mens.

Samen met Judith Sportel zingen The Moclas Singers het bekende The Holy City van Stephen Adams en Frederic E.Weatherly. Een welverdiend applaus volgt.

Ook bij het tweede muziekblok zorgt Liesbeth Reijerkerk met haar aangename presentatie weer voor een korte toelichting op de te zingen muziekwerken. Het publiek gaat daarin kennismaken met songs uit de 20e eeuw, allereerst Imagine van John Lennon. Een vlot gezongen melodie, met de dirigent van TMS aan de vleugel.

Bij het ten gehore brengen van de twee wereldvermaarde songs Scarborough Fair en Sound of Silence van Paul Simon en Art Garfunkel, is merkbaar dat deze liederen TMS als een jas passen. Dat is ook het geval bij Sure on this Shining Night, één van de vier nocturnes van Morten Lauridsen en James Agee.

The Moclas Singers eindigen hun optreden met twee liederen van Midden- en Zuid-Amerikaanse oorsprong van Jay Althouse. Met het ritme van Cantar, een salsa nummer en La Musica, geïnspireerd op Cubaanse muziek uit de jaren '60 wordt vertolkt hoe leuk zingen kan zijn. Een luid applaus klinkt na de laatste klanken, die door Frederic Voorn op de vleugel ten gehore zijn gebracht.

Tijdens de koorwissel zorgen Ronald IJmker en Jan Lenselink voor een vrolijk en sprankelend intermezzo.

Bij het Can't help falling in love with you, een bekende song van G. Weiss, H. Perett & L. Creatore uit het repertoire van Elvis Presley, zorgt presentatrice Liesbeth, samen met musicus Jan voor een grappige introductie. Jimco geeft met een enkele handbeweging zijn mannen, zittend en wel, de begintonen van dit lied aan, waarna Judith Sportel het eerste couplet voor haar rekening neemt, gevolgd door een vierstemmige herhaling van de mannen die halverwege, door te gaan staan, voor een verrassend effect zorgdragen. Een ware verrassing, gevolgd door een daverend applaus.

Ingetogen klinkt The Last of the Summerwine, een lied van Billy Owen/Ronny Hazlehurst in een arrangement van Jimco Zijlstra, met als het ware een beeld van drie mannen op een bankje, mijmerend over het verleden; maar dankbaar eindigend in 'Thank you for being you'.

Ook het NCM brengt een lied van Spaanse origine, het Eres Tu van Juan Carlos Calderon in arrangement van Jimco Zijlstra. Een welluidend lied dat in aanvang mooi ingehouden wordt gezongen, samen met de prachtige zang van Judith Sportel. In de eindmaten 'el fuego de mi hogar' klinken vol de mannenstemmen, waarbij de hoge toon van Judith hoorbaar blijft.

De voorzitter van het NCM, Piet Franssen, spreekt hartelijke woorden van dank aan het adres van koster Frans Smit, de musici, solisten, presentatrice en beide dirigenten die allen onder ovationeel applaus in de bloemetjes worden gezet.

Het Nederlands Concert Mannenkoor en The Moclas Singers eindigen het concert met het Halleluja, waarin Judith Sportel het eerste couplet voor haar rekening neemt, gevolgd met een herhaling door de zangeressen van The Moclas Singers. Daarna komen de mannenstemmen erbij in het couplet 'I will praise Him' om als beide koren te eindigen in een volumineuze Halleluja. Een welverdiend langdurige ovatie volgt van een dankbaar publiek.

Het Nederlands Concert Mannenkoor viert dit jaar het 30-jarig bestaan, ook met dit herfstconcert in 2019. Op veel plaatsen in Nederland en in het buitenland werden concerten gegeven. Ook voor 2020 staan vier concerten in de planning. In Baarn, Breukelen, Montfoort en Apeldoorn zullen de zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor onder leiding van dirigent Jimco Zijlstra de koorwerken weer ten gehore brengen en voor een breed publiek voor muzikale verrassingen zorgen.

Ciska Damen en Gert Bink

[NAAR TOP]

STRALEND NAZOMERCONCERT OP 28 SEPTEMBER 2019 IN HARDERWIJK

Een bijzonder concert, een internationaal concert zelfs in het jubileumjaar van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM). Op 28 september wordt in Harderwijk, de repetitieplaats van het koor, dat internationaal karakter onderstreept met het gerenommeerde Frauenchor Quodlibet uit Koblenz. Het is de muzikale verbinding tussen beide koren dat herinneringen oproept aan het gezamenlijke concert in 2017 in Koblenz.

Het gastkoor Quodlibet en het NCM openen in een goed gevulde Grote Kerk het concert met het bekende Halleluja. Dirigent Jimco Zijlstra is in vorm en dirigeert met 'dubbel' genoegen dit grote 'gemengd koor'.

De NCM-presentatrice Liesbeth Reijerkerk verwelkomt zowel de concertgangers als ook het Duitse gastkoor, dat een belangrijk deel van het concertprogramma voor haar rekening zal nemen.

André van Vliet vervangt vanavond de geblesseerde Jan Lenselink op de vleugel en Ronald IJmker bespeelt deze avond het Bätzorgel.

Met Vrienden, een compositie van Jimco Zijlstra, start het NCM de mannenkoorzang. 'Vriendschap en verbinding met anderen zijn voorwaarden voor geluk'. Ook van zijn hand klinkt Perspektief, 'ontleen nieuwe impulsen uit positieve momenten in je leven; je leeft niet voor jezelf alleen'. Tussen deze twee Nederlandse liederen klinkt You are the new day van John David.

De zangers van het NCM maken plaats voor de zangeressen, terwijl André van Vliet en Ronald IJmker gezamenlijk As the deer van John Carter ten gehore brengen.

Quodlibet opent met Exsultate Cantamos festive. Wolfgang Fink, dirigent van het Frauenchor en bedreven op de vleugel, dirigeert tegelijk bij dit temperamentvolle jubellied van Jay Althouse, evenals bij het Vater Unser in een arrangement van Hanne Haller.

Met het a capella gezongen Ave Maria van Giulio Caccini valt overduidelijk de zangkwaliteit van dit Frauenchor te beluisteren. Ook in het lied Abendruhe komt dat fraai tot uitdrukking. In de bekende ballade Danny Boy van J. Knowles kan het onofficiële Ierse volkslied worden beluisterd. Quodlibet heeft bij het All of me van John Stephans en Toby Gad een verrassende aangepaste kooropstelling.

Tijdens de koorwisseling geeft Roland IJmker een orgel-improvisatie; hij blijkt niet zomaar 'een' organist te zijn die bereid is om met het NCM te concerteren. De in Nieuwlande, Stadskanaal en wijde omgeving bekende organist, dirigent en docent piano en orgel, laat de aanwezigen genieten van de prachtige klank van het Bätzorgel.

Met het Abendlied van Joseph Rheinberger, in de zetting voor mannenkoor door Jimco Zijlstra, brengen de NCM-zangers dit prachtige lied met ingetogen vierstemmige koorklank: "Blijf bij ons, want het is bijna avond en de dag loopt ten einde". Vervolgens is het NCM-zanger Folkert Vreeken die zijn forte tenorstem laat klinken in hetLet there be peace on earth en even later ook in If I can help somebody, in een arrangement van de NCM-dirigent. Het Musical Surrounding, een compositie waarvan zowel tekst als melodie Jimco Zijlstra letterlijk op zijn lijf staan geschreven, wordt fraai gezongen en eindigt in het 'Looking up or down, your life has come full circle: music is your crown'.

Het Frauenchor Quodlibet sluit het muziekblok af met enkele fraaie liederen: Ich hab geträumt vor langer Zeit uit Les Misérables, dat evenals Der Weg door dirigent Wolfgang Fink tijdens zijn vleugelbegeleiding wordt gedirigeerd. Heldere vrouwenstemmen, zelfs met een klein duet. Er volgen drie liederen van Nena Kerner, die in 1983 bekend werd als popzangeres met de hit '99 Luftballons'. Voor het voetlicht komen Wunder geschehn, Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann en Leuchtturm . Als afscheidslied zingt Quodlibet Liebe gewinnt van het Keulse ensemble Brings, waarbij de zangeressen een specifieke vlagperformance gaven.

In het daaropvolgend intermezzo van André en Ronald vullen de klanken van twee thema's van Bach en Beethoven de Grote Kerk.

Ook de liederen van het laatste muziekblok worden door Liesbeth Reijerkerk voorzien van een korte toelichting in de beide landstalen. Het is vervolgens Jimco Zijlstra die de microfoon ter hand neemt en in plaats van te dirigeren feliciteert hij Liesbeth en memoreert dat zij inmiddels 15 jaar de concertpresentatie van het Nederlands Concert Mannenkoor verzorgt.

Het is een spannend moment voor Liesbeth als zij door 'haar mannen' (waarvan ze overigens vindt dat ze zo ontspannen zijn met een glimlach, alsof er 'iets in de lucht hangt') wordt toegezongen met een ode op de melodie van 'Het zijn die kleine dingen die het doen', iets dat Liesbeth zichtbaar ontroert. Ook NCM-voorzitter Piet Franssen bedankt haar met een fraaie ruiker voor haar jarenlange inzet als zeer gewaardeerde ladyspeaker.

In de ingetreden stilte bespeelt André van Vliet de vleugel met een fijnzinnige introductie van het bekende Nederlandse 'ik ga slapen, ik ga moe', waarna het Dobra Noc, een Pools slaapliedje weerklonk. Het is één van de meest specifiek zachte liederen die het NCM ten gehore weet te brengen onder uiterst bekwame aanwijzingen van Jimco Zijlstra.

Dat is ook het geval met enkele delen uit Les Misérables, die al bijna 15 jaar op het NCM-repertoire stáán. Publiek en zangers genieten zichtbaar.

Met een hartelijk dankwoord van de NCM-voorzitter zijn er bloemen voor de dirigenten Wolfgang Fink en Jimco Zijlstra, musici, solist, presentatrice en koster Peters.

Het NCM besluit samen met het Frauenchor Quodlibet dit muzikaal verbindende concert met het Jesu, joy of man's desiring, "Set our hearts aflame, we'll pray. All creation join in praising. Lord be born in us today".

Een prachtig slotlied aan het eind van een stralend nazomerconcert van het Nederlands Concert Mannenkoor met de zangeressen van Quodlibet uit Koblenz.

Gert Bink

[NAAR TOP]

EEN UNIEK JUBILEUMCONCERT IN DE

GROTE KERK TE APELDOORN

Gerelateerde afbeelding Zaterdag 13 april 2019 . Eindelijk is de grote dag daar, de dag van het jubileumconcert ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM). De NCM-vlag wappert fier voor de Grote Kerk, die van binnen mooi is aangekleed met prachtige bloemen, met sfeervolle verlichting, met extra geluidsvoorzieningen en opnameapparatuur. Eigenlijk is alles is anders. Het programmaboekje is prachtig uitgevoerd. In tegenstelling tot alle andere concerten zingt het NCM zonder partnerkoor. De begeleiding beperkt zich deze keer niet alleen tot vleugel en orgel, maar een compleet orkest - met strijkers, contrabas, hobo, dwarsfluit en slagwerk - gaat deze taak vervullen. Drie geweldige solisten: Judith Sportel sopraan, Folkert Vreeken tenor en Gerard Leurs bas. En natuurlijk de vaste begeleiders van het eerste uur: Jan Lenselink, vleugel en André van Vliet, orgel. Alle zangers zijn voor deze gelegenheid voorzien van een corsage in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Elke stem heeft zo zijn eigen kleur. De zaal is vol en een balkon is redelijk bezet. De maestro, Jimco Zijlstra, is er klaar voor. Ontspannen en vol vertrouwen.

Om 20.00 uur start het koor met 'Jesu, Joy of Man's Desiring', met als soliste Judith Sportel. Zij steelt hiermee de eerste harten in de Grote Kerk van Apeldoorn. Hierna heet voorzitter André de Groot het talrijke publiek van harte welkom. Het eerste zangblok wordt daarna vakkundig uitgelegd door onze vaste presentatrice Liesbeth Reijerkerk. Er volgen 'Ontmoeting' , tekst en muziek van Jimco Zijlstra en ' Beautiful Savior', een lutheraans hymne op een thema van Tom Fettke, met Judith als soliste. Daarna volgt een instrumentaal intermezzo van organist André van Vliet met liederen uit het NCM- koorarchief. Een feest van herkenning!

Het tweede blok start met het moeilijke, oorspronkelijk zes-stemmig motet, 'Abendlied' van Joseph Rheinberger, in een zetting voor mannenkoor door Jimco Zijlstra. Dit werk wordt door het koor prachtig uitgevoerd en wordt gevolgd door - voor het NCM - de première van ' Cantique de Jean Racine' van Gabriël Fauré. Het blok wordt afgesloten met twee spirituals, 'Nobody knows the troubles I've seen', met als solist Folkert Vreeken en 'Rock-a my soul', waarin onze oud-voorzitter Gerard Leurs als solist optreedt.

Het vocaal intermezzo wordt verzorgd door Judith met een ontroerende vertolking van het prachtige 'Thankful' van Josh Groban. Het laatste blok voor de pauze begint met 'In Memoriam'. Een nummer dat speciaal door dirigent Jimco Zijlstra is geschreven, ter nagedachtenis aan de oud-leden die ons ontvallen zijn. Het lied wordt door het publiek staand en met respect beluisterd. Het eerste deel voor de pauze wordt afgesloten met het onder de zangers populaire 'Vrienden' en het indrukwekkende 'Where No One Stands Alone' van Mosie Lister. Het spontane applaus na elk lied stimuleert en enthousiasmeert de zangers zichtbaar.

Na de pauze zingt het koor in een geheel andere opstelling. De zangstemmen staan door elkaar, zodat alle kleurcorsages nu een vrolijk veelkleurig boeket laten zien.

Het tweede deel van het concert begint heel zacht met het Poolse slaapliedje 'Dobra Noc'. Je kunt de stilte in de zaal voelen. Dan volgt 'Heart Divine' met als soliste Judith. Inmiddels heeft zij alle harten gestolen, wat na elk optreden wordt bevestigd door het geweldige applaus. Hierna volgt 'Let there be peace on earth', waarin de tenor Folkert Vreeken en de bas Gerard Leurs als solisten optreden.

In het instrumentaal intermezzo zijn de hoofdrollen weggelegd voor Jan Lenselink, slagwerker Mark Wester en het strijkensemble Erasmus Consort met liederen uit het NCM-koorarchief. Zowel de mannen als het publiek genieten merkbaar van dit swingende onderdeel.

Een feest zonder verrassingen is niet compleet. Onverwacht volgt een intermezzo, geschreven en gezongen door presentatrice Liesbeth Reijerkerk met Jan Lenselink op de vleugel. Met deze verrassende bijdrage feliciteert Liesbeth het jubilerende NCM met een eigen tekst op het lied 'Hallelujah' van Leonard Cohen. Het publiek kan het refrein meezingen, waarbij het 'Halleluja' is vervangen door 'dertig jaren'. Een daverend applaus volgt voor dit onverwachte muzikale cadeau!

Het laatste blok begint met 'Eres Tú', oorspronkelijk een 'hit' van het Eurovisie Songfestival, met opnieuw een prachtige bijdrage van soliste Judith Sportel. Vervolgens klinken 'Anthem' uit de musical 'Chess', het pittige jazzy-achtige, 'Musical Surrounding' en 'Verbinding', waarvan de laatste twee nummers ook met soliste Judith worden uitgevoerd. Tot slot zingt het koor het bekende en inspirerende 'You raise me up'. Het hierop volgend applaus laat zien en horen, dat de waardering voor de geleverde prestatie bijzonder groot is.

De voorzitter bedankt hierna alle aanwezigen, de solisten Judith Sportel, Gerard Leurs en onze eigen Folkert Vreeken, Elsemarieke den Hartogh dwarsfluit, Marije Slot hobo, Rob Dirksen contrabas en Mark Wester slagwerk, het strijkensemble Erasmus Consort, onze vaste begeleiders André van Vliet orgel en Jan Lenselink vleugel, presentatrice Liesbeth Reijerkerk, die weer op voortreffelijke wijze de muzikale onderdelen aan elkaar heeft gesproken, Jelis Budding, de koster en de technici. Een ieder heeft op zijn of haar eigen wijze en met grote inzet en toewijding bijgedragen aan het welslagen van dit jubileumconcert!

Het daverende eindapplaus benadrukt de waardering voor de grote inspirator en muzikaal leider van dit unieke jubileumconcert, een topprestatie van dirigent Jimco Zijlstra. Professioneel tot in de haarvaten, met passie en plezier.

Als toegift wordt 'Perspectief', tekst en muziek van Jimco Zijlstra, uitgevoerd. Al met al een geweldige avond, waarover door het publiek alleen maar met lof en waardering wordt gesproken en waar we als NCM met trots op terug kunnen kijken.

Gerard Hueting

[NAAR TOP]

EEN KLANKRIJK NIEUWJAARSCONCERT IN DRONTEN

Zangliefhebbers uit Dronten en wijde omgeving hebben op 19 januari 2019 kunnen genieten van een bijzonder concert. Het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) onder leiding van Jimco Zijlstra en het Christelijk Mannenkoor Dronten (CMD) onder leiding van Peter Speek brengen hun prachtige en afwisselende zang in het Kerkcentrum 'De Ark' ten gehore.

Met een hartelijk welkomstwoord van André de Groot, voorzitter van het NCM en het a capella gezongen Veni, Sancte Spiritus door de beide mannenkoren wordt dit concert geopend, gevolgd door het door Joseph Rheinberger gecomponeerde Abendlied, in een bewerking van Jimco Zijlstra.

Liesbeth Reijerkerk, presentatrice van het NCM, leidt ook vanavond weer de vele aanwezigen in De Ark op aangename wijze door het programma.

Het lied Vrienden, een compositie van Jimco Zijlstra heeft een bijzondere plaats in het NCM-repertoire. Het wordt inlevend gezongen, evenals de prachtige hymne Beautiful Savior van Tom Fettke .

Hierbij vervult Judith Sportel haar eerste bijdrage aan dit concert.

In het vocaal intermezzo brengt Judith met haar warme sopraanstem Gabriëlla's song ten gehore. De muzikale begeleiders van het NCM, André van Vliet, orgel en Jan Lenselink op de vleugel, ondersteunen Judith op imponerende wijze.

NCM en CMD laten uit het theaterproject 'The Ticking sound of Time (2007)' het fraaie lied Tijdwens horen, waarin de wens wordt bezongen voor een pasgeboren kind 'om te groeien, te rijpen, door horen en zien leren beter begrijpen; om zinvol en dienstbaar in woord en gebaar, te leven in vree en respect voor elkaar'. Een lied, passend bij het nieuwjaarsconcert.

Hoe bijzonder is het om de aloude Psalm 23 The Lord is my shepherd van Howard Goodall te horen klinken. Judith en de zangers van het NCM brengen het bekende muzikale thema van de BBC serie The Vicar of Dibley als het ware tot leven.

De NCM-tenor Folkert Vreeken laat in het Nobody knows the trouble I've seen zijn forte tenorstem met verve klinken, samen met de zangers van het NCM. Vervolgens zingt Judith met het NCM het Eres Tú van Juan Carlos Calderon.

Jimco Zijlstra verwisselt zijn plaats op de dirigentenbok voor Peter Speek, die in het eerste muziekblok zijn mannen van het Christelijk Mannenkoor Dronten voluit laat zingen. Dat komt tot uitdrukking in het O Schepping zing van vreugd van Hans de Ruiter, in een bewerking van Johan Bredewout en het Nooit alleen, samen met de sopraan Judith Sportel. Ook dit is een compositie van Johan Bredewout, met tekst van Gerdien Hofstede.

Psalm 107 wordt vanuit het hart gezongen. Het zal André van Vliet, die dit werk op orgel begeleidt, goed hebben gedaan om zijn compositie zowel te spelen als te beluisteren.

Een instrumentaal intermezzo van Jan Lenselink en André van Vliet tijdens een concert is altijd een verrassing. Met de Shaffy-cantate is dit intermezzo een ware veldslag van ritme en sprankelende klanken. Een daverend applaus voor hun altijd fabuleuze samenspel kan niet uitblijven. Het CMD brengt daarna de gospelsong Have een little talk with Jesus van Cleavant Derricks, in bewerking van Gezinus Veldman, ten gehore. Peter Speek is in vorm in dit tweede muziekblok en inspireert zijn mannen op kundige wijze om de inhoud van het Irish blessing als zegenbede aldus te laten klinken. Vervolgens klinkt het door Mark Patterson gecomponeerde In His Love, in een arrangement van Bert Mol. Een prachtig lied van het CMD dat met een warm applaus door het publiek wordt ontvangen.

Het NCM bezingt in The Last of the Summerwine, in een arrangement van Jimco Zijlstra, herinneringen van drie oude mannen op een bankje, die mijmeren over hun belevenissen van weleer. Daarna worden delen van Les Misérables ten gehore gebracht, met prachtige solo's van Judith Sportel. Dit onderdeel van het NCM-repertoire wordt sterk staccato gezongen. Altijd weer een succes, getuige het daarop volgende applaus.

Met hun solistische bijdrage laten Folkert Vreeken en Judith Sportel zich beiden horen in het Love changes everything uit de musical Aspects of Love.

Aan het eind zingen NCM en CMD samen You raise me up van Lovland/Graham, in een arrangement van Jimco Zijlstra. Deze samenzang vormt een prachtige apotheose.

Dit is echter niet het laatste lied van dit nieuwjaarsconcert. Eerst bedankt de voorzitter van het CMD, Arie Arkenbout, de musici, solisten, dirigenten en presentatrice voor wat gepresteerd en gepresenteerd is. Ook richt hij zich tot de bijna 100-jarige donateur van het NCM, de vleugelstemmer Jelis Budding, Nico Dieleman - het CMD-contact in Dronten e.o. - en koster Peter Veenman. Allen worden verrast met een fraai bloemstuk, dat de CMD-secretaris Hiddo Kuipers, ook NCM-zanger, hen warm overhandigt.

Het slot is een geweldige samenzang van publiek én de beide koren met het lied Finale, een compositie van Jimco Zijlstra.

Een nieuwjaarsconcert met een aandachtig luisterend publiek en warm applaus, harmonieus en klankrijk. Zoals dat wordt gezongen in het Irish blessing: 'Mag je de wind in de rug hebben en de zon op je gezicht; mogen de sterren de nacht verlichten en mag God je in Zijn hand houden totdat we elkaar weer ontmoeten'.

Deze bezongen wens is een waardevolle en blijvende herinnering aan dit concert van NCM en CMD, dat een belevenis was voor het publiek en zeker ook voor alle zangers van de beide mannenkoren.

Gert Bink en Nico Dieleman

[NAAR TOP]

MEMORABEL NAJAARSCONCERT IN DE HISTORISCHE PAULUSKERK TE BAARN

Het najaarsconcert met als thema 'herdenken en verwachten' opent met het lied Ontmoeting. Het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) en het damesensemble Con Affetto zingen deze ouverture, door dirigent Jimco Zijlstra voorzien van tekst en melodie, gezamenlijk. Vervolgens weerklinkt in de volle Pauluskerk Die Vesper van Ludwig van Beethoven met tekst van Thomas Moore, met een welluidend 'Jubilate, amen', gevolgd door de zachte klanken van de negro-spiritual Kum ba yah en het bekende You raise me up van Lovland/Graham.

De NCM-presentatrice, Liesbeth Reijerkerk, geeft op een innemende wijze toelichting op de verschillende muziekblokjes. Zij introduceert het damesensemble Con Affetto, dat zich achter in de kerk heeft opgesteld. Onder leiding van haar dirigent André van Vliet brengt het ensemble liederen ten gehore van verschillende genres en dat blijkt, ook voor het NCM, in meer dan één opzicht een verrassing.

Als alles duister is , een unisono gezongen lied door de dames van Con Affetto, weerklinkt op hun gelijkmatige tred als ze door de kerk lopen. Een bekend Taizé lied, dat a capella eindigt in meerstemmigheid. Het is een voorproefje van Con Affetto en André van Vliet. Het Tantum Ergo, Observant van Gabriel Fauré en twee werken van André van Vliet, O alle gij dorstigen en Komt tot Mij, worden in eenvoud en in eerbiedige stijl gebracht, passend in het uit 1385 stammende Godshuis.

Op dit najaarsconcert mag het als een unicum worden gezien dat zowel Jimco Zijlstra als André van Vliet leiding geven aan een eigen koor.

Charles Gounod componeert aan het eind van zijn leven het O, divine Redeemer, een prachtig lied met een beklemmende tekst. Liesbeth Reijerkerk geeft in haar toelichting de verbinding aan tussen dit lied van Gounod en Psalm 43, gekend als de 'Geuzen-Psalm'. Haar introductie wijst vooral naar het vierde vers, dat werd gezongen door de vijftien Geuzen toen zij werden weggevoerd uit het Oranjehotel op weg naar de Waalsdorpervlakte. Intens klinkt 'Dan ga ik op tot Gods altaren, tot God, mijn God, de bron van vreugd' in de Pauluskerk. Aansluitend volgt Let there be peace on earth, in een arrangement van Jimco Zijlstra en met een solistische bijdrage van de tenor Folkert Vreeken. Een gebed voor vrede in de wereld, maar duidelijk ook 'laat het bij mij beginnen'.

Jan Lenselink en André van Vliet geven zowel gezamenlijk als solistisch muzikale ondersteuning bij de koorzang. De vleugel en het Flentrop-orgel zijn door Jelis Budding op elkaar afgestemd en er is sprake van perfecte begeleiding. Ook de klank van het intermezzo van beide musici is er weer één van klasse in het gezamenlijke arrangement van ' Ik zal er zijn'.

Con Affetto treedt vervolgens op met het door André van Vliet gecomponeerde Luthers avondgebed, een persoonlijk gesprek tussen de mens en God. Daarna klinkt het lied Uit levenloze stenen van T. Hoonaart. De zangeressen, die stuk voor stuk in muzikaal opzicht hun 'mannetje' staan, geven een mooie vertolking van Gabriella's song uit de bekende film 'As it is in heaven' van P. Bäckman en voorzien van Nederlandse tekst, met een solistische bijdrage van Folkert Vreeken. Waarderend applaus van het publiek kan ook hier niet uitblijven.

Het NCM brengt vervolgens Gnädig und Barmherzig van A.E. Grell ten gehore, met opnieuw Folkert Vreeken als solist, gevolgd door Abendlied van Joseph Rheinberger, in de zetting voor mannenkoor van Jimco Zijlstra. Dit lied staat niet direct op de repertoirelijst van mannenkoren en vergt best wat studie en repetitietijd. De NCM-dirigent is er ten volle in geslaagd om de bedoeling van dit bijzondere muziekstuk door zijn zangers tot uitdrukking te laten brengen. Het herhalende 'Bleib bei uns, den es will Abend werden', afkomstig uit de Duitse Bijbelvertaling van Maarten Luther (Lucas 24:29) klinkt dan ook intens. Dit prachtige werk wordt gevolgd door het magistraal klinkende The Foundation.

Het damesensemble Con Affetto heeft nog enkele liederen in petto, die soms met ingehouden adem door het publiek worden beluisterd. Van de Duitse organist Morits Brosig zingt het ensemble Diffusa est, gebaseerd op psalm 45. André van Vliet geeft vervolgens perfecte leiding bij het Do not fear van D. Bédard 'Vrees niet, Ik heb je gered, Ik heb je bij je naam genoemd, jij bent van Mij', gevolgd door Cent mille chanson van R. Magne. Een oceaan van liefde, woorden gebaseerd op een aria van Bach en bekend van o.a. Frida Boccara. Het Sing an alleluia, van D.E. Wagner, is het slotlied van Con Affetto dat prachtig ten gehore wordt gebracht.

Het NCM zingt vervolgens You are the new day van John David, gevolgd Beautiful Savior, een recent nieuw werk van het NCM. Het is een Lutheraanse hymne op een thema van Tom Fettke en tekst van J.A. Seiss, in een arrangement van Jimco Zijlstra. Prachtig klinkt ook het I have een dream, ook een geliefd lied van het NCM. Hierin komen de woorden van de beroemde toespraak van Martin Luther King in treffende dynamiek tot uitdrukking. Jimco Zijlstra geeft ook hier weer bevlogen leiding aan de zangers. Jan Lenselink en André van Vliet verzorgen gepassioneerd de begeleiding.

Het slot van het laatste muziekblok is een afscheidsbede, God be with you, till we meet again van Jeremiah E. Franklin en muziek van R.Vaughan Williams, waarna beide koren gezamenlijk het If I can help somebody zingen, in een arrangement van Jimco Zijlstra, met Folkert Vreeken als solist. Beide koren valt een warm applaus ten deel.

André de Groot, voorzitter van het Nederlands Concert Mannenkoor, dankt in zijn slotwoord alle medewerkenden. Zij delen allen in de bloemenhulde, waarbij ook de koster Eric Verboom en Jelis Budding worden betrokken. Alle dames van Con Affetto worden verrast door de gebroeders Cees en Karel Roos, beide NCM-zangers, met een fraaie roos en persoonlijke dank voor hun waardevolle muzikale bijdrage.

Deze prachtige muzikale avond met liederen, geheel passend in het thema, is ten einde. Een memorabele avond van 'herdenken en verwachten'.

Gert Bink

[NAAR TOP]

MUZIKALE SCHILDERING OP HET REPETITIEWEEKEND VAN HET NCM IN OKTOBER 2018

De repetitiedagen van oktober 2018 in de Paaskerk te Baarn zullen de zangers van het NCM nog lang in het geheugen blijven.

De voorzitter opent dit weekend met o.a. terechte aandacht voor hen die er wegens ziekte niet bij kunnen zijn en verwelkomt hen die weer terug zijn.

Jimco Zijlstra, gezeten achter een echte vleugel, houdt zijn mannen deze dagen intensief bezig met vooral nieuw repertoire.

Bij muziekstukken staan aanduidingen die het tempo of volume aangeven, zoals 'rit' ritenuto, terughoudend, of 'CF', dat staat voor Cantus Firmus - de leidende stem. Om te laten zien wat de tekst van een lied betekent, geeft Jimco op inspirerende wijze ook de beelden daarvan aan. Dat geldt ook voor een bekend lied naar Psalm 23. Die schildering wordt muzikaal en kleurrijk ten gehore gebracht in de akoestische Paaskerk. Zó wordt er ook gestudeerd op The Lord is my Shepherd, een lied dat Jimco van een prachtig arrangement voorzag.

De zangers voegen de nieuwe melodielijnen toe aan hun zangkunst en breidt de dirigent zijn vocabulaire uit met 'aankoppelen' en 'de contouren van een melodielijn in de gaten houden'.

Er zijn momenten met verrassende uitkomsten en gepaste trots, zoals aan het eind van deze repetitiedagen blijkt. Op deze studiedagen is, naast nieuwe liederen, ook het repertoire doorgenomen dat staat geprogrammeerd voor het concert op 24 november.

Twee bijzondere dagen, met op de eerste dag ook een korte ledenvergadering waarin Willem Lentink bij acclamatie en onder applaus wordt benoemd tot bestuurslid en concertcoördinator. Voorzitter André de Groot licht een tipje van de sluier op over komende concerten die bij Willem al in voorbereiding zijn. Ook krijgt de pr-commissie aandacht en een nieuwe bemanning. In verband met ideeën vanuit deze commissie en vanwege de uitkomsten van de enquête wordt het beleidsplan aangehouden. Het beleidsdocument AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) krijgt instemming, evenals de melding over privacy behartiging op de NCM-site. In de komende periode zal e.e.a. worden uitgevoerd.

Bij aankomst en in de pauzes zijn er de gesprekken. Gesprekken onder vrienden, gesprekken die ons verbinden. Maar ook momenten dat er gezamenlijk op de eerste dag van het buffet wordt genoten en op de tweede dag van de uitgebreide lunch, waarvan Rolf en zijn staf de zangers én de dirigent hebben voorzien.

De muzikale schildering is er niet alleen voor de zangers. Er is enige tijd een luisteraar aanwezig op de vrijdagrepetitie. Hij toont zich aangenaam verrast door de intensiviteit waarmee de zangers zich een nieuw lied eigen maken én de saamhorigheid binnen het NCM. Het is voor hem sowieso uitnodigend voor het komende NCM-concert!

Een uitnodiging die ook geldt voor andere inwoners van Baarn en omliggende plaatsen. Zij zijn eveneens hartelijk welkom om in de Pauluskerk in Baarn op 24 november het gezamenlijke concert van het NCM en het damesensemble Con Affetto bij te wonen.

Gert Bink

[NAAR TOP]

EEN ONVERGETELIJKE MUZIEKAVOND IN WORKUM

OP 29 SEPTEMBER 2018

` Wat een onvergetelijke muziekavond heeft de bomvolle Gertrudiskerk in Workum zaterdagavond 29 september 2018 voorgeschoteld gekregen door het Nederlands Concert Mannenkoor en het Christelijk Mannenkoor Laus Deo Workum. Het was werkelijk fantastisch wat de vele bezoekers te horen kregen`.

Aldus Albert Schootstra, journalist van de Workumer krant Friso. In dit verslag wordt een aantal door hem aangereikte signaleringen met `cursief` vermeld.

Gezamenlijk beginnen het NCM en Laus Deo de avond met het Halleluja in een arrangement van dirigent Jimco Zijlstra. Deze laat vervolgens een drietal liederen door zijn NCM-zangers ten gehore brengen. Heart Divine van Antonin Dvorak,Signore delle Cime van Giuseppe de Marzi en The Foundation. Prachtliederen die in klank, taal en zanghoogte van elkaar verschillen en daardoor verschillende expressies vertolken. In het vocaal intermezzo door de soliste Judith Sportel geeft zij een stralende vertolking van Con te Partiro, een bekend lied van Andrea Bocelli.

Het La Vergine degli Angeli wordt door het NCM samen met Judith prachtig vertolkt, waarna de NCM-solist Folkert Vreeken de solistische rol overneemt om de negro-spiritual Nobody knows the trouble I've seen ten gehore te brengen. Met het Where No One Stands Alone wordt het eerste blok van het Nederlands Concert Mannenkoor afgesloten,

Liesbeth Reijerkerk, de NCM-presentatrice, geeft ook op dit concert weer in korte heldere bewoordingen aan wat het publiek kan beluisteren. `Zij liet overduidelijk horen dat ook het presenteren van een dergelijk concert een 'vak' is dat zij tot in de puntjes beheerst`.

Het Christelijk Mannenkoor Laus Deo gaat verder met enkele liederen met een intense strekking. Ik bid U aan van Dimitri Bortnianski, Frieden van Gotthilf Fischer en Tibje Pajom, eveneens van Bortnianski, worden op treffende wijze gedirigeerd door Gerrit de Vries; het behoort niet voor niets tot het vaste repertoire van Laus Deo.

Dan laat Doede Hoekema, solist van Laus Deo, zijn tenorstem klinken in The Living God. Van een verstillingsmoment kan zeker worden gesproken om de bijna fragiele stem zo intens door de kerkruimte te horen klinken. Een waardevolle bijdrage van koor en solist!

In het instrumentaal intermezzo laten de beide NCM-musici, André van Vliet, orgel en Jan Lenselink op de vleugel het publiek genieten van hun virtuositeit, zoals in het Music is my first love. `Wat bijvoorbeeld Jan liet horen grensde bij vlagen aan het ongelofelijke` .

Judith Sportel vervolgt met het Benedictus, wat haar een daverend applaus oplevert.

Laus Deo brengt een vol muziekblok ten gehore. `Wat zong Laus Deo ook weer goed en wat lieten pianiste Cobie Hofman-Heida en solist Doede Hoekema zich van hun allerbeste kant horen`. Dirigent Gerrit de Vries geeft zijn mannen nauwkeurig aanwijzingen voor het ten gehore brengen van de rijke verscheidenheid in repertoire. Het koor stáát in goede klank en zangtraditie, een compliment waard!

Dat geldt ook voor het Still ruht der See van Heinrich Pfeil en In der Ferne van Friedrich Silger. Het Salley Gardens zit als oude Ierse melodie snel tussen de oren van het publiek en Der Lindenbaum van Franz Schubert is voor velen een herkenbare melodie, evenals het Lascia ch'io Pianga van Georg Friedrich Händel. Fraai ten gehore gebracht, zoals dat ook het geval is met het Latijnse Veni Jesu Amor Me van Luigi Cherubini.

Voor het NCM heeft Jimco Zijlstra een bewerking gemaakt van The Last of the Summer Wine van Billy Owen en Ronny Hazlehurst. De zangers laten het 'Thank you for being you' met verve horen. Eres Tú, de in het Engels en Spaans gezongen oproep om je geliefde in herinnering te houden, staat als een huis, evenals het sereen gezongen en tot in de puntjes gedirigeerde Pools avondlied van S. Ogurkowski, Dobra Noc, eindigend in een stil moment.

Daarna volgt een intermezzo van Judith Sportel. `Wat zong zij weer fantastisch! Velen kennen haar van geestelijke liederen maar haar oeuvre is veel breder. Zij liet dat prachtig horen in bijvoorbeeld een medley uit de West Side Story. Judith Sportel is wel één van Neerlands grootste zangeressen en wat was het daarom fijn dat zij (weer) in Workum te beluisteren was!`

Het Vrienden wordt door het NCM helder ten gehore gebracht: 'Een mens is geen eiland, maar een stukje archipel'. In Love changes everything, uit de musical Aspects of Love, geven Judith Sportel en Folkert Vreeken weer hun solistische bijdrage in de klank van de zangers van het NCM.

Het NCM heeft nog een verrassing in petto. In Friesland ligt het It Âldershûs dicht op het hart en na een intro van Judith, neemt het NCM het over en zingt voluit in het Fries dit lied over het ouderlijk huis, eindigend met ' Hûs, leaf, leaf âldershûs! Dêr boarte ik oan har knibbel Yn dy, myn âldershûs!' Een taal die de zangers van het NCM zich eigen hebben gemaakt mede op voor'spraak' van Jimco Zijlstra en andere Friese NCM'ers. Het publiek zingt uit volle borst mee en een staand applaus valt de zangers ten deel.

Laus Deo, het NCM en Judith beëindigen dit nazomerconcert in Workum met het Santo, het Spaanse 'heilig, heilig, met heel mijn hart aanbid ik U, gezegend Uw naam, Gij zijt mijn Heer'.

Het einde van een concert wordt altijd gekenmerkt door de hartelijke dankbaarheid van het publiek in applaus en de tastbare blijk van waardering voor alle medewerkenden, solisten, musici en dirigenten. Dat was er in de vorm van een Workumer streekproduct, ook voor Jelis Budding, de vleugelstemmer en kosteres Lammy de Vries.

Een onvergetelijke muziekavond om van na te genieten. Dat blijkt ook uit wat Albert Schootstra aangeeft bij Vrienden, het door Jimco Zijlstra gecomponeerde en van tekst voorziene lied. `Vriendschap en verbinding met anderen zijn voorwaarden voor geluk. Welnu, de sfeer en de boodschap die uit deze woorden spreken waren kenmerkend voor het hele concert. Wat was het mooi!` Een onvergetelijke muziekavond, een herhaling meer dan waard.

Gert Bink

cobie hofman-heida laus deo
gerrit de vries en judith sportel
ncm en laus deo en judith          foto herman vd H
ncm generale repetitie workum

[NAAR TOP]


HET NCM 'IN CONCERT'

SAMEN IN VERBONDENHEID OP DE MUZIKALE ONTMOETINGSDAG

Zaterdag 16 juni 2018. Niet zomaar een zaterdag, maar de afsluiting van het repetitieseizoen van het Nederlands Concert Mannenkoor dat ditmaal plaatsvindt in het kerkgebouw 'Aller Erf' in Veenendaal. Voorzitter André de Groot verwelkomt de vele aanwezigen en opent deze bijzondere dag.

Het is de eerste muzikale ontmoetingsdag van het NCM die ook bedoeld is voor familieleden en vrienden van de NCM-zangers. En dat zijn er heel wat.

Het bestuur heeft 'overwerk' verricht en heeft niet alleen gezorgd voor koffie, thee en koek bij ontvangst, maar ook voor een verzorgde broodjeslunch met warme kroket.

En dan de muzikale invulling.

Daarvan kan en mag best wat van worden verteld, maar hierbij is wel een forse beperking in de verslaggeving nodig. De invulling van de dag is fraai, indrukwekkend en belevingsvol. Maar ook, gewoon en rustig. Alsof je in een zaal zit als publiek en een concert meebeleeft. Een ervaring die zich bijna niet met woorden laat beschrijven.

Een stemoefening komt altijd aan bod. Dit keer in de vorm van een door Jimco Zijlstra voor deze dag gecomponeerde canon in jazzy-achtige stijl. Maar het zijn niet alleen de zangers die de eer te beurt valt voor deze ongebruikelijke ouverture, ook de dames ondergaan dit bad van beginnende muzikaliteit. Het NCM-lied 'Ontmoeting' valt ook onder het inzingen.

Na deze 'warming up' gaan de dames naar de 'gymzaal', waar zij zich onder leiding van Ben Smits gaan voorbereiden op hun optreden.

De mannen gaan 'gewoon' werken aan het repertoire voor het eerstkomend optreden in september in Workum. Tussentijds verdwijnen enkele mannen die, desgevraagd, de damesploeg gaan versterken.

Dan start het 'middag gebeuren'. De organisatoren van de muzikale ontmoetingsdag, Ben Smits en Cobi Fransoo, nodigen de dames en de heren van een klein koor uit voor hun optreden. Vanaf het podium klinkt dan het Ritter's Abschied met een Nederlandse tekst van Ben als NCM-welkomstlied. Dit is een veelbelovende muzikale opening. Enigszins frivool wordt In ons autootje ten gehore gebracht; naast het zingen van de heren, het staccato van de dames van 'la, la, la' en als verrassing meer dan één anjer, voor de bezongen 'kanjer' Jimco. Een brede glimlach van Jimco en warm applaus van het publiek! Fraaie dichtkunst komt ook in het dameslied Als de nacht verdwijnt naar voren.

De muzikale hoofdschotel bestaat uit een diversiteit aan zang en muziek: van ingetogenheid en temperament, van bekende en onbekende muziek, veelal verrassend in uitvoering.

Een greep uit de muzikale dis waarvan genoten wordt.

Muziek van dwarsfluit met begeleiding op piano; het orgel met het gezongenPanis Angelicus; een zangduo dat het duetSoftly and Tenderly brengt en daarna ' het ideale levenswerk van de varkensboer' (in outfit) uit der Zigeunerbaron. Margreet, familie van de ons bekende zanger met de bel, brengt op de altblokfluit het Andante van een Greensleeve ten gehore en het kwartet 'Klein Vocalis' laat de Taizé klanken horen evenals een Middeleeuws lied en de bekende song 'It is well, with my soul'. Pianobegeleiding is er bij het Largo uit de Wolga van twee zangers en zowaar is er de cowboyhoed als outfit bij de solo 'House of the rising sun' een bekend lied uit de jaren '60.

Serieus wordt het als de NCM-pastor verhaalt van zijn eerste traktement waar een pukkie van wordt gekocht. Nadien werd het instrument groter, namelijk een picolootje en toen hij later over meer adem beschikte werd het een chromatische mondharmonica. Er klinken klanken alsof we de bekende Toets Tielemans beluisteren.

Het Ave Maria van Bach, dat door Jacomina (Klein Vocalis) ten gehore wordt gebracht, oogst een warm applaus. Een vijftal zangers heeft het Latijnse Per crucem ingestudeerd en brengt dit met klasse ten gehore. Dat is ook het geval met de solistische ode aan de muziek An die Musik van Franz Schubert.

Cobi Fransoo vermeldt na elk blokje muziek de verschillende opeenvolgende bijdragen, waardoor programmaonderdelen ook herkenbaar blijven. Verrassend is het dan als de klanken van een tuba worden gehoord met het Holy Night; dat nodigt dan ook uit tot zacht meezingen met de piano. Het NCM heeft nog niet eerder meegemaakt dat de koorzang door een tuba wordt begeleid.

Der Vogelfänger is, in tuniek, present met de bekende compositie van Mozart, gevolgd door het bekende 'The long day closes' dat door acht zangers ten gehore wordt gebracht.

Op een prachtige melodie en voorzien van Nederlandse tekst wordt door Judith Sportel het lied 'Samen in Verbondenheid' met emotie gezongen en wordt nadien door allen meegezongen. Haar persoonlijke toelichting daarbij spreekt boekdelen. Een bijzonder moment op een bijzondere middag.

In het verlengde daarvan klinkt het Al kol Ele, 'Goede God, geef Uw bescherming aan alle dingen' een Hebreeuws lied van N. Shemer. Evy Vermeulen levert als jongste muzikant haar muzikale aandeel door op altsaxofoon het Arioso van Bach ten gehore te brengen; applaus kan niet uitblijven.

Ter afsluiting van het programma kondigt Cobi een aantal bijdragen aan van het kwartet 'Klein Vocalis' met Die launige Forelle van Franz Schöggl en het Singora delle Cime. Ben levert de solistische bijdrage Een droom. Verrassend is ook de slotbijdrage van 'Klein Vocalis' met het dameskoor in het Halleluja van Leonard Cohen.

Een NCM-concert eindigt nooit zonder bloemen. Die zijn er dan ook voor o.a. de organisatoren en de jongste deelneemster Evy.

Terecht was er het verzoek om ter afsluiting gezamenlijk het lied Samen in Verbondenheid als treffend slotlied te zingen.

De NCM muzikale ontmoetingsdag 2018. Een geweldig feest! Een dag die in verbondenheid een boeiende belevenis was! Wat een talenten, wat een durf, wat een inzet. Woorden als dank, respect en grote waardering zijn hier op hun plaats!

Tot en met het einde met de heldere stem van Judith:

'Samen zingen, musiceren;
samen luist'ren naar elkaar.
Kleurrijk samengaan van stemmen,
dames, heren; door elkaar.
Met respect en vol waardering
voor het onbekend talent,
laat eenieder van zich horen,
maakt zichzelf steeds meer bekend!
'

Gert Bink, juni 2018

1.

Samen zingen, musiceren;
samen luist'ren naar elkaar.
Kleurrijk samengaan van stemmen,
dames, heren; door elkaar.
Met respect en vol waardering
voor het onbekend talent,
laat een ieder van zich horen
maakt zichzelf steeds meer bekend !

2.

Samen zingen, musiceren;
samen luist'ren naar elkaar.
Kleurrijk samengaan van stemmen,
dames, heren; door elkaar.
Open ogen, hart en oren
naar verrassingen alom.
Door te luist'ren en te horen
zien wij naar de ander om !

3.

Waar vandaan wij zijn gekomen,
Wie we zijn; geen mens gelijk.
Lief en leed kan samenstromen;
Samen in verbondenheid !

[NAAR TOP]

VERBONDENHEID MET DE VECHTSTREEK….

Zo zou je het concert van het NCM in de Johannes de Doperkerk te Breukelen op 14 april jl. kunnen samenvatten. Na een inleidend koraalspel door het plaatselijk Bach Ensemble opent het tachtig mannen tellende Nederlands Concert Mannenkoor onder leiding van Jimco Zijlstra en met begeleiding van Jan Lenselink, piano en André van Vliet, orgel met het imposante koraal van Welsh oorsprong: When I survey the wondrous cross. De toon voor een welluidend concert wordt hiermee gezet. Na een inleiding door Liesbeth Reijerkerk, de inmiddels bekende lady-speaker van het koor, volgt een 3-tal werken waarin Jimco Zijlstra zowel qua tekst als muziek een groot aandeel heeft. Dit geldt overigens voor het hele repertoire van 'zijn' mannenkoor: Ontmoeting, Handreiking en Tijdwens zijn duidelijk van zijn hand. Een mooie onderbreking is het daarop volgend intermezzo van het 7-koppige Bach Ensemble met zijn warme koper klanken.

Het volgende blokje wordt ingezet met een bijna perfect uitgevoerd Kum ba yah, een bekende negro spiritual, gevolgd door If I can help somebody, waarin een glansrol voor de solist Folkert Freeken. Het wordt afgesloten met het troostlied U tilt mij op. Daarna is het de beurt aan de vaste begeleiders André van Vliet en Jan Lenselink. Een zee van orgel- en snarenklanken vult de machtige ruimte van deze kerk. Er blijft, zo lijkt het, geen toets op beide instrumenten ongebruikt bij de vertolking van Anthem.

Het NCM vervolgt het programma met de Spaanse traditional Santo, gevolgd door Let there be peace on earth, een gebed waarin Folkert met het timbre van zijn stem prachtig past. Dan een meesterlijke vertolking van het legendarisch geworden visioen uit 1968 van ds. Martin Luther King I have a dream, dat het koor op het lijf geschreven is. Het Bach Ensemble zet het programma op passende, warme wijze voort met enkele bewerkingen van bekende stukken.

Eén van Jimco's jongste bewerkingen is Eres Tu, een overbekend en zeer welluidend Spaanstalig werk. Daarna het prachtige, a capella gezongen, Poolse slaaplied Dobra Noc, waarbij Jan Lenselink het niet kan laten om ons eigen 'Ik ga slapen ik ben moe' in de inleiding mee te nemen. De zaal is ontroerd…. Een verrassende wending in het slot van dit concert volgt als Jimco de microfoon terug geeft aan Liesbeth en haar vraagt een solistische rol op zich te nemen. Ze zingt 'Neem steeds de tijd' prachtig voor en Jimco zwaait het publiek mee in dit complot. Het zesde 2-jaarlijkse matinee concert is hiermee ten einde. Met dank aan alle medewerkenden, sponsor, marktlieden en adverteerders.

Voorzitter André deelt met een kort dankwoord de bloemen uit en wenst de luisteraars in een goed gevulde kerk een veilig thuiskomen.

Willem Lentink

[NAAR TOP]

VERRASSEND EN VREUGDEVOL ZANGWEEKEND NCM

De zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor hadden niet graag het weekend van 9 en 10 maart 2018 willen missen. Afgezien van het verstevigen van de onderlinge vriendschapsband en het genieten van de overheerlijke lunch en diner ging het toch om het noten kraken. En dat is beslist gebeurd!

Aan het begin van het eerste zangblok op de vrijdagmiddag was er warm applaus voor vier nieuwe NCM-zangers. Zij werden door Hans Kray gestrikt met het daarbij behorende attribuut: de warme NCM-shawl.

Daarna was het een en al aandacht voor de inspirerende NCM-dirigent, Jimco Zijlstra. Hij onderwees zijn mannen de rest van de vrijdag en de zaterdag in o.a. twee nieuwe, vooral bijzondere partituren. De stembanden van de mannen hebben dit geweten. Het Abendlied van Joseph Rheinberger, een polyfoon muziekstuk, was door Jimco van Mannenkoor-transcriptie voorzien. Het beoefenen van de zangkunst ging dit keer gepaard met telkunst, extra aandacht en alertheid. Dit is bij Abendlied absoluut nodig.

Ook het Bundeslied van Wolfgang Amadeus Mozart, zijn laatste door J. G. Hientzsch vervolmaakte compositie, werd door de dirigent op fijnzinnige wijze bij de mannen tussen de oren gebracht. Menig zanger kon de melodie niet meer uit zijn hoofd krijgen.

Het laatste blok, op zaterdag, eindigde met het geheel uitzingen van de nieuwe partituren; een prachtig resultaat voor een dankbare dirigent. En passant klonken nog twee bijzondere NCM-liederen, Let there be peace on earth en Eres tú. Deze liederen staan op 14 april a.s. in Breukelen op het zangmenu.

Het waren twee verrassende zangdagen. Voldoening bij de zangers en niet in het minst bij maestro Jimco, die zich met recht gepast trots toonde over het resultaat van alle inspanningen.

Wat slechts restte bij het huiswaarts gaan van de vele zangers waren wat snippertjes van keelsnoepjes in de eetruimte en gekraakte noten in de kerkzaal, die langzaam vervlogen in het kerkgebouw.

Met nog twee repetities te gaan is het NCM klaar voor het Matineeconcert op 14 april in Breukelen. De ingestudeerde muziek krijgt nog een muzikaal verflaagje om binnen afzienbare tijd 'en public' ten gehore te worden gebracht.

Gert Bink

[NAAR TOP]

NIEUWJAARSCONCERT MET MUZIKALE ZEGGINGSKRACHT EN GOUDEN RAND

De vele mensen uit Nieuw-Vennep, Hoofddorp en wijde omgeving zullen zich het concert van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) op 20 januari 2018 nog lang blijven herinneren. Dit concert was bijzonder en voorzien van een gouden rand.

Met prachtige klanken vult het eerste lied Halleluja het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente 'De Rank' in Nieuw-Vennep. De toon is gezet en in een nagenoeg volle kerk kan het publiek gaan genieten van een muzikaal programma rond het thema 'Verbondenheid'. De avond wordt weer op aangename wijze gepresenteerd door Liesbeth Reijerkerk. Verder werken mee Judith Sportel, sopraan; Folkert Vreeken, tenor; Jan Lenselink, vleugel; André van Vliet, orgel en een combo om de zangers van extra dynamiek en ondersteuning te voorzien.

Het koor vervolgt met het lied Ontmoeting. Tekst en muziek is van dirigent Jimco Zijlstra. Een mens kan niet zonder vriendschap en daarin laat God zich in ons bestaan kennen. Daarna klinkt By the Rivers of Babylon, een negro-spiritual in een bewerking van Jimco Zijlstra.

De solisten Judith Sportel en Folkert Vreeken laten hun stem op dit NCM-concert meermalen horen, te beginnen met I believe van Drake, Irvin en Shirl in een arrangement van de dirigent. Een fijnzinnig muziekstuk van de solisten mét mannenstemmen.

Het combo, bestaande uit Elsemarieke den Hartogh, dwarsfluit, Sylvia Maessen, bassiste en Peter Deiman, slagwerk, oogsten veel applaus in hun gezamenlijk intermezzo met Jan en André met melodieën uit de musical 'Chess'. Een zeer geslaagde muzikale samenwerking op niveau.

Het Spaans traditionele Santo klinkt als vanouds, een prachtige compositie. Het wordt gevolgd door het Italiaanse Signore delle Cime van Giuseppe de Marzi, in een arrangement van H. Poos. De Marzi componeerde dit lied ter nagedachtenis aan zijn verongelukte vriend Bepi Bertagnolli, die in 1958 in de bergen verongelukte. Folkert Vreeken laat zijn welluidende forte tenor stem klinken in If I can help somebody van A. Androzzo. Dit lied wordt, net als de andere liederen, door Liesbeth fijnzinnig van toelichting voorzien.

In het vocaal intermezzo door Judith Sportel klinken herkenbare melodieën zoals de bekende tango Adiós Nonino van Ástor Piazzolla, bekend van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Daarna volgt het fantastisch gezongen lied Don't cry for me Argentina uit de musical 'Evita'. De ingetogen zang en performance van Judith bezorgen iedereen kippenvel. Zij besluit haar medley met het swingende Besame Mucho. Geweldige muziek met een gouden randje.

Het NCM gaat verder met een Engels-Spaanse compositie, Eres Tú van Juan Carlos Calderon in een arrangement van Jimco Zijlstra. Hierin laat de sopraan haar stem op hoog niveau klinken bóven de tonen van de bijna honderd mannen.

Hierna volgen twee Engelse liederen met verschillende tempi, You are the new day van John David, met een belofte van nieuwe hoop en The Last of the Summerwine van Billy Owen en Ronny Hazlehurst. Dit is de herkenningsmelodie van de langst draaiende BBC-serie waarin op het verleden wordt teruggekeken.

Na een korte pauze vervolgt het NCM het concert met het a capella en imponerend gezongen Dobra Noc, een Pools slaapliedje van S. Ogurkowski. Het Heart Divine van Antoni Dvorak, dat Jimco voor het mannenkoor heeft gearrangeerd, wordt statig gezongen. Het is gebaseerd op een thema uit 'Aus der Neuen Welt' en geïnspireerd door de schoonheid van de natuur. Het lied eindigt in de bede 'Keep us in Thy care' en wordt prachtig omlijst met de heldere tonen van Judith.

Where No One Stands Alone van Mosie Lister is inmiddels één van de favoriete liederen van het NCM, juist vanwege de intentie in woord en muziek, 'Take my hand, let me stand, where no one stands alone'.

Het combo klinkt overtuigend in het instrumentaal intermezzo in Music is my first love met Elsemarieke de Hartogh op de dwarsfluit in een prachtige hoofdrol.

Het door het NCM gezongen Let there be peace on earth van Sy Miller en Jill Jackson-Miller is een gebed om vrede. De stemmen van Judith en Folkert weerklinken magistraal in dit voor het NCM gearrangeerde lied. Een lied, dat verstild eindigt met de zacht gezongen woorden 'And let it begin with me'.

Voluit klinkt het You raise me up van Lovland/Graham. Dirigent Jimco Zijlstra heeft zijn mannen voortreffelijk aan de teugels. Een geweldige dirigent met een uitmuntende stijl van dirigeren.

NCM voorzitter André de Groot bedankt de dirigent, musici, solisten, presentatrice, Joke van Veen, die betrokken is bij de concertorganisatie en koster Gerhard van Veen. Onder luid applaus ontvangen zij een presentje.

Het slotlied Love changes everything uit de musical 'Aspects of Love', met nog eenmaal Judith en Folkert, betekent de finale van dit NCM- concert. Een staand en langdurig applaus kan niet uitblijven, waarbij het refrein voluit weerklinkt op het ritme van het applaus.

Het was een onvergetelijke avond in Nieuw-Vennep met een voortreffelijke collectieve prestatie. De mensen uit Nieuw Vennep en wijde omgeving zien uit naar het volgend NCM-concert, dan de zevende op rij in 'De Rank'. En daarvoor wil het NCM zich graag muzikaal inspannen.

Gert Bink

[NAAR TOP]

Memorabele Muziekavond in Ommen

op 25 november 2017

Het Nederlands Concert Mannenkoor en het Hervormd Zangkoor Ommen hebben zich terdege voorbereid op dit najaarsconcert. Niet voor niets, want de kerk is tot de laatste plaats bezet als beide koren het concert samen beginnen met het Halleluja in een arrangement van dirigent Jimco Zijlstra. Ron Breukelman, dirigent van het Hervormd Zangkoor, dirigeert dit prachtige loflied. NCM-presentatrice Liesbeth Reijerkerk zal, op de haar eigen aangename wijze, het publiek door het programma loodsen.

Het Litanei, een smeekbede van Franz Schubert wordt met eenvoud gezongen door het NCM, Alle Seelen ruh'n in Frieden. Het volgende O, divine Redeemer van Charles Gounod, voor mannenkoor gearrangeerd door André van Vliet, wordt opnieuw op een indrukwekkende manier ten gehore gebracht. De beklemming die Gounod tot uitdrukking wil brengen eindigt met de zacht klinkende woorden: 'Help me, my Savior'. Majestueus klinken de coupletten 3 en 4 van Psalm 43, de zogenaamde Geuzenpsalm, dat herinnert aan de Geuzen die deze verzen zongen kort voordat ze in 1941 werden afgevoerd vanuit de Scheveningse gevangenis om op de Waalsdorpervlakte te worden gefusilleerd.

De vaste organist André van Vliet vertolkt vervolgens het lied In sine nomine, gecomponeerd door de Canadees Denis Bédard, een werk ter nagedachtenis aan de gestorvenen van het afgelopen jaar en gekend als melodie van Gezang 299 uit het Liedboek voor de Kerken.

Het NCM zingt daarna van John David You are the new day, een lied waarin hoop tot uitdrukking wordt gebracht. Met het Recht en Vrede , één van de grote zangstukken van het NCM, wordt het visioen van Jesaja bezongen dat God zijn heerschappij zal vestigen op aarde en de volken zullen optrekken naar Sion's berg. In het door de dirigent gearrangeerde I have a dream, naar de bekende woorden van Martin Luther King, kan Jimco Zijlstra zijn zangers in de ogen kijken en daardoor een bijzondere vertolking bewerkstelligen. Het publiek luistert dan ook gepassioneerd en beloont met een dankbaar applaus.

Het Hervormd Zangkoor Ommen vervolgt met Morning has broken uit 1972 van Cat Stevens. Dirigent Ron Breukelman laat drie variaties van Die launige Forelle ten gehore brengen, waarbij Marcel ten Brinke het koor op een prachtige en vakkundige manier begeleidt op de vleugel. Na Papillon, het zingend verhaal over een vlinder, is er het stemmig avondliedje Stars of the Summernight van I.B.Woodbury, bekend geworden door Jo Stafford, in deze versie een herinnering aan de jaren '50.

De NCM-begeleiders Jan Lenselink en André van Vliet hebben een eigen moment van intermezzo. Deze muzikale steunpilaren zijn niet meer weg te denken bij de NCM-concerten en ook op een avond als deze is het voor zowel publiek als de zangers en zangeressen een waar feest om hun verrassingen-in-variatie te horen. Er volgt een fraaie medley met filmmuziek van Ennio Morricone.

Het Hervormd Zangkoor Ommen, dat in 2018 het 85-jarig bestaan hoopt te vieren, brengt twee liederen van Johan Bredewout ten gehore in hetWees stil voor het aangezicht van God en Psalm 23 'De Heer is mijn herder'. Ron Breukelman, al bijna 12½ jaar dirigent van het koor, geeft vakkundig aanwijzingen bij het Ave Verum van Edward Elgar, waarbij Marcel ten Brinke het koor op het orgel begeleidt. Het Hervormd Zangkoor zingt tot slot A Clare Benediction. Ook hierna volgt een warm applaus.

Het NCM verrast het publiek met enkele bijzondere liederen. Als eerste klinkt het Signore delle Cime, dat door het koor ontspannen wordt gezongen. Dit Italiaanse lied van Giuseppe de Marzi, in arrangement van H. Poos, werd gecomponeerd ter nagedachtenis aan diens goede vriend. Daarna volgt het door Jimco Zijlstra gecomponeerde lied Vrienden: de mens is geen eiland en het hebben van vrienden betekent betrokkenheid en geluk.

Het terugkijken naar het verleden wordt vorm gegeven door The last of the Summerwine van Billy Owen/Ronny Hazlehurst. Decennia lang was het de herkenningsmelodie van een bekende BBC-serie, waarin herinneringen worden opgehaald met de toast 'thank you for being you'. Uit de musical 'Aspects of Love' van Andrew Lloyd Webber klinkt het prachtige Love changes everything, met een solistische bijdrage van de NCM-tenor Folkert Freeken, waarmee ook hij applaus oogst.

Het moment van verrassing is aangebroken voor Jan Lenselink. Hij bespeelt zijn vleugel uiterst virtuoos en met emotionele inspiratie in een mengeling van klassieke herkenningsmelodieën en vijf hedendaags getinte decemberliedjes. Met een glimlach op veler gezicht wordt zijn inspanning beloond met een daverend applaus.

Met The long day closes van Sir Arthur Seymour Sullivan brengt het NCM een fijnzinnige melodie ten gehore met tekst van Henry F.Chorley. Tot slot dirigeert Jimco Zijlstra twee bekende NCM-liederen. Het Where No One Stands Alone van Mosie Lister, is ook voor de zangers een lied waarbij soms een brok in de keel kan schieten. Het optreden wordt afgerond met het Dobra Noc van S.Ogurkowski, waarbij het koor met uiterste ingetogenheid dit avondlied laat horen in het ' Slaap zacht, Gods zorg omringt u; Zijn almacht waakt over u'. Met langzame bewegingen laat Jimco zijn mannen dit prachtige lied fluisterend beëindigen.

Tot slot sluit het Hervormd Zangkoor zich aan bij het NCM, waarna de dames starten met Climb ev'ry mountain uit 'The Sound of Music' van Oscar Hammerstein. In combinatie met de mannenstemmen wordt het een magistrale afsluiting van dit najaarsconcert. Met een humoristisch dankwoord van de voorzitter van het Hervormd Zangkoor ontvangen, onder langdurig applaus, alle prominenten van deze avond een fraai boeket bloemen.

Gert Bink

[NAAR TOP]

EEN PRACHTIG MUZIKAAL HERFSTBOEKET

Aan de 23e september 2017 houden zangliefhebbers uit Bodegraven en omgeving bijzondere herinneringen over. Het Nederlands Concert Mannenkoor onder leiding van Jimco Zijlstra en de Vocalgroup Chantdante onder leiding van Dirk Jan Warnaar brengen het najaarsconcert in de Ontmoetingskerk ten gehore. Juweeltjes om te horen en blijkens applaus van het publiek, om van te genieten.

Het concert wordt geopend met het Morte Christe van Emrys Jones, een overweging en een gebed bij het kruis van Christus, waarvan de nadere aanduiding 'a choral meditation' ten volle tot zijn recht komt.

Daarna neemt Cobi Fransoo, echtgenote van 2e tenor Wim Fransoo, de presentatie van dit concert voor haar rekening. Zij vervangt met élan NCM-presentatrice Liesbeth Reijerkerk, die wegens ziekte afwezig is. Cobi loodst op aangename wijze de vele aanwezigen door het afwisselende programma, waarin ook melodieën die uitnodigen om te worden meegezongen.

André van Vliet arrangeerde voor het NCM het laatste muziekwerk van Charles Gounod, O, divine Redeemer. Een gebed en schreeuw om hulp die hier op treffende wijze tot uitdrukking komen. Hoe anders klinkt Recht en Vrede van D. Protheroe, met een Nederlandse tekst van NCM-er Henk van der Meulen. Daarin komt het visioen van Jesaja 2:1-5, ploegscharen in plaats van zwaarden, muzikaal treffend tot uitdrukking.

Concentratie van de zangers is er ook bij een ochtendlied, Das Morgenrot van dr. K. Hoffman met muziek van R. Pracht. De uitvoering van deze ogenschijnlijk makkelijke partituur wordt door dirigent Jimco Zijlstra strak gedirigeerd, soms met ingehouden stiltes. Tussen het ochtend- en avondlied klinkt de fraaie tenorstem van Folkert Vreeken in het prachtig doorleefde I believe, gevolgd door Abendruhe, waarin de dichter geniet van de avond, van de vogels in hun avondzang en bid voor rust, vrede en vertrouwen. De 'dag' eindigt met het voluit gezongen Great for all on World create van J. Morgan Nicholas in een arrangement van Jimco Zijlstra. Een danklied voor Gods liefde voor alles wat adem heeft, eindigend met een zevenvoudig 'Amen'.

Het orgel is in goede handen bij André van Vliet en de vleugel bij Jan Lenselink. Beide virtuozen maken het publiek deelgenoot van hun kunnen door hun spitsvondige akkoorden kleurrijk te laten klinken.

Ook in dit concert zijn er de 'split seconds' waarin zich iets bijzonders voordoet. Velen zullen dit moment gemist hebben. Binnen een enkele kwartnoot ziet André kans om een weggewaaide pagina van zijn orgelpartituur naast de orgelbank te pakken, met rechterhand en voeten een akkoord spelend; een fractie van vertraging van Jan geeft hem daartoe de gelegenheid. Wat een samenwerking tussen deze twee vaste NCM-musici, die elkaar blindelings weten te vinden! De aanwezigen waarderen zowel de zang als de intermezzi met applaus. En dat valt niet alleen het NCM en de musici ten deel, maar ook de tien leden tellende Vocalgroup Chantdante en Dirk Jan Warnaar die, als organist/pianist, de Ontmoetingskerk als thuisbasis heeft.

Chantdante vervolgt het concert met Thou knowest, Lord, the secrets of our heart, dat Henry Purcell componeerde bij de troonsbestijging van King William en zijn Mary Stuart. Hoe anders zijn de muzikale tinten in Het is te doen, gecomponeerd door Dirk Jan Warnaar voor een 4 mei herdenking in Bodegraven. De Vocalgroup laat met Vincent en The Wedding Song een vrolijker en lichtvoetiger muziekstijl horen. Ook deze songs, in een bewerking van Dirk Jan Warnaar, worden door het publiek zeer gewaardeerd.

Vervolgens genieten de aanwezigen zichtbaar van een Hollandse medley van Jack Bulterman, trompettist, arrangeur en componist van 'The Ramblers'. Weet je nog wel, die avond in de regen, nu gezongen op een prachtige zonnige herfstavond. 'Een feest van herkenning, en … er komt nog meer', zo geeft Cobi Fransoo in haar presentatie na de Hollandse medley aan. Dat 'meer' zijn de muzikale herinneringen van de jaren zestig als uit menig platenspeler en radio de song Sammy van Ramses Shaffy klinkt en nog verder terug in de tijd, als we 'met pa en moe' naar de speeltuin gaan en dat spontaan door de aanwezigen wordt meegezongen.

Kees de Bruijn, solist van Chantdante, brengt Voor haar van Jake Holmes, in een bewerking van de dirigent, op een fraai aansprekende manier ten gehore.

Bij de wisseling van de koren is het Jan Lenselink die het publiek laat genieten van zijn onnavolgbaar gespeelde improvisaties. De eigen medley van negro-songs eindigt in ovationeel applaus van het publiek.

Het NCM vervolgt met Nobody knows the trouble I've seen met Folkert Vreeken als solist. In het lied Vrienden, een compositie van Jimco Zijlstra, komt tot uitdrukking dat de mens geen eiland is, maar een deel van de archipel. In The Last of the Summerwine van Billy Owen en Ronny Hazlehurst, weer in een arrangement van Jimco Zijlstra, komen herinneringen van jonge verliefden naar boven. Een prachtig Engels werk, dat eindigt in het 'Thank you for being you'.

Het concert wordt besloten met een gezamenlijk optreden van het NCM en de Vocalgroup Chantdante. Zij zingen Climb ev'ry mountain, de bekende song uit The Sound of Music van Oscar Hammerstein en dat uitnodigt om mee te zingen. Dat is een goede stemoefening, want het slotlied Finale , tekst en muziek van Jimco Zijlstra, wordt vervolgens ingezet met de hoofdmelodie door het publiek, Chantdante en NCM-baritons, de andere stempartijen volgen afwisselend. Het is een prachtig muzikaal samenspel met welluidende begeleiding op orgel en vleugel.

Bloemen en attenties worden, vergezeld met het dankwoord van NCM-voorzitter André de Groot, onder luid applaus gegeven aan beide dirigenten, musici, solisten, presentatrice en de kosteressen Marjan Sandifort en Ellen Domburg. Daarbij wordt ook het vele voorbereidende werk geprezen van het Bodegravens kwartet NCM-zangers: Dick Broere, Fred Dissel, Eduard de Lange en Kees van Bostelen. Het NCM-najaarsconcert eindigt met het wederom gezongen Finale. Melodie en woorden ' Neem steeds de tijd om jezelf te ontwaren en om elke dag als geschenk te ervaren' worden makkelijk mee naar huis genomen.

Bodegraven is een prachtig najaarsconcert rijker. Zeker iets om in te lijsten of, om in de lijn van de glas-in-loodramen te blijven, 'in te ramen'.

Gert Bink

[NAAR TOP]

LENTECONCERT IN DE BETHLEHEMKERK

IN PAPENDRECHT

De klanken van Halleluja, in traditionele setting, waren het begin van de bijzonder fraaie concertavond op 8 april, 2017 in Papendrecht van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) en het Interkerkelijk Koor (IKK) Nieuwpoort-Langerak. Jimco Zijlstra, dirigent van het NCM, dirigeerde beide koren vanaf de centrale plaats. Daarna zong het NCM Veni, Sancte Spiritus, het Pinkstergebed om de Heilige Geest , gevolgd door de eveneens à capella gezongen negro spiritual Kum bah yah. Daarop volgde Die Vesper van L. van Beethoven, in een arrangement van Jimco Zijlstra, met een sterke concentratie van de mannen van het NCM voor tekst en muziek. Zij werden in het geheel niet afgeleid door geprojecteerde beelden van de NCM-cd/dvd bij enkele liederen.

Liesbeth Reijerkerk, de NCM-presentatrice, vermeldde ook bij dit concert op aangename wijze iets van de inhoud van de liederen.

Bij O, divine Redeemer gaf Liesbeth de essentie aan van dit lied van Ch.Gounod. Een gebed dat zes maanden voor zijn dood werd gecomponeerd en waarin hij God vraagt om antwoord op zijn angstig smeken en om vergeving; het werd door het NCM weergegeven in herkenbare en aan het eind spanningsvolle toonsoorten. André van Vliet maakte voor het NCM het arrangement bij dit bijzondere lied; het werd op indrukwekkende manier vertolkt. Toen de laatste klanken van orgel en vleugel wegvloeiden was het een moment stil; gedragen spanning was tot uitdrukking gebracht.

Jan Lenselink aan de vleugel en André van Vliet op het orgel brachten op passende wijze aansluitend hun instrumentaal intermezzo.

The Long Day Closes van Sir Arthur Seymour Sullivan en You are the new day van John David werden met fijnheid voor tekst en toonzetting door het NCM à capella ten gehore gebracht. De maestro van het NCM was daarmee, voor zijn mannen zichtbaar, in zijn nopjes. Oefening, ook in het repetitieweekend, wierp zijn muzikale vruchten af. Vervolgens bracht NCM-tenor Folkert Vreeken met verve zijn solistische bijdrage If I can help somebody . De Australische hymne The Foundation stond als een huis en de zang vulde de hele Bethlehemkerk, iets wat zich nadien meerdere keren zou herhalen.

Bij het tweede instrumentale intermezzo van de beide vaste NCM-begeleiders was er de koorwissel. Met The Majesty met daarin meermalen het woord "halleluja", en het door André van Vliet bewerkte lied Ik zal er zijn liet het IKK Nieuwpoort-Langerak een volle, optimale klank horen. De wisselende hoofdstem kwam in deze akoestische kerkzaal perfect tot uitdrukking. Peter Burger, dirigent van het IKK, gaf met het Redeemer of my heart van J.M. Martin in zijn beweging de essenties van de woorden aan. Psalm 139 werd op die manier prachtig getoonzet en weergegeven in de staccato's.

Een intermezzo van Jan Lenselink samengesteld uit "Ik wil mij gaan vertroosten" en een negro-spiritual was de overgang naar het lied In de bovenzaal van K. Dearman, in een arrangement van André met tekst van Henriëtte Maaijen. Dit werd op indrukwekkende wijze gezongen door het IKK Nieuwpoort-Langerak met orgelbegeleiding van André, die ongetwijfeld uit het hoofd speelde en eertijds dirigent was van het IKK.

Uw genade is mij genoeg werd met volle klank gebracht. Deze muziek van Marcel Zimmer in arrangement van Peter Burger verkreeg een sterkere uitdrukking door het geïnspireerd zingen van de zangers en zangeressen van het IKK. In het stralende lied Geloofd zij onze God klonken forte, kort wisselende trompetklanken uit het orgel. Daarmee deed André ten volle recht aan Marco den Toom, de componist van dit lied en zorgde hij ervoor dat de zangers en zangeressen in de hoogste toonsoorten terechtkwamen.

De beide instrumentalisten gaven nog een virtuoos intermezzo. In de kerkzaal van de Bethlehemkerk staat het fraaie Blank orgel in het zicht van het publiek. André van Vliet kon vanwege de achteruitkijkspiegel feilloos reageren op aanwijzingen van de dirigenten Jimco Zijlstra en Peter Burger. Bij dit gezamenlijke oeuvre moest Jan Lenselink van tijd tot tijd scherp over zijn schouder kijken om te zien of André het hoofdwerk dan wel het borstwerk van het 23 stemmen en 1469 pijpen tellende orgel bediende, dan wel om hem met een goed-ogende knipoog op een ander muzieksegment te duiden. Applaus kon niet uitblijven.

Het NCM vervolgde met het laatste muziekblokje. Het was aangenaam dat ladyspeaker Liesbeth Reijerkerk de liederen voor de vele aanwezigen nog even toelichtte; op die manier was er de oriëntatie op een andere klank. Met het God be with you en in het Gnädig und Barmherzig lieten de zangers van het NCM hun fraaie mannenstemmen klinken, met daarbij wederom de gewaardeerde bijdrage van Folkert Vreeken als solist. Het Where No One Stands Alone werd ook in Papendrecht op een fijnzinnige manier ten gehore gebracht. Bij het You raise me up gaf NCM-dirigent Jimco Zijlstra subtiele aanwijzingen wat zijn mannen in de meest letterlijke zin volgden; ook met het furore naar mate het einde van deze bekende song eindigde. Het lied stond als een huis.

Bij de volgende twee liederen werd het publiek meegenomen naar twee historische taferelen. In Recht en Vrede van D. Protheroe met tekst van Henk van der Meulen komt de profetie van Jesaja 2:1-5 naar voren: het optrekken van de volken naar Sion's berg waarbij recht en rechtvaardigheid de vrede vooruitgaan en de zwaarden worden omgesmeed tot ploegscharen. Een visioen over Gods koninkrijk op aarde. Een partituur van het NCM die indrukwekkend ten gehore werd gebracht. Dat was ook het geval in I have a dream van Mary Donnelly, in arrangement van Jimco Zijlstra, met een visioen over de beroemde toespraak van Martin Luther King.

Als dank voor de inspanningen, maar ook voor al datgene wat ten gehore was gebracht, deelden de musici en medewerkenden in de bloemenhulde. De voorzitter van het NCM, André de Groot, had voor de organisatoren Henk en Leny de Jong een extra woord bij de bloemen. Dankbaar applaus van publiek en koorleden weerklonk.

Vervolgens dirigeerde Peter Burger het Dank sei dir Herr van G.F. Händel dat magistraal door de beide koren werd gezongen. Welluidend en volwaardig als slotzang van dit bijzondere avondvullend concert met diversiteit én intensiviteit op niveau.

Het "halleluja" dat deze avond menigmaal in de liederen weerklonk, was een opmaat naar het aanstaande Paasfeest. Het zal ook dan - op de eerste dag van de week - op alle plaatsen van de wereld mogen weerklinken.

Gert Bink

[NAAR TOP]

HARMONIEUS IN VERBONDENHEID EN VRIENDSCHAP NCM NIEUWJAARSCONCERT 21 JANUARI 2017

In de Paaskerk in Baarn, allengs een bekende zanglokatie voor het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM), waren de fijne en welluidende klanken te horen van het Nieuwjaarsconcert. Het stond stevig geprogrammeerd en dat kon niet anders na een overheerlijk stamppotbuffet. De mannen hebben ervan gesmuld; maag en longen waren gevuld.

In de volle kerk kwamen uit bijna honderd kelen als een zachte wind de eerste tonen van het Halleluja, een traditionele melodie in arrangement van Jimco Zijlstra; het eind stond als een huis.

NCM presentatrice Liesbeth Reijerkerk deed enkele mededelingen, waaronder de afwezigheid van bas/bariton Kees de Bruijn wegens persoonlijke omstandigheden. Daarna leidde ze het publiek op aangename en verdienstelijke wijze door de verschillende programmaonderdelen. Liesbeth gaf daarbij aan dat de keuze van de liederen van dit concert de thema's harmonie, verbondenheid en vriendschap insloten.

Dat kwam tot uitdrukking in het eerste zangblokje met daarin twee muziekstukken van dirigent Jimco Zijlstra, Ontmoeting en Vrienden, met fraaie melodielijnen en woorden die het hart raken: "door ware vriendschap laat God zich kennen" en "Licht in ons bestaan". In Glaube, Hoffnung und Liebe van Schubert was de beweging van kerkklokken hoorbaar, daarmee uitdrukking gevend aan dit lied dat werd gecomponeerd bij de inwijding van de Dreifaltigkeitskirche in Wenen. Het lied Abendruhe van Hauptmann, beslist geen gemakkelijk zangstuk voor een mannenkoor, werd met scherpte en aandacht à capella ten gehore gebracht.

In het intermezzo, een medley van bekende filmmuziek, was het publiek één en al oor voor de musici met het Zwolse temperament. Harm Hoeve, de organist van dit nieuwjaarsconcert - hij studeerde aan de muziekschool en het conservatorium in Zwolle - was in zijn gloria op het fraaie klankorgel van de Paaskerk en zat als het ware op de tandem met Jan Lenselink, geboren Zwollenaar en vaste begeleider van het NCM op de vleugel. Het was knap werk wat deze mannen verrichtten, temeer daar Jan net zo hard de klank uit zijn vleugel wist te halen als Harm uit het orgel. Applaus weerklonk, iets dat deze avond meermalen het geval was.

Sopraan Judith Sportel bracht vervolgens gezamenlijk met de zangers het Ave Verum van Jenkins ten gehore. Intens beheerst gezongen met haar welluidende klank werd dit muziekstuk, onderdeel van Stabat Mater, ademloos aangehoord. In het daaropvolgende O divine Redeemer, een bewerking voor mannenkoor door André van Vliet van het laatste werkstuk van Gounod, kwam de ernst van woorden en melodie indringend tot uitdrukking. Specifiek in de laatste maten "O, divine Redeemer, have mercy" en het zacht eindigende "Help me my Savior". Een indrukwekkend zangstuk dat het NCM in zijn zangportefeuille heeft en voor de eerste keer door een mannenkoor ten gehore werd gebracht; een bijzonderheid!

Met het zangstuk Recht en Vrede, muziek van Protheroe en Nederlandse tekst van Henk van der Meulen, werd het visioen van Jesaja 2:1-5 ten gehore gebracht: "God zal zijn heerschappij vestigen op aarde en de volken zullen optrekken naar Sion, waar Hij zal rechtspreken". Het vanwege zijn lengte en afwisselende sterkten en hoogten als zwaar beschouwd zangstuk, werd met élan en overtuiging ten gehore gebracht. Intiem klonk vervolgens het You are the new day van John Davis in arrangement van Jimco Zijlstra. Prachtklanken en luisterrijk gezongen.

Opnieuw een solistische bijdrage van Judith Sportel met My Tribute waarin zij in stijgende muzieklijn, onder begeleiding van Jan Lenselink, met hoogwaardige zangtechniek een Ere zij aan God liet klinken. Een zangstuk dat applaus oogstte.

Het NCM bracht daarna met uiterst zachte stemmen het Pools slaapliedjeDobra Noc ten gehore; soms verstilt muziek. In het La Vergine degli Angeli was er wederom de gezamenlijkheid van koor en soliste. Deze bekende song van Verdi werd uitnemend ten gehore gebracht, met Judith daarin in de glansrol van Leonora; de zangers konden alert kijkend op de inzet van de dirigent het ritme oppakken. Applaus kon niet uitblijven, evenals na Handreiking, een Australische hymne met arrangement en tekst van Jimco Zijlstra, waarin verbondenheid tussen 'wij' en 'zij' in zang tot uitdrukking komt. Van de NCM-dirigent was ook Tijdwens, één van de bekende liederen uit zijn anno 2007 theaterproject The ticking sound of time. Tijd, iets wat er is maar zo snel verglijdt en verleden is. Op deze avond was het voor de aanwezigen beslist een tijdmoment van genieten.

Presentatrice Liesbeth Reijerkerk attendeerde het publiek op de uitstraling en conditie van de mannen (in haar woorden: "ze hebben een glanzende vacht en natte neuzen"), dat voor een groot deel komt door zingen, zoals aangetoond door weten­schappelijk onderzoek. Het praktisch 'bewijs' werd geleverd door 'dokter' Zijlstra in het gezamenlijk beoefenen van het bekende NCM-zangstuk Finale. Velen kregen meer lucht in de longen, zoals aan het eind van de avond hoorbaar zou zijn.

Het laatste zangblokje werd gevuld met de aangename klanken van The Royal Line uit The Promise of Christmas, een zangstuk voor dubbelkoor, waarin Judith Sportel weer een fraaie rol vervulde. De muzikale lijnen gingen over in Climb ev'ry mountain, een bekende song uit The Sound of Music, gevolgd door het met gevoeligheid door sopraan Judith en het NCM vertolkte Love changes everything van Lloyd Webber.

Na het dankwoord van NCM-voorzitter Theo Korver werden onder luid applaus bloemen uitgereikt aan soliste, musici, en mede­werkenden als gewaardeerde dank voor hun inspanningen voor dit NCM-concert.

Het concert werd feestelijk afgesloten met de harmonieuze klanken van Finale door NCM en het publiek dat de tekst vanaf een prachtig geïllustreerd blad kon meezingen: "Neem steeds de tijd om jezelf te ontwaren en om elke dag als geschenk te ervaren".

Daarmee kwam er een eind aan dit harmonieus en goed nieuwjaarsconcert. Of, om het op z'n Frans te zeggen: 'bon', of beter 'bon, bon'. En dat kreeg elke bezoeker van dit concert in de vorm van twee (kersen)bonbon(s) met een nieuwjaarswens mee naar huis. Met ook een uitnodiging om de muzikale smaak op het komend concert van 8 april in Papendrecht weer te komen proeven.

Het 2017 NCM Nieuwjaarsconcert: harmonieus in verbondenheid en vriendschap. Het was bon bon!

Gert Bink

[NAAR TOP]