Nederlands Concert Mannenkoor

» KIKA concert Nijkerk 2016
» Repetitie weekend Baarn 2016
» Nazomerconcert Steenwijk 2016
» Lenteconcert Breukelen 2016
» Nieuwjaarsconcert Veenendaal 2016
» Drontenconcert 2015
» Dierenconcert 2015
» Baarnconcert 2015
» Nieuwjaarsconcert Harderwijk 2015
» Borgerconcert 2014
» DenHaagconcert 2014
» Breukelenconcert 2014
» NieuwVennepconcert 2014
» Drontenconcert 2013
» Woerdenconcert 2013
» Puttenconcert 2013
» Nieuwjaarsconcert Utrecht 2013
» Benefietconcert te Amerongen(29-09-2012)
» Nieuwjaarsconcert in Dronten(28-01-2012)
» Concert te Aalsmeer(26-11-2011)
» Voorjaarsconcert te Voorthuizen(14-05-2011)
» Benefietconcert De Wingerd te Ameromngen(10 april 2010)
» Nieuwjaarsconcert Nieuwerkerk aan den IJssel(23-01-2010)
» Concert in Brummen(21-11-2009)
» Nieuwjaarsconcert in Harlingen(17-01-2009)
» NCM IN BREUKELEN(29-11-2008)
» Heerhugowaard in de ban van het NCM(18-11-2008)
» Kippenvelmomenten in Oosterbeek(31-05-2008)
» Concert Amerongen(05-04-2008)
» Nieuwjaarsconcert Nieuw Vennep(26-01-2008)
» Concert in Noord Limburg (10-11-2007)
» Concert NCM en COV in Amstelveen(02-06-2007)
» Nieuwjaarconcert Nijkerk(20-01-2007)
» Concert Hardenberg(04-11-2006)
» Concert Nieuwerkerk(30-09-2006)
 [NAAR TOP]


"Climb ev'ry mountain", magnifieke zangavond met 222 voices 4Hope in Nijkerk

Op 19 november 2016 klonk in de Fonteinkerk fraaie muziek met prachtige zang van twee koren. Het was de moeite van het bijwonen van deze avond waard, niet in het minst voor het doel namelijk de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Initiatiefnemer voor de zangavond was dirigent Peter Overduin en zijn gemengd zangkoor Choir4 Hope, in oktober 2014 specifiek opgericht voor KiKa. En met het Nederlands Concert Mannenkoor, onder leiding van Jimco Zijlstra, werd een bijzonder repertoire ten gehore gebracht voor de vele aanwezigen.

Als openingslied klonk het Glory, glory, halleluja van Choir4 Hope, met solistische bijdrage van sopraan Nynke de Jong. Alle aanwezigen werden uitgenodigd het refrein mee te zingen eindigend met "His truth is marching on". Mooie liederen werden vervolgens door het Choir4Hope ten gehore gebracht: I walk with God, Conquest of Paradise en The Phantom of the Opera, waarbij organist Gerwin van der Plaats, zichtbaar bedreven met handen en voetenwerk, zich van zijn aandeel in begeleiding in optima forma kweet daarbij geassisteerd door Jan Willem als registrant.

De zangers van het NCM gaven het grote gemengd koor feed back bij het Halleluja; een compositie van de begin november overleden componist Leonard Cohen. Het was een stemmig, heldere song dat de aanwezigen kippenvel bezorgde. Gerwin van der Plaats bracht zijn orgelsolo op het uit 1428 pijpen bestaande Skrabl Consultare orgel. Aansluitend werd You'll never walk alone tijdens de koorwissel gezamenlijk gezongen; een 'riem onder het hart' voor diegenen die dat het hardst nodig hebben.

Het Nederlands Concert Mannenkoor liet de aanwezigen genieten van arrangementen en composities van dirigent Jimco Zijlstra voor zijn mannenkoor: Handreiking, You are the new day en Tijdwens. Als vierde in het muzikaal blokje klonk I have a dream, met daarin zomaar herkenbare bijzondere strofen "when we share , when we learn how to care". Fijnzinnige composities; juweeltjes voor stembanden en oren, met ritme vertolkt. Daarbij wederom virtuoos begeleid door Jan Lenselink op de vleugel. Deze vaste begeleider van het NCM liet dat ook merken in zijn vleugelsolo met wervelende akkoorden en herkenbare melodieën. Verrassingen dus en dat werd nadien ook ten gehore gebracht door sopraan Nynke de Jong. Een ovationeel applaus kon niet uitblijven.

Eunice van Gent, vertegenwoordigster van KiKa, nam de aanwezigen mee in de al meer dan vijf jaar durende strijd en zorgelijke gezondheidssituatie van haar zoontje Joshua. Een moedig verteld verhaal, niet zonder emotie. Een collecte, zoals eerder aangekondigd, voor het goede doel volgde.

Passend zong het Nederlands Concert Mannenkoor aansluitend If I can help somebody, met Nynke de Jong weer als gewaardeerd soliste. By the rivers of Babylon, een bekende negro spiritual waarin de tekst van Psalm 137 doorklinkt, stond als een huis. De zangers van het NCM lieten bij het door Jimco Zijlstra gecomponeerde Perspectief 'de ogen weer stralen'.

Tijdens de wisselzang werd sfeervol door het publiek meegezongen met Droomland, It's a long way to Tipperary. En toen het Choir4Hope het hele podium weer in gebruik had genomen en de zangers van het NCM gedisciplineerd op hun plaatsen zaten, klonk het bekende Land of Hope and Glory; een lied met machtige uitstraling en welluidend hoge tonen van de sopraanstem.

You raise me up werd fraai vertolkt, evenals het Climb ev'ry mountain. Soms zijn het bekende woorden of zinnen, maar op een avond als deze hebben ze meer inhoud: "search high and low , fort ev'ry stream, follow ev'ry byway, ev'ry path you know".

Het laatste muziekblokje van Choir4Hope werd afgesloten door het met gevoel vertolkte lied van M.Patterson In His Love.

Jimco Zijlstra dirigeerde vervolgens een verassingslied Una Paloma Blanca, uit de George Baker Selection, waarin zelfs een vogel hoorbaar was in het refrein.

Peter Overduin gaf daarna gelegenheid aan zijn vrouw Karin en Eunice van Gent om het (netto)bedrag van de avond te vermelden. Eerdere concerten en sponsorgelden voor KiKa hadden al een respectabel bedrag opgebracht; met de cheque van € 6.500,- plus nog een toegezegd bedrag staat de stand sinds 19 november op € 75.000,- .

Dankwoorden waren er van de organisator/dirigent van het uitnodigende koor aan het adres van alle medewerkenden die deze avond voor KiKa tot een succes hadden gemaakt; Peter Overduin nam een staand applaus in ontvangst. Daarna dirigeerde hij het door beide koren gezamenlijk gezongen Dank sei dir Herr van G.F.Händel vanaf de hoge dirigentenbok. Koorleden van de vijfde rij op het podium konden zijn inspanningen voor deze geslaagde avond met zijn slag perfect volgen.

De zangavond heeft aan zijn doel beantwoord en is voor herhaling vatbaar, ook voor het Nederlands Concert Mannenkoor. Het is het waard, of, om het motto van Peter Overduin te gebruiken: "streef naar het onmogelijke, dan bereik je al het mogelijke". En dát werd met 222 zangstemmen in de Fonteinkerk in Nijkerk zeker bereikt.

"Climb ev'ry mountain, fort ev'ry stream', follow ev'ry by waytill you find your dream".

Gert Bink

[NAAR TOP]

Inspiration For Friends; geslaagd repetitieweekend van het NCM oktober 2016

Vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober troffen de zangers van het NCM elkaar in de Paaskerk te Baarn. Twee dagen nieuwe partituren instuderen en tevens een generale repetitie voor het concert in Nijkerk op 19 november 2016.

Met acht paardenkrachten, net zoveel als voor de gouden koets, werd het koetswerk van de vleugel op het podium getild; 'koetsier' Jimco Zijlstra zat op de bok en kon met dit instrument het koor in klank overvleugelen. Het NCM gaf in de Paaskerk enkele jaren geleden een concert dat, ook vanwege de goede akoestiek, klonk als een klok.

Voor dit repetitieweekend had dirigent Jimco Zijlstra partituren-van-enige-omvang voor zijn mannen; 't kan ook niet anders, want het NCM is nu eenmaal geen '" A4-tjes koor".

Behendig loodste hij de TTBB-partijen door de diverse melodielijnen, daarbij tevens de valkuilen voor een mogelijk collectief spraakgebrek vermijdend. Dat lukte en zelfs bij de refreinen kreeg de dirigent de volle aandacht.

Een enkele schrikbeweging kon worden waargenomen toen plotseling geen twee, maar drie tenorpartijen hoorbaar waren; een bijzonderheid. Met vakkundigheid werden deze zangers gerustgesteld door de stelling van Jimco: "niet schrikken, maar elkaar muzikaal respecteren". Nadien werd slechts gezongen wat de partituur aangaf.

Soms was dat niet gemakkelijk, maar het klonk wel bijzonder! Een enkel voorbeeld: O, divine Redeemer van Ch.Gounod. Nu ingestudeerd en straks, op het nieuwjaarsconcert 2017 publiekelijk hoorbaar!

Ten behoeve van het concert op 19 november in Nijkerk met het Gemengde Koor Choir4Hope werd o.a. een bekende song ingestudeerd; dat gaat over vrijheid van een kleine witte duif. Een tenor gaf daarbij zelfs een fluitende verrassing.

Verrassende en inspirerende momenten waren er vele, net zoals de hartelijke ontmoetingen tussen zangvrienden in de koffiepauzes, maar ook tijdens het diner op vrijdagavond en de lunch op de zaterdag welke voortreffelijk waren verzorgd door Rolf en zijn staf.

Zaterdagmiddag werden de ingestudeerde werken in een kort optreden ten gehore gebracht. Voor deze 'open repetitie' was er belangstellend publiek, mede dankzij een informatief bericht van Willem Lentink, die zich voor dit repetitieweekend had ingespannen. Het waarderend applaus betekende tevens de afsluiting van twee bijzonder fijne zangdagen.

"Kun je zingen, zing dan mee"; een spreuk die menigeen kent. En dat dát de zangvrienden en koorleden van het Nederlands Concert Mannenkoor inspireert, moet worden gezegd. Ook na de subtiele aanwijzing van de 'koetsier' in een repetitiemoment: "feitelijk hebt u bijna allemaal mooi gezongen….met een kleine afwijking".

En hoe zal het in het echt klinken? Dat is een verrassing en wordt bewaard voor het concert in Nijkerk op 19 november 2016 en het NCM-nieuwjaarsconcert op 21 januari 2017 in - het kan niet anders -: de Paaskerk te Baarn, want dáár werd inspiratie opgedaan.

GJB

[NAAR TOP]

STEENGOED NAZOMERCONCERT IN STEENWIJK

De vestingstad Steenwijk liet op zaterdag 24 september 2016 een bedrijvigheid zien vanwege het Oogstfeest en het fashionweekend. Naast het geluid van schetterende hiphop muziek uit luidsprekers op de Onnostraat en de Markt viel aan het eind van de Kerkstraat allengs een andere klankkleur te horen. Het schitterend geluid van de gezamenlijke repetitie van het Nederlands Concert Mannenkoor en het Christelijk Mannenkoor Steenwijk bleef ’s middags uitnodigend hangen in de bomen en op het plein van de Grote of Sint-Clementskerk. Een voorbode van een bijzonder, gezamenlijk concert in dit monumentale en aloude Godshuis.

De beide mannenkoren openden het concert met Halleluja, beheerst zacht gezongen en uitlopend tot voluit krachtige mannenstemmen.

Jimco Zijlstra, dirigent van het Nederlands Concert Mannenkoor, gaf vervolgens zijn mannen in de fijnheid van dirigentschap muzikale aanwijzingen bij het ten gehore brengen van vier bijzondere zangstukken. Dat begon met Die Vesper van L. van Beethoven, gevolgd door Heart Devine van A. Dvorak met fraaie ondersteuning van orgel en vleugel. Met het Abendruhe konden de zeer vele aanwezigen de sublieme toonzetting van dit lied van M. Hauptman in de melodie tot zich nemen; een bijzondere prestatie van het NCM dat zich daarna liet horen in Where No One Stands Alone van Mosie Lister.

Na de weer aangename en plezierige aankondigingen van NCM-presentatrice Liesbeth Reijerkerk, die haar taak ook op dit concert weer gloedvol behartigde, nam het Christelijk Mannenkoor Steenwijk o.l.v dirigent Marco Hoorn het zangstokje over. Eerst werd Alpha en Omega, een lied van Erasmus Mutanbira, ten gehore gebracht. Daarop volgde het fraaie muziekstuk In His Love, in een arrangement van Henk van der Maten, dat een licht Byzantijnse muzieklijn in zich droeg. Gott nur allein, kann Liebe sein van Hans Lingerhand liet klare klanken horen, ook in de tekst dat slechts God Liefde en Vrede kan zijn. Roll Jordan Roll, een spiritual van Charles Wesley in een bewerking van de bekende K.J. Mulder, zorgde aan het eind van het muzikaal blokje voor een dankbaar applaus, iets wat het publiek op terughoudende wijze gaf na te hebben genoten van de schoonheid van zang en muziek.

Het moment voor het duo Jan Lenselink aan de vleugel en André van Vliet op het orgel was aangebroken. Een altijd weer spannend intermezzo, want menigmaal worden zoveel tonen en akkoorden in harmonielijnen over de aanwezigen uitgestrooid, dat het besef van de hoeveelheid ervan niet valt bij te houden. Het is dan genieten, niet slechts door het publiek maar ook door de zangers, want die konden de toetsenkunst van Jan Lenselink op de goed-zittende vleugelkruk weer bewonderen en de geoefend scherpe blik door zijn nieuwe bril helder zien.

André van Vliet was helemaal ingebouwd tussen registers, pijpen en pedalen en zowel met de beide mannenkoren als in gezamenlijkheid met zijn muzikale maat Jan weet hij bij velen de ware orgelsnaar te raken van top diminuendo tot volumineuze orgelklanken. Alle tonen van The Sound of Music aardden ook in dit intermezzo en kwamen ten volle tot hun recht. Niet onvermeld mag blijven de inspanning van vleugelstemmer Jillis Budding om de setting van de vleugel van 440 naar 447 Herz te brengen, waardoor beide instrumenten tegelijk volwaardig konden worden aangewend.

De vele aanwezigen konden niet alleen de zangers horen, maar desgewenst ook live volgen op twee grote schermen (hoewel het niet geheel synchroon liep). Tijdens enkele liederen werden opnamen getoond van de NCM-dvd Verbondenheid.

Na het intermezzo vervolgde het Steenwijks Mannenkoor met I will praise Him van J. Schenk en de bijzondere compositie van Karl Jenkins in Ave Verum, hierbij begeleid op vleugel. Mosie Lister kwam in herhaling, maar nu met zijn It’s Alright now. Het 70-jarige Christelijk Mannenkoor Steenwijk sloot af met welluidende zang in het Zie ons wachten aan de stromen, uit de bundel van Johannes de Heer in een bewerking van K.J. Mulder.

Na de koorwissel liet Jimco Zijlstra het NCM zijn compositie The Foundation, gebaseerd op een Australische Hymne, volumineus zingen. Hoe anders was dat met You are the new day van John David. De fijnheid van tonen en kleinheid van noten werden sprankelend vertolkt; een lied dat aangeeft dat somberheid verdwijnt als je gaat zingen: er komt een nieuwe dag.

Met You raise me up in bewerking van de NCM-dirigent en de negro spiritual By the rivers of Babylon werden weer twee liederen uit het brede NCM-repertoire ten gehore gebracht. Na een virtuoos intermezzo van Jan Lenselink en André van Vliet was er het zeer zacht gezongen Dobra Noc, een Pools avondlied in arrangement van Jimco Zijlstra. Het NCM sloot af met enkele delen van de musical Les Misérables met Nederlandse tekst van o.a. Jimco Zijlstra en diens transcriptie voor mannenkoor. Ook die werken stonden als een huis, mede als gevolg van heldere melodielijnen en verstaanbare tekst.

De beide mannenkoren vertolkten tenslotte, onder algehele muzikale leiding van Jimco Zijlstra, het majestueuze Dank sei Dir, Herr van G.F. Händel. Een getoonzet gebed, opklimmende klanken in lengte van de noten; uit het hoofd gezongen en met het hart gekend.

Aansluitend werden dankwoorden uitgesproken door de beide voorzitters Harm Kroeze en Theo Korver. Musici, dirigenten, presentatrice, als ook de kosteres, die ’s middags alle mannen gerieflijk had voorzien van koffie en thee, ontvingen een kleurrijke bloemattentie.

Tijdens dit concert was er nog het intermezzo van Jaap Kramer, begeleider van het Steenwijks Mannenkoor. Bedreven werden alle toetsen en registers aangewend in een lied waarvan de uiteindelijke frontale orgelklanken de kerkruimten ten volle vulden en uitstegen boven deze 87 m hoge kapittelkerk van Steenwijk: Heugelijke Tijding, bron van hartverblijding: Evangeliewoord. Daarvan was op dit concert door de beide mannenkoren gezongen en dat Woord zou ook de volgende dag, zondag, worden verkondigd.

Het nazomerconcert was ten einde; het dankbare publiek, zoals bleek uit het daverend applaus voor zangers en musici, had genoten van de rijkdom in muziek. Een bijzondere avond, een bijzonder concert; het was steengoed in Steenwijk.

Gert Bink

[NAAR TOP]

VIJFDE CONCERT VOOR BEWONERS VAN ZORGCENTRA EN SENIOREN IN DE VECHTSTREEK

Het begon allemaal in 2008. Eén van de bestuursleden van het Nederlands Concert Mannenkoor bedacht dat het wel heel jammer was dat er geen gelegenheid meer was om de gezamenlijke kerstmaaltijd in (o.a.) het Zorgcentrum in Breukelen te houden, omdat de organisatie van de catering daar totaal gewijzigd werd. Besloten werd de gulle gever te vragen om op een wat andere wijze onze ouderen te verwennen, nl. door het verzorgen van een concert. En zo ontstond iets dat inmiddels is uitgegroeid tot een begrip, waar velen in de mooie Vechtstreek in de even (voor)jaren naar uitzien.

Op zaterdag 16 april was het weer zover: Na enkele maanden van voorbereiding was het een drukte van belang rond en in de "kathedraal" Breukelen. Rond 9 uur kwamen een podium uit Genemuiden, opgezet met hulp van voornamelijk mannen uit Dieren en omgeving (bouwploeg), een vleugel uit Veenendaal en bloemen van de vrijdagmarkt ter plaatse. En ten slotte druppelden de overige medewerkers binnen die deze dag weer tot een groot feest moeten maken; van Ugchelen, Bodegraven, Harlingen, Zoetermeer en Dwingeloo, om maar een paar plaatsen te noemen. Inzingen, verkleden, en dan is het om 15:30 uur zover dat we (na hun slaapje) de concertbezoekers mogen begroeten. De kerk is ook deze keer weer goed bezet met naar schatting 350 bezoekers. Dirigent Jimco Zijlstra geeft toelichting op het uit te voeren programma dat inmiddels is geopend met een feestelijk Hallelluja.

Het concert staat in het teken van vriendschap, ontmoeting en verbondenheid, ingrediënten bij uitstek uit de spirituele én muzikale bagage van dirigent Jimco Zijlstra. En daarbij voegt zich naadloos de vaak ontroerende inleiding en begeleiding van de vaste begeleiders Jan Lenselink en André van Vliet. Daarbij ook nu weer een muzikaal hoogtepunt als de mannen samen improviserend aan de slag gaan op vleugel en orgel. Zo nu en dan oogcontact tijdens het spelen is voor de virtuozen voldoende voor een muzikaal spektakel. En het publiek laat dit merken. Vervolgens wordt naast bekende melodieën als I believe en By the Rivers of Babylon ook een kersverse bewerking van de dirigent van You are the new day (John David) uitgevoerd. Tussen de blokjes door speelt het Bach Ensemble Breukelen enkele koralen van Bach, dat deze keer hun klanken in letterlijke zin van boven op ons neer liet dalen. Zowel in het eerder genoemde I believe als in Gnädig und Barmherzig en het op de bekende Bijbeltekst uit 1 Kor. 13 geschreven Gods Liefde vervulde tenor Folkert Vreeken een solistische glansrol.

Aan het eind van het programma volgde nog een mooi moment als de dirigent het al eerder in deze kerk gezongen 't Zijn de kleine dingen die het doen van Saskia en Serge aankondigt, wat iedere senior mee kan zingen. Na de inleiding door het koor wordt dit dan massaal door de aanwezigen meegezongen. Dit is waar Jimco het al eerder over had: Ontmoeting, vriendschap en verbondenheid. En omdat het de kleine dingen zijn…, krijgt ieder een roos mee naar huis om nog eens na te genieten. Wat ons betreft: Graag tot ziens in 2018!

Willem Lentink.

[NAAR TOP]
klaar voor de start van een geslaagd concert
klaar voor de start van een geslaagd concert      foto: Wim Broekman

NIEUWJAARSCONCERT 2016

Op 23 januari 2016 gaven het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) o.l.v. Jimco Zijlstra en het Veenendaals Gemengd Koor MoorSound o.l.v. Natalie Goossens gezamelijk een concert in de grote zaal van het Kerkcentrum Aller Erf te Veenendaal. Er was geen stoel meer vrij. 's Middags werden de NCM zangers al gastvrij ontvangen.

Luid en duidelijk klonk het openingslied van het NCM in de Australische hymne The Foundation. Dirigent Jimco Zijlstra behoefde slechts met de hem bekende handbewegingen aanwijzingen te geven. De akoestische ruimte van deze kerkzaal werd uitnemend benut in The Creation van Willy Richter. Daarbij werd de verlichting tijdens dit bezongen scheppingsverhaal naar Genesis 1 zodanig bediend, dat met het ferme, klankrijke "Light" de zangers in het licht kwamen te staan. Tevoren brandde slechts het lichtje bij het orgel. The Creation werd dan ook uit het hoofd gezongen. Vanwege het rechte podium waren op de generale repetitie niet alleen de noten beoefend, maar ook de oren van de zangers gescherpt. Om met de woorden van de NCM-dirigent te spreken: "De uiterwaarden (bedoeld de bassen en de 1e tenoren) moeten elkaar kunnen horen". Vervolgens gaf NCM-tenor Folkert Vreeken een prachtige vertolking van Gods Liefde, naar 1 Kor. 13. Ook de uitvoering van het door Jimco Zijlstra gecomponeerde Vrienden stond als een huis.

Het NCM werd ondersteund en begeleid door de musici Jan Lenselink aan de vleugel en André van Vliet op het orgel. NCM-presentatrice Liesbeth Reijerkerk zorgde voor een aangenaam ontspannen toelichting op de zangstukken.

Met kleine, staccato getoonzette accoordjes gaven Jan Lenselink en André van Vliet aan dat zij aan de beurt waren voor hun intermezzo. Als je dan als presentatrice in het midden staat, voelt het net alsof de klanken "links en rechts uit de hoogte" komen. Ze kon dan ook niet anders dan beide musici voorrang geven voor hun intermezzo Winter van Vivaldi, gekoppeld aan een Menuet van Händel, uiterst fijnzinnig in aanvang en later voluit uitgevoerd.

Het Veenendaals Gemengd Koor MoorSound had gevarieerde liederen in petto. Dit koor heeft, vanwege haar oorsprong als dameszanggroep Dragonder, al een 25 jarig jubileum achter de rug en kan bogen op enige ervaring met het Veengeluid (zoals de koornaam luidt) ten gehore te brengen. Dirigente Natalie Goossens zorgde met haar enthousiaste directie voor harmonieuze koorzang in Winter Light. De afgestemde stemverhouding man-vrouw kwam in Into the Night goed tot uitdrukking. Wervelende klanken werden voortgezet in The skaters glee, het derde lied over winterweer buiten en warmte binnen. Pianist Hans Wegen, vaste begeleider van MoorSound, kon even zijn vingers rust geven toen het koor Pavane zong. Hoewel dit Franse lied uit de Middeleeuwen komt, waarbij zelfs de tamboerijn zacht meeklonk, waanden de aanwezigen zich even in de bekende Taizé-klank. MoorSound zit ook met dit lied perfect 'in haar jasje'.

Met Dirait-on uit de bundel Les chansons des roses kwam de klank van de piano er weer bij en hield Nathalie Goossens de zangers en zangeressen met goede timing in de cadans van het lied, waardoor een verfijnde polyfonie tot stand kwam. Een gewaardeerd applaus van het publiek volgde.

De NCM-musici Jan zou niet Jan en André zou niet André zijn als ze zich niet als ware muzikale kunstenaars van de bovenste plank zouden laten horen. In hun intermezzo Irlandaise van Olivier was het 'grande classe'. De zangers van het NCM hadden dit keer het genoegen om hun organist ook te zíen spelen. En dan is het geen wonder dat deze musici geen afslankcursus behoeven te volgen. Rustig aanvangend tot swingend-in-duplo aan het eind. Applaus kon niet uitblijven.

Presentatrice Liesbeth vermeldde op plezierig informatieve manier de liederen van het tweede NCM-blokje. In een mooi serene klank werd Die Vesper van Ludwig van Beethoven gezongen, waarbij de woorden "Jubilate Amen" op klankrijke wijze tot uitdrukking werden gebracht. NCM-solist Folkert Vreeken had in het Gnädig und Barmherzig zijn gewaardeerde bijdrage. In I have a dream bracht Jimco Zijlstra met de hem bekende fijnheid deze song uit de beroemde toespraak van Martin Luther King door zijn mannen tot muzikale uitdrukking. Het publiek luisterde ademloos. En dat was eveneens het geval met Where No One Stands Alone van Mosie Lister. Indrukwekkend en soms door enkelen met ingehouden woorden gezongen vanwege de diepe intensie ervan. Dit alles deed niets af aan de aangename en zeer gedoseerde klanken die het NCM ten gehore bracht. Na dit tweede muziekblokje viel niet meer te spreken over een passend jasje, maar eigenlijk over een koningsmantel. Kwaliteit in zangkunst, dát was het. De bekende uitdrukking 'muziek is emotie' bleek ook nu weer haarfijn in de mannenkoorzang tot uitdrukking te zijn gebracht. Een helder applaus verbrak het stille moment na de laatste tonen van Where No One Stands Alone en de langzaam naar beneden gaande armen van de NCM-dirigent.

In het derde instrumentaal intermezzo Shaffy-cantate brachten Jan Lenselink en André van Vliet met enkele hoofdknikken een hoeveelheid bekende melodieën van de chansonnier Ramses Shaffy ten gehore in een vloeiende, beweeglijke muzieklijn. Het NCM had van een schoenenwinkel (met een vestiging in diverse plaatsen) een kortingsbon gekregen. Zowel Jan als André zullen ongetwijfeld de eersten zijn die zo'n bon willen inwisselen, want na hun pedaalspel zijn hun schoenen aan vervanging toe.

MoorSound presenteerde zich weer met Throw open your Shutters. Dirigente Natalie Goossens hield het koor goed in de hand bij het vrolijke Jiddische liedje Bidi Bom en het in canon gezongen Stopping by Woods. Het Ameno, met fantasietaal of pseudo Latijnse woorden, was met begeleiding van piano en fluit een fraai lied, dat zomaar aan de Welsh componist Carl Jenkins zou kunnen worden toegeschreven; de componist vanAmeno is echter niet bekend. Veenendaal heeft zijn Grift en Brouwersgracht. 't Kon niet anders dan dat de bekende Nederlandse volkshit Aan de Amsterdamse grachten door het voltallige publiek werd meegezongen. En daarbij hadden de koorleden van MoorSound reuze plezier.

Het NCM bracht vervolgens If I can help somebody ten gehore met solistische bijdrage van Folkert Vreeken. Met zijn forte stem moest hij expressie geven op die momenten dat zijn collega-zangers ook hun volle klank ten gehore brachten. Dat klonk magistraal in de kerkzaal van Aller Erf. You raise me up, dit keer door het NCM in het Engels gezongen, liet weer de perfectie van NCM-dirigent Jimco Zijlstra zien. Met sierlijkheid 'de meester eigen' en met zijn hand in kleine bewegingen de uiterst zachte klank aangevend om de melodie het beste ten gehore te brengen. Spannend voor elke NCM-zanger was het om na het welluidend "You raise me up, so I can stand on mountains" de laatste drie maten geheel in de zachte aanvangsklank te eindigen. Het Poolse avondlied Dobra Noc van Ogurkowski werd weer indrukwekkend door de zangers van het NCM neergezet. Het is voor hen daarbij altijd weer een verrassing op welk moment Jimco de lengte van een interval en van de eindnoot bepaalt. Het resultaat is dan ook iets bijzonders wat het publiek in een ovatie liet blijken.

Een dankwoord van de waarnemend voorzitter Izak van Rijswijk gevolgd door de bloemenhulde voor dirigenten, musici en medewerkenden waren beslist op zijn plaats en het publiek gaf daaraan ook uiting middels applaus. De aanwezigen gingen overigens ook niet met lege handen naar huis; iedereen kreeg een hyacint. Dat paste geheel in het afsluitend lied van dit fantastische nieuwjaarsconcert met het door allen gezongen ' t Zijn de kleine dingen die het doen.

Tien jaar was het geleden dat het Nederlands Concert Mannenkoor in Veenendaal zong. In 2016 vonden de in Veenendaal wonende NCM-zangers het 'weer eens tijd' dat het NCM daar kwam zingen.

Wat het publiek van het Nieuwjaarsconcert betreft, hoeft het geen tien jaar te duren dat het NCM haar fraaie mannenkoorzang weer in Veenendaal laat horen.

Gert Bink

[NAAR TOP]

ZANG OM TE DOEN EN TE DENKEN

NAJAARSCONCERT DRONTEN

Kerkcentrum De Ark De zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) waren 21 november 2015 van noord, oost, zuid en west naar De Oost 54 in Dronten gekomen. In het Kerkcentrum 'De Ark' troffen ze het Christelijk Mannenkoor Dronten (CMD) aan voor een tweede gezamenlijke repetitie. De mannen van Dronten hadden namelijk begin november al 'geproefd' hoe dat smaakte, toen we samen op de repetitielokatie van het NCM in Harderwijk o.a. een negro-spiritual 'in de grondverf zetten'. Nu zou het ook om de glans gaan.

In de stampvolle 'Ark' begon het concert met een Pinkstergebed Veni Sancte Spiritus, in bewerking van Jimco Zijlstra met stille klanken van de beide Mannenkoren. Het NCM bracht daarna A Pilgrims Crossing van D. Protheroe met tekst van R.J. Beamish ten gehore. De bestaande Engelse tekst werd, zoals presentatrice Liesbeth Reijerkerk aangaf, ten gehore gebracht in een wereld welke sinds 13 november veranderd is. Op gepaste wijze bracht het NCM de spanning tot uitdrukking van pelgrims die optrokken naar Calvary (Golgota), niet zonder gebed en niet zonder bang te zijn. Het "And here all His children may worship, in peaceful devout unity" was een klankrijk stukje, dat zo maar van de hand van Joh. de Heer had kunnen zijn.

Judith Sportel, sopraan bij dit concert, had een prachtige solistische bijdrage in het met het NCM gezongen Ave Verum uit Stabat Mater van Karl Jenkins; André van Vliet begeleidde het in toonsoort Des. De compositie van Jimco Zijlstra Vrienden werd voor het publiek duidelijk verstaanbaar gezongen; iets wat met Nederlandse teksten soms lastig is. De NCM-ers nemen de onderwijzing van hun dirigent hieromtrent altijd goed ter harte.

Het CMD plaatste zich vóór het NCM om vervolgens o.l.v. dirigent Peter Speek Heer wees mijn Gids (C.H. Purday/Joh. de Heer, arrangement Jimco Zijlstra) in rustige setting te zingen. Ook dirigeerde hij op aangename wijze Let there be peace on earth van Miller/Jackson. Prachtige woorden in een prachtklank, tezamen met de solo van Judith ten gehore gebracht. Even klonk het als Vera Lynn met mannenkoor, op elkaar afgestemd! Ook met de traditionele negro spiritual Steal away gaf het CMD aan dat het koor over een breed repertoire beschikt. Waarderend applaus klonk.

In het vocaal intermezzo bracht Judith Sportel, met begeleiding van Jan Lenselink op de vleugel, Vocalise (Op. 34 no.13) van Sergej Rachmaninov ten gehore; een bijzonder zangstuk voor sopraan met alleen de 'ah'-klank. En dat deed Judith op uitmuntende wijze. Applaus kon niet uitblijven; Jan Lenselink deelde in die publieksuiting.

Beide mannenkoren zongen vervolgens Didn't my Lord deliver Daniël, in arrangement van de NCM-dirigent. Gezamenlijk repeteren werpt altijd zijn vruchten af, zo bleek. Zowel in klank als tempo kwam er glans op deze goed vertolkte negro spiritual. In de begeleiding viel halverwege voor de geoefende luisteraar zelfs een E7 akkoord te ontwaren, door André van Vliet en Jan Lenselink ingestudeerd.

Folkert Vreeken, de NCM tenor, had een gewaardeerde solistische bijdrage in If I can help somebody van A. Androzzo. Aan het eind van dit lied waren de NCM-zangers welluidend in stem. Dat noodzaakte Folkert om zijn eigen register aan te spreken en eenparig met de mannen er op overtuigende wijze bóven uit te klinken.

Liesbeth Reijerkerk illustreerde in haar presentatie de achtergrond van I have a dream, de titel van de toespraak van Martin Luther King in 1963: de droomwens voor een wereld van gerechtigheid voor iedereen, ongeacht huidskleur, geloof of welke eigenschap dan ook. Het NCM bracht deze song van Mary Donnerly onder stuwende begeleiding van Jan Lenselink met strak aangegeven directie van Jimco Zijlstra treffend ten gehore. De negro spiritual By the Rivers of Babylon gaf Psalm 137, een klaagzang van het volk Israël in ballingschap in Babylonië, in de bewerking van de NCM-dirigent nog meer karakter. Zijn mannen brachten dit lied ten gehore met de á tempi scherp gezongen woorden "Let the words of our mouth, and the meditation of our hearts, be acceptable in thy sight, here tonight." Het stond als een huis in de bomvolle kerk.

Het CMD vervolgde met Nooit alleen van Gergien Hofstede/Johan Bredewoud in fraaie toonzetting. Na deze sereen gezongen boodschap kwam er de welluidendheid in opklimmende akkoorden eindigend in een herkenbare melodie van Psalm 107 Looft de Heer gestadig. Deze compositie was van de hand van André van Vliet met solistische bijdrage van Judith. Dirigent Peter Speek bracht middels deze liederen het eigen karakter van zijn CMD herkenbaar voor het voetlicht.

Jan Lenselink en André van Vliet behoefden nauwelijks introductie en popelden om hun Beatle Medley ten gehore te brengen. Daartoe zat Jan scherp achter de vleugel en had ook in Dronten te maken met een harde ondergrond. André had zijn volle aandacht nodig omdat hij de klapperende tremulant niet wilde gebruiken. Gemêleerde melodieën met enkele frivole uitstapjes zorgden voor hilariteit bij velen. Nog voor het einde klonk het applaus; Jan veerde met de hem bekende zwierige zwaai op van zijn vleugelkruk.

Toen een ieder was bekomen van deze muzikale wervelwinden vertelde presentatrice Liesbeth iets over het theater project The Ticking sound of time uit 2007 van Jimco Zijlstra. Deze wist ook nu het publiek over te halen om één van de liederen te oefenen en kondigde daarbij zowaar Liesbeth aan als degene die naast haar mooie presentatiestem ook een dito zangstem heeft, die de publiekszang kon ondersteunen. Dubbele verrassing voor alle aanwezigen, niet in het minst voor haar zelf!

Musical Surrounding , een prachtig zangstuk zowel voor het NCM als het publiek, maar zeker voor Judith Sportel die in staat was om de eindtoon bijzonder hoog in alle hoeken van het kerkgebouw te priemen met als resultaat een fantastische klank van soliste en NCM.

Bij Tijdwens stond het CMD weer op de eerste linie en zongen met het NCM overtuigend mee in het "Ik wens je de tijd om te doen en te denken, om aandacht en zorg aan de ander te schenken". Prachtige woorden die in muzikale klanken, zelfs van de kornet uit het orgel van André en het vleugelwerk van Jan, gekoesterd werden.

Finale , ook een muziekstuk van Jimco Zijlstra, kon niet anders dan hét slotstuk van dit concert zijn. Met een begin in klein octaaf door Liesbeth, dit keer als zangeres, en bijgestaan - letterlijk - door de vele aanwezigen kregen de heldere woorden "Neem steeds de tijd" al zingend steeds meer betekenis. De bassen, het fundament van elk mannenkoor en zeker van het NCM, zorgden in één van de tegenmelodieën voor de muzikale ondergrond. Het eindigde in een rijke verscheidenheid en klank van de vier stempartijen, ten volle uitkomend in de laatste zinnen "en om elke dag als geschenk te ervaren" en "benut de tijd om in vrede te leven."

Klaterend applaus kon niet uitblijven, evenals bij de bloemenhulde. Het publiek had een bijzondere en sfeervolle avond beleefd en ging met de aangename naklank van "neem steeds de tijd" huiswaarts.

Dronten, het laatste NCM-concert van 2015 in opmaat naar het feest van herdenken van Kerst en de boodschap voor vrede, zoals in menig lied op dit najaarsconcert had geklonken.

Gert Bink

[NAAR TOP]
DIEREN: KOSTELIJK CONCERT TUSSEN BERKEN EN BEUKEN ONDER SPRANKELIJK APPLAUS

inzingen
Zangers uit alle streken van Nederland vonden op 19 september 2015 hun weg over snelle wegen naar de door sierlijke berken omsloten Ontmoetingskerk in Dieren voor het NCM-concert tezamen met het Jongerenkoor Dieren. De entree van deze in 1968 in gebruik genomen Ontmoetingskerk van de PKN-gemeente Dieren betekende al een welkome uitnodiging voor het nagenoeg voltallig aangetreden NCM. Het welkom klonk ook door de klanken van het Jongerenkoor dat ter generale oefende. Klanken die toen al de ruimten van dit kerkgebouw vulden. Van de ´Schelp´, een ruimtehoek waarin zichtbaar het mechanische pijporgel staat en daardoor ten beste akoestisch klinkt, als aan de andere zijde van de kerk waar de gedachtenistafel staat en gedenkstenen voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.
Ook het NCM-repeteerde, waarna de magen van allen werden versterkt met een overheerlijk buffet. Het voorbereidend comité voor dit concert kreeg volle lof van de zangers die de dito smaak proefden!

Het NCM en het Jongerenkoor Dieren kwamen onder applaus de kerkzaal binnen, gevolgd door de beide dirigenten Jimco Zijlstra en Rutger Kupers alsook de solisten en musici. Dit applaus betekende een hartelijk welkom en slechts het begin van dit nazomerconcert; nadien zou dat alleen maar sterker gaan klinken!

Vanaf het begin was sprake van concentratie en inspiratie bij de mannen die onder de altijd vaardige en bezielende muzikale leiding van Jimco Zijlstra de vele muziekstukken met hun hart oefenen en ten gehore brengen.
Het ingetogen en in aanvang uiterst zacht klinkend Kum ba yah, een negro spiritual, is daarvan zeker een voorbeeld, evenals het Glaube, Hoffnung und Liebe. Met een deining van klank en ´klokken´-tonen van orgel en vleugel werd het door Schubert gecomponeerde laatste werk, ter gelegenheid van de inwijding van de klok in de toren van de Dreifaltigkeitkirche in Wenen, tot uitdrukking gebracht.

Liesbeth Reijerkerk, die ook dit concert wederom op aangename en deskundige wijze presenteerde, gaf nadere toelichting bij het lied Vrienden dat door Jimco Zijlstra was gecomponeerd. Zinnen als ´Want mensen willen vrienden, ook al is het er maar één. Ze hunkeren naar verbinding, want alleen is maar alleen´ en ´een mens is dus geen eiland, maar een stukje archipel´ gaven prachtige muzikale expressie in de actuele situatie; toon-technisch startend vanuit zeven mollen en eindigend met één mol.
De negro spiritual By the rivers of Babylon werd door de bewerking van de dirigent van het NCM in tempo ten gehore gebracht. De klaagzang van het volk Israël, naar Psalm 137, kwam welluidend tot uitdrukking in het ´Let the words of our mouths, and the meditation of our hearts be acceptable in thy sight here tonight´, waarna deze song alras in sterkte afnam.
Folkert Vreeken, NCM-solist, zong met zijn imponerende tenor forte stem het I Believe. Daarin werd de verwondering over het leven, de schepping, het licht van een kaars in donkere nacht of je ontmoet iemand als je verdwaald lijkt van een muzikale omlijsting voorzien. Ook de negro spiritual Go and tell it on the mountain, in arrangement van Jimco Zijlstra, werd met een overtuigend applaus beantwoordt.

Het Dierens Jongerenkoor had, als gastkoor, zijn medewerking verleend aan dit nazomerconcert. Een uitdaging! Want het is best spannend wanneer plotseling de klank uit 100 mannenkelen óver het koor van jongeren wordt uitgestrooid. Maar ze konden er, na de gezamenlijke repetitie, goed en overtuigend tegen. Dat was mede dankzij de vakkundige leiding van de dirigent Rutger Kupers die sinds een jaar in het spectrum van de hechtheid van dit Jongerenkoor staat. En, het is al vermeld, de echtheid van het koor in klank en kleur weet te bundelen!

Bij het zingen van het Halleluja, traditioneel, was het Rutger Kupers die ´plotseling´ toch voor een heel groot koor stond. Met vaardigheid en tact werden zijn aanwijzingen muzikaal opgevolgd waardoor vrouwen- en mannenstem in harmonie dit bijzondere lied van klank voorzagen.

Presentatrice Liesbeth vermeldde in een korte toelichting de verschillende songs variërend uit films, popsongs en musical van het Jongerenkoor aan. Startte het Jongerenkoor met Skyfall uit de gelijknamige Bondfilm (en meende je in toonzetting en muzikaliteit iets van de jaren ´60 van de Mama´s en de Papa´s in harmonische klanken te horen) Rutger Kupers had geen moeite om daarin zelfverzekerd het tempo aan te geven. Dat gold ook in het Let it Go, uit de animatiefilm Frozen, dat à capella ten gehore werd gebracht.
Het combo, bestaande uit pianiste Emma Schouten, bassist Bram Schouten en drummer Theo Sanders, is het altijd trouwe begeleidingsteam van het Jongerenkoor. Dat kwam tot uitdrukking bij Bare Necessities, uit de klassieke Disney film Jungle Book. De ritmiek kwam van koor en combo, ook in het handgeklap, perfect tot zijn recht. Het vierstemmig uitgevoerde Happy, uit de film Despicable Me, is een song dat het Jongerenkoor op het lijf staat geschreven.

Het tweede blokje van het Jongerenkoor opende met Rather Be. De uitvoering was in de versie van Pentatonix in arrangement van de 25 jarige dirigent Rutger Kupers. Ook hierin was ritme een essentieel onderdeel van de song. In de Bohemian Rapsody van Queen/Freddy Mercury werd de popsong, hard rock en quasi opera vol verve gebracht. Zowel bas als drummer van het combo lieten zich hierin, begrijpelijk, niet onbetuigd. Judith Smeltink, soliste van het Jongerenkoor Dieren had haar fraaie solistische bijdrage in het Shadowland, uit de musical The Lion King. Ook hierbij was het publiek enthousiast in haar applaus. Dat bleek slechts een voorproefje want the proof of the pudding bleek het laatste nummer van het Jongerenkoor te zijn nl. The Rythm of life. Deze song is menig zangkoor bekend. Maar de manier waarop het Jongerenkoor Dieren dit ten gehore bracht was bijzonder; nergens een missing link, nergens een nootje of woordje uit de HSL-bocht gevlogen. Als dank voor bewezen vakkundigheid-op-niveau van de gezongen en gearticuleerde song was er een ovationeel en staand applaus.

overheerlijk buffet. midden presentatrice Liesbeth en
links van haar jubilaris Herman Siebbeles, 25 jaar NCM-lid
Het NCM vervolgde met het immer ingetogen Where No One Stands Alone van Mosie Lister. Altijd indrukwekkend, ook voor zangers zelf.

De overduidelijke boodschap in I have a dream van Mary Donnelly in arrangement van Jimco Zijlstra was imponerend. Op 28 augustus 1963 klonken de woorden van de bekende ds.Martin Luther King en in de film Selma kan publiek ´zien´ wat er toen allemaal gebeurde. Vol overtuiging werd dit lied met zijn historische rand voor de eerste maal door het NCM-in-concert ten gehore gebracht. Een staand applaus kón niet uitblijven, zo bleek toen de dubbel forte klanken met de eindigende woorden ´I have a dream for all the people in the world, that peace, hope and freedom shall ring. Yes, I have a dream´ waren beklijfd.
Het muzikaal blokje werd afgesloten met het Santo, waarin met arrangement van de NCM-dirigent zijn Mannenkoor het gebed ´Heilig, heilig, met heel mijn hart aanbid ik U´ in opklimmende sterkte en van éénstemmigheid naar vierstemmigheid vertolkte in het Spaans.

De NCM-musici Jan Lenselink aan de vleugel en André van Vliet op het orgel gaven in een tweede intermezzo wederom blijk van hun hoge niveau. In het gezamenlijke oeuvre werd De Droom uit Les Misérables in afwisselende klanken met sprankelende harmonie over het publiek gestrooid; het was een feest om zo deze beide virtuozen met hun toetsenwerk zo te zien musiceren waarmee diepe intenties van deze meer dan doorleefde song, bij zeer velen bekend, volledig muzikale expresse verkregen. Het staand applaus voor André en Jan was hartverwarmend en overweldigend.
Het musical-blokje werd voortgezet door de zangers van het NCM, met twee nummers uit de Medley van Andrew Lloyd Webber, waaraan Jimco voor zijn mannen een arrangement maakte. Fraai klonk het Memory, met voor de tweede keer de solistische bijdrage van NCM-tenor Folkert Vreeken; lieflijk het Love changes everything. Ook hiermee was het publiek aangenaam verrast.

Bij het gezamenlijk Climb ev´ry mountain uit de Sound of Music waren onder directie van Jimco Zijlstra eerst de dames die deze bekende songtekst ten gehore brachten waarna de mannen het overnamen. Een overweldigend slot wat het publiek voor de vijfde keer tijdens dit concert- iets wat het NCM-in-concert nog nooit is overkomen - deed opstaan onder luid applaus. Het duurde even voordat de rust was weergekeerd en NCM voorzitter Theo Korver de musici, solisten, de beide dirigenten en de presentatrice zijn hartverwarmend dankwoord over de fantastische optredens kon uitspreken en hen een fraaie ruiker kon worden overhandigd. Daarbij werd de kosteres Annette Schellevis, echtgenote van de ons bekende 1e tenor (en hoekman) Arie Schellevis niet vergeten, evenals de in Dieren en wijde omgeving bekende NCM koormeester Arie Buys.
Als verrassing werd tot slot het Gelders Volkslied van C.J.C.Geerlings gezongen. Het publiek kon dankzij de beamer de teksten dankbaar meezingen en dat gebeurde uit volle borst onder directie van Jimco Zijlstra voor NCM en Jongerenkoor en Rutger Kupers voor het publiek. In verrassend identieke maatslag en rug-aan-rug sloegen zij de noten stuk voor stuk raak bij de tekst "Waar der beuken brede kronen, ons heur koele schaduw bien" tot "Daar is onze Vale ouwe, Kost´lijk deel van Gelre´s oord".
Aldus klonk het in Dieren 2015 oostelijk op de Valouwe; het zal eind volgend jaar klinken westelijk op de Valouwe in Ede. Een klaterend applaus was er ten uitgeleide van de beide koren en musici; een wélluidende uitnodiging van het publiek voor een herhalingsconcert in Dieren tussen beuken en berken, waarnaar ook het NCM uitziet.

1e couplet volledig:
Waar der beuken brede kronen, ons heur koele schaduw bien.
Waar de groene dennenbossen, Paarse heidevelden zien.
Waar de blonde rogge akker en het beekje ons oog bekoort.
Daar is onze Vale ouwe. Kost´lijk deel van Gelre´s oord (bis)
koren, pianist, organist, dirigenten en solisten in bloemen

Gert Bink

dieren 19-09-2015
[NAAR TOP]
NCM LENTECONCERT IN BAARN

Een zonovergoten dag in Baarn, 18 april 2015. Rond de Paaskerk verzamelden zich de mannen van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) voor de generale repetitie voor het matinee Lenteconcert. Vóór dat concert werden eerst de kelen gesmeerd en de lunch genuttigd in ´Het Brandpunt´, een gezellig samenzijn kenmerkend voor het NCM.

De kerk zat vol toen vanuit de hoogte het openingslied weerklonk. De mannen hadden plaatsgenomen op de galerijen links en rechts en lieten van daar de gewijde klanken van het Veni, Sancte Spiritus neerdalen. Daarna verwelkomde presentatrice Liesbeth Reijerkerk allen hartelijk op dit Lenteconcert. Als NCM-gids zou ze zoals altijd de aanwezigen weer op haar innemende wijze door het gevarieerde programma loodsen.

The Foundation, een bewerking van dirigent Jimco Zijlstra op een Australische hymne, werd statig en met frontale klank overtuigend gebracht: "All my hope on God is founded; He doth still my trust renew." Magistraal klonken daarin de klanken uit het kerkorgel van de Paaskerk. Hierna werd dit orgel niet meer gebruikt omdat het niet was gelukt vleugel en orgel gelijk te stemmen. In plaats daarvan bespeelde André van Vliet verder een orgel geleverd door Johannus Orgelbouw uit Ede.

NCM-tenor Folkert Vreeken was de solist bij het lied Gods Liefde, waarin Jimco Zijlstra de bekende strofen uit 1 Corinthiërs 13 voor solist en mannenkoor van tekst en muziek had voorzien. Vervolgens bezorgden Jan Lenselink (vleugel) en André van Vliet alle aanwezigen een harmonische en afgestemde klank bij enkele negro-spirituals.

Liesbeth Reijerkerk maakte in haar aankondiging gewag van een bijzondere solist, Kees de Bruijn. Deze in Baarn en omgeving bekende musicus zou voor verrassingen zorg dragen met zijn bas-bariton stem. Dat werd al duidelijk bij de eerste tonen van de medley The Phantom of the Opera van Andrew Lloyd Webber. De kerk werd muisstil bij de zeer lage en zachte bastoon die Kees in nauwelijks tien maten in een forte en hoge klank liet horen. De overige delen van de medley werden, in arrangement van Jimco Zijlstra, op fraaie wijze afwisselend uitgevoerd met solistische bijdragen van Folkert Vreeken en Kees de Bruijn. Een waarderend applaus viel de zangers ten deel.In de intro bij het Gnädig und Barmherzig van Grell, arrangement van de NCM dirigent, liet André van Vliet een fijngevoelige stem horen, waarna het NCM en Folkert Vreeken dit lied overtuigend brachten. Met het Where no one stand alone komen indrukken en herinneringen naar boven die menig zanger met een zekere ingetogenheid zingt. De intentie van dit lied wordt in sterke klanken benadrukt door "Take my hand, let me stand, where no one stands alone".In het bekende You raise me up van Lovland/Graham, bewerking van Jimco Zijlstra, werden de woorden "You raise me up, so I can stand on mountains" in herhalingen steeds versterkender weergegeven, waardoor dit volledig recht deed aan de tekst.

Een tweede instrumentaal intermezzo van het muzikaal duo Jan en André zorgt altijd voor enige verrassing. Hoewel het een matinee concert betrof, werd een herkenbaar element van een late avond muzikaal tot uitdrukking gebracht in Air van Telemann, gevolgd door een frivole vleugelbespeling van Jan Lenselink en afgerond in de bekende song voor kijkbuiskinderen. Daarmee kunnen, ook kinderen, niet gaan slapen. Vandaar dat André het geliefde slaapliedje "Ik ga slapen ik ben moe, ´k sluit mijn beide oogjes toe, Here houdt ook deze nacht over ons getrouw de wacht" op serene wijze uit het Johannus-orgel liet klinken. Daarna liet Jimco het geheel door zijn zangers afsluiten met het op uitnemende wijze gezongen Pools avondlied Dobra Noc.

Voor gastsolist Kees de Bruijn was het moment aangebroken om wederom zijn heldere stem en perfecte articulatie in een tweetal liederen te laten klinken. In de aria O Isis und Osiris uit Die Zauberflöte van Mozart vielen de NCM-zangers hem bij als ware het een priesterkoor. Zijn gewaardeerde solistische bijdrage Il Lacerato spirito van Verdi leverde hem een ovationeel applaus op, waarin overigens ook Jan Lenselink hartelijk deelde.

Vervolgens bracht het NCM muzikale hoogtepunten uit de musical Les Misérables van A.Boublil en C.Schönberg. Jimco Zijlstra is één van degenen die voor de Nederlandse teksten hebben gezorgd. Met deze liederen is het NCM steeds weer in staat de gepunte aanwijzingen van zijn dirigent nauwgezet en op overtuigende wijze ten gehore te brengen: helder in woord, knalhard en zuiver in klank. Zoals de woorden van Victor Hugo - met een actualiteit voor vandaag - ook zijn bedoeld: "Hoor je ´t zingen op de straat, hoor je het zingen op het plein. Van al die mensen die ´t vertikken om nog langer slaaf te zijn." En: "Dus vecht voor het recht onafhankelijk te wezen en vrij."

De negro spirituals Somebody´s knocking at your door en Go and tell it on the mountain zorgden weer voor een beleving van klank en stijl die het NCM eigen is. Liesbeth Reijerkerk vertolkte dit in haar presentatie met "Het bezorgt me meer dan eens kippenvel."

NCM-voorzitter Theo Korver had nog een speciaal dankwoord aan het adres van Willem en Ricky Lentink. Willem als NCM-zanger en Ricky als direct betrokkene bij het supporterswerk. Deze organisatoren van het Lenteconcert wilden ook de aandacht vestigen op de stichting ´Nieuwe Horizon´ en hun werk voor de armere bevolking van Montagu in Zuid-Afrika. Ze werden in de bloemetjes gezet ook vanwege hun recent 40-jarig huwelijksjubileum. Bloemen waren er ook voor de medewerkenden, solisten en musici van dit Lente- (of in dit verband Lentink) concert.

De matinee werd afgesloten met het I believe (Verwondering); tekst en muziek E.Drake, I.Graham en J.Shirl in arrangement van Jimco Zijlstra. De solisten Folkert Vreeken en Kees de Bruijn leverden met hun tweestemmigheid een zeer fraaie bijdrage, dat het NCM aanvulde in het gezamenlijke en magistraal gezongen "Ev´ry time I hear a new born baby cry, or touch a leaf, or see the sky, then I know why: I believe!"Een staand ovationeel applaus was het einde van een fantastisch concert.

Wat het NCM betreft, wordt dat met vol zanggenoegen ook elders weer ten gehore gebracht.
Gert Bink.

[NAAR TOP]
Onderscheidend NCM Nieuwjaarsconcert met de
Stedelijke Harmonie Harderwijk, en Publiek in de Grote Kerk in Harderwijk,de centrale repetitieplaats van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM), werdop 24 januari 2015 een feestelijk Nieuwjaarsconcert gegeven, tesamen met de Stedelijke Harmonie Harderwijk (SHH).


Zowel het NCM o.l.v. Jimco Zijlstra als de SHH o.l.v. Wendy Biljard bezorgden de vele aanwezigen een onvergetelijke muzikale avond. In het openingslied Wachet auf, ruft uns die Stimme van J.S. Bach begeleidden de welluidende klanken van de instrumenten van de Harmonie de volzang van de mannenstemmen. Het werd gevolgd met Gnädig und barmherzig, zetting A.E. Grell in arrangement van Jimco Zijlstra. Daarin liet de NCM-solist Folkert Vreeken zijn heldere tenorstem in de volle akoestiek van de Grote Kerk klinken.

Jimco voorzag deze keer de liederen van een toelichting, vanwege ziekte van de NCM-presentatrice. Zij had in hem een waardevolle vervanger die, zoals later op de avond bleek, ook het publiek ´in zijn vingers´ had. Niemand anders dan Jimco kan de kleurklank van de mannen die uit alle windstreken naar het NCM komen zo perfect bundelen. Zo begon het ook met Hört from Strand die Vesper singen (L. van Beethoven, bewerking Jimco Zijlstra). Startend in de grootst mogelijk verstilling vulden de à capella gezongen woorden, als waren het golven, de kerkruimte en de koorgang, eindigend in een klaterend Jubilate en het nauwelijks hoorbare Amen.

Dit werd gevolgd door een fraai muzikaal blokje met tijdloze liederen van het NCM, afkomstig uit het 2007 jubileumconcert van Jimco Zijlstra, The Ticking Sound Of Time. Ook hierin, zoals in andere liederen, een boodschap van hoop, positief blijven en bemoediging. De vaste begeleiders van het NCM, André van Vliet op het orgel en Jan Lenselink achter de vleugel, lieten daarbij ook de fijnheid van muzikale tonen klinken, niet in het minst door de panfluit van André ´uit des meesters instrument´ als intro bij het lied Tijdwens.

Met Perspectief en Het zijn de kleine dingen die het doen, een bekend lied van Saskia en Serge, was het ook voor het publiek overduidelijk dat de verwoorde intenties en de muziek voor een mannenkoor door Jimco Zijlstra gevoelig waren neergezet. Kleine wondertjes die door de mannen perfect ten gehore werden gebracht, en ook met het voltallige publiek in het refrein werden meegezongen. Het resulteerde in de Finale, waarin de vele aanwezigen de warmte van muziek in een community-singing ondervonden. Een muziekwerk voor koor, harmonie én publiek; vierstemmig met een veelheid aan muzikaliteit die menigeen overweldigde.

De Harmonie o.l.v. Wendy Biljard bracht de Bolero of Carmelo, het prachtige werk van Ferrer Ferran, ritmisch en sprankelend ten gehore. In het werk van Steve Reisteter The Eight Candle werd de boodschap van de Chanoeka vertolkt: elk licht overwint de duisternis. Het Adagio uit de 3e Symphonie van Mahler was welluidend en uitnemend gemusiceerd, van trombone tot trompet, van piccolo tot pauken.

Tijd voor een intermezzo, waarin het NCM-duo Jan en André een herinnering ophaalden. Zoals Jimco ter toelichting vermeldde: het NCM kreeg met zijn 25-jarig bestaan een zilveren randje. Tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsstampot ontvingen 16 mensen van het eerste uur, waaronder André, Jan en Jimco een oorkonde en de NCM-speld. In het intermezzo speelden ze hun gezamenlijk werk dat in 1989 in Canada ten gehore werd gebracht: Stay with me till the morning van de bekende Vicky Brown. Een dankbaar applaus viel hen ten deel.

De Harmony vertolkte vervolgens Over the Rainbow, bekend uit de musical The Wizzard of Oz, waarbij de klanken tot boven de nok van het kerkdak uitklonken, gevolgd door de snelle tonen van de Tick-Tack Polka van Johann Strauss jr.

De bekende negro-spiritual By the Rivers of Babylon werd, in het arrangement van Jimco, op indrukwekkende wijze ten gehore gebracht met het staccato klinkende "and the meditation of our hearts, be acceptable in thy sight here tonight". Psalm 137 met een boodschap.

Het lied If I can help somebody werd wederom overtuigend gezongen en daarbij had Folkert Vreeken als solist weer een belangrijke rol bij de vertolking in zijn solo: "If I can spread Love´s message, that the Master taught, then my living shall not be in vain". Het Go, and tell it on the mountain sloot ook wat tekst betreft daar perfect op aan.

Met dramatiek kwamen de woorden van Les Misérables à tempo de kerk in: "Eeuwen lang duurt het al voort, worden onschuldigen vermoord. Zonder proces in naam der wet worden zij tegen de muur gezet. Oorlog, honger en geweld zullen niet langer meer bestaan, daar waar de vredesboodschap geldt, heerst het recht voortaan". Ook van andere delen van deze bekende musical van Alain Boublil en Claude-Michel Schönberg, één van de vele muziekwerken van het NCM, genoot het publiek zichtbaar.

De organisatoren en de musici kregen een waarderend en staand applaus dat in de hartelijke woorden van de NCM-voorzitter Theo Korver met bloemen werd onderstreept.

Ter afsluiting brachten de NCM-zangers en de Harmonie de Exodus Song. Welluidend en herkenbaar klinkend in de Grote Kerk van Harderwijk: "So take my hand and walk this land with me", majestueus en beklemtoond eindigend in de vier (belofte)woorden: "If I must fight, I´ll fight to make this land our own; until I die: this land is mine!".

De Harmonie zette, vóórdat allen met warm geklapte handen huiswaarts gingen, de Radetsky mars in. Wendy Biljard dirigeerde ook dat werk met furore en had, net als alle aanwezigen, er plezier in om dat zo ritmisch mogelijk ten gehore te brengen.

Met het Nieuwjaarsconcert 2015 liet het NCM, nu met een zilveren rand, zijn muzikale wensen klinken. Het fraaie programmaboekje bevatte ook een nieuwjaarswens van het Nederlands Concert Mannenkoor en de Stedelijke Harmonie Harderwijk. Deze wens werd ook muzikaal vertolkt in het lied dat Jimco Zijlstra schreef en van muziek voorzag: "Neem steeds de tijd om jezelf te ontwaren en elke dag als geschenk te ervaren; neem tijd om elkaar te vergeven en benut de tijd om in vrede te leven." Dit zal nog menigmaal in een NCM-concert klinken.

foto´s: Menno Kuiper en Hans Vos

Gert Bink
[NAAR TOP]
EEN MEGALIED ⁄ MUZIKAAL MONUMENT IN DE HUNEBED-HOOFDSTAD VAN NEDERLAND Het ´Nederlands Concert Mannenkoor´ o.l.v. Jimco Zijlstra en het Christelijk Gemengd Koor ´Laudate Vocalis´ o.l.v. Halbe de Jong concerteerden op 22 november 2014 in een bijzonder hartelijke sfeer in de Goede Herderkerk in Borger. Terwijl de koorleden naar hun plaats liepen in de stampvolle kerk, nam het applaus toe toen NCM-zanger Dick de Lange vrolijk glimlachend de kerkzaal binnenkwam. Of mogen we zeggen ´zijn´ kerkzaal, want in de periode 1976-1984 was hij de herder (VDM, dienaar van het goddelijk woord) van deze kerk. De avond zal voor hem, maar evenzeer voor alle zangers, zangeressen en aanwezigen, waaronder veel oud-gemeenteleden, gedenkwaardig blijven.

De avond werd muzikaal geopend met het door beide koren gezongen Halleluja (arrangement NCM-dirigent Jimco Zijlstra). De toon was gezet, de sfeer geboren, de tijd even stil gezet. Na een welkomstwoord namens beide koren en medewerkenden van "NCM-pastor" Dick de Lange, zong het NCM The Foundation, gebaseerd op een Australische hymne: "Al mijn hoop is gevestigd op de Heer". Dit werd gevolgd door de negrospiritual Kum ba yah, my Lord, "Heer, ontferm U"

Liesbeth Reijerkerk nam op haar professionele manier aan het begin van ieder zangblok de aanwezigen mee op de muzikale reis door de programma onderdelen. Tussen de blokken verzorgden Jan Lenselink en André van Vliet het intermezzo op de hun eigen grandioze wijze.

Ludwig van Beethoven componeerde en Jimco Zijlstra bewerkte voor het NCM Die Vesper, afnemende en versterkende klanken die als golven terugkeren: "Hört vom Strand die Vesper singen", wegklinkend in "Jubilate, Amen". NCM-solist Folkert Vreeken liet zijn forte-stem majestueus klinken in het Gnädig und Barmherzig van A.E.Grell (arrangement Jimco Zijlstra), eindigend in de volle toonsoorten van het NCM. In If I can help somebody van A. Androzzo (arrangement NCM-dirigent) vertolkten koor en solist Folkert Vreeken op gevoelige wijze (in het Engels) de woorden: "Mijn leven heeft zin als ik iemand kan bemoedigen met een woord of lied, mijn plicht als Christen kan doen, de schoonheid van de wereld kan herstellen of de liefde van God verspreiden."

Het CGK ´Laudate Vocalis´ nam vervolgens de koorzang over. Het begon met Ave Verum Corpus van William Byrd (1543-1623), een lied uit de kerkzang van ná de late Middeleeuwen, gevolgd door het Ave Verum Corpus van W.A.Mozart. Daarna klonken het bekende lied Siehe, das ist Gottes Lamm van Michael Praetorius en Christus, heilig Gods Lam van de in 2010 overleden componist Willem Vogel. In deze fraai getoonzette liederen volgden de zangers en zangeressen de nauwgezette aanwijzingen van dirigent Halbe de Jong. Dat kwam ook specifiek naar voren in het bekende Das Gebet des Herrn uit de Deutsche Messe van Franz Schubert.

In het tweede blok van ´Laudate Vocalis´ gaf het koor, op weg naar het 70-jarig jubileum in 2015, een visitekaartje af. Met koorzang over liefde, lente en schoonheid van de schepping kwam dit zoal tot uitdrukking in Ihr geliebten Augensterne (bewerking Halbe de Jong) en Sehnsucht nach dem Frülinge, beide van W.A. Mozart, en in het Frülingslied van Franz Schubert. Vervolgens zongen de dames Barcarolle uit Hoffmans vertellingen van Jacques Offenbach. Na het bekende duet Au fond du temple saint uit de Parelvissers van Georges Bizet eindigde het koor met een statig lied van Charles Wood Glorious and Powerful God: "Gij, glorieuze en machtige God, woont niet in tempels van steen, maar in mensenharten. Vaste grond van inwoning voor eeuwig. Amen".

Voor een kwaliteit intermezzo staan André van Vliet op het orgel en Jan Lenselink op de vleugel altijd borg. Ook op dit najaarsconcert waren het Jan en André die met de fraaie klanklijnen van de vleugel in harmonie met de tonen uit het rechtersegment van het orgel in aangename en verrassende zetting een verscheidenheid aan melodieën ten gehore brachten. Dat mensen uit Borger en wijde omgeving kúnnen zingen, bleek wel bij de door Jan en André uitgestrooide melodieën. En toen het NCM weer op volle sterkte op het podium stond, mondde de melodielijn onverwacht uit in het Drents volkslied; een werkelijke verrassing!

Als start van het tweede blok bracht het NCM één van zijn geliefde liederen, Gods Liefde, ten gehore. Jimco componeerde dit en voorzag het van teksten herleid uit 1 Corinthiërs 13. Daarin had Folkert Vreeken weer een gewaardeerde bijdrage. Zoals Liesbeth Reijerkerk in haar aangename toelichting vermeldde, klinken in het bekende lied Where No One Stands Alone van Mosie Lister woorden die het hart diep kunnen raken: "Take my hand; let me stand, where no one stands alone". De bekende song You raise me up van Lovland / Graham verkreeg van Jimco een bewerking. Het geeft spanning én vertrouwen weer: "I can stand on mountains" en in het Nederlands: "U tilt mij op en ik kom boven mijzelf uit; op Uw schouders ben ik sterk".

In de sprankelend puntig ten gehore gebrachte Negrospiritual By the Rivers of Babylon was de muzikale inspiratie van de NCM-dirigent onmiskenbaar; "zijn" zangers brachten dat feilloos ten gehore en de aanwezigen genoten zichtbaar. Met de mooie kunst die het NCM eigen is om uiterst zacht te zingen werd het Pools avondlied Dobra Noc van S.Ogurkowski ten gehore gebracht. Met fijnzinnige bewegingen dirigeerde Jimco het grote koor zo, dat je een speld kon horen vallen.

Tot slot zongen beide koren gezamenlijk Jesu, joy of man´s desiring, waarin Jimco zijn muziek en zijn tekst laat weerklinken.

Als dank kregen musici, solisten, presentatrice en de koster van NCM-voorzitter Theo Korver een fraai bos bloemen, onder luid applaus van de vele aanwezigen.

Daarna werd met ingehouden adem nogmaals het slotlied beluisterd, met daarin de woorden "set our hearts a flame, we´ll pray. All creation join in praising, Lord be born in us today!",een opmaat voor de maand december met het gedenkwaardig Kerstfeest.


Samenvattend: een najaarsconcert, sprankelend in melodieën, tonen en akkoorden uit kelen, orgel en vleugel, als het ware zich aaneenrijgend tot ëën megalied in klank en vreugde, in het tot uitdrukking brengen van Gods liefde die niet woont in prehistorische stenen en tempels, maar in levende stenen. In harten van mensen.

Gert Bink.
[NAAR TOP]

MOGEN DE DODEN IN DE HERINNERING VAN DE
LEVENDEN VOORTLEVEN

Verslag van een memorabel concert van het Nederlands Concert Mannenkoor
en het Christelijk Residentie Mannenkoor

*

Op de laatste zaterdag van september is er de herdenking van de gevangenen van het ´Oranjehotel´ in Scheveningen; gewone Nederlanders die zich verzetten tegen de Duitse bezetter in de jaren 1940-1945. Onder hen ook mannen uit Vlaardingen, bekend als de ´Geuzen´. Ze werden na hun vrijheidsberoving en verblijf in de Scheveningse gevangenis, als eersten van vele anderen, op 13 maart 1941 gefusilleerd op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte. Bijna 25.000 mannen en vrouwen werden na hen naar andere oorden en concentratiekampen buiten Nederland getransporteerd. Velen werden omgebracht; 200 in het duingebied bij Scheveningen. Slachtoffers, gemangeld in de molen van het oorlogsgeweld.

Op 27 september 2014 vond een Benefietconcert plaats ten bate van de Stichting ´Oranjehotel´ Scheveningen, organisator van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid, en die met name rond de overgebleven dodencel 601 een gedenkplaats voor deze gevangenen wil realiseren.

In de ´Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen´ te Den Haag - in de volksmond bekend als de Elandkerk - werd dit Benefietconcert gegeven door het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) onder leiding van Jimco Zijlstra en het Christelijk Residentie Mannenkoor (CRM) onder leiding van Aldert Fuldner.

Gedenken

Het concert werd geopend met "Zend, Heer, Uw licht en waarheid neder". Deze woorden uit Psalm 43:3 - in de berijming van de eredienst van de Ned. Herv. Kerk 1938 -werden, in een muzikale bewerking van Jimco Zijlstra, gezongen door de beide mannenkoren. Na een korte orgelklank van het Wilhelmus werd daarna het meest bekende, vierde vers van deze psalm ten gehore gebracht: "Dan ga ik op tot Gods altaren, tot God, mijn God, de Bron van vreugd". De vijftien Geuzen en drie spoorwegstakers zongen dit vóórdat ze werden gefusilleerd. Sindsdien is deze psalm bekend als Geuzenpsalm.

Na een kort welkomstwoord door NCM-presentatrice Liesbeth Rijerkerk vervolgde het NCM met God be with you till we meet again, een tekst van Jeremiah E. Rankin en muziek van R.Vaughan Williams, in een arrangement van Jimco Zijlstra. Daarna zong het NCM Litanei van Frans Schubert, een smeekbede in de vroege liturgie van de Christelijke Kerk, dat eveneens op indrukwekkende wijze ten gehore werd gebracht.

Het gedicht De achttien dooden van Jan Campert, met de bekende zin "Een cel is maar twee meter lang en nauw twee meter breed", werd door het NCM op een nieuwe melodie van Jimco Zijlstra vertolkt. De koorpartijen hebben daarin hun eigen melodielijn, evenals de solistpartij. Het NCM en de sopraan Judith Sportel eindigden vijfstemmig met het slotcouplet "Ik zie hoe ´t eerste morgenlicht door ´t hoge venster draalt".

Liesbeth Reijerkerk gaf op aangename wijze, een korte toelichting op het intermezzo van het lied Repentir - het berouw. Charles Gounod componeerde dit gebed dat door Judith Sportel fijnzinnig ten gehore werd gebracht in de Engelse tekst O divine Redeemer.

De begeleiders van dit benefietconcert, André van Vliet (ditmaal op vleugel) en Harm Hoeve (orgel) ondersteunden, afzonderlijk en tezamen, de zangers op een uiterst professionele manier.

Godsvertrouwen

Het CRM onder leiding van dirigent Aldert Fuldner begon met het majestueus gezongen Ambrosianer Lobgesang van E. Gebhardt, gevolgd door het, in harmonische klanken bezongen Vrede zij U, naar Johannes 18:33-38, eveneens in een arrangement van Aldert Fuldner.

Organist Harm Hoeve gaf een spetterend intro bij het lied Lof zij de Heer, de Almachtige Koning der ere, alvorens het CRM dit ten gehore bracht. Vervolgd werd met het op fraaie wijze gezongen Ave Verum. Diepe basstemmen kwamen in de akoestische kerkruimte zeer goed tot hun recht in het Byzantijns gezang Gospodi Pomiluj.

Als een huis stond de solistische bijdrage van Judith Sportel in Gloria uit de Messe Solonnelle van Charles Gounod met het CRM. Dat bleek ook wel uit het, op deze avond voor het eerst klinkend applaus.

André van Vliet vertolkte op de vleugel, ingetogen en geconcentreerd, hoop en verwachting met Impromptu van Franz Schubert.

Het thema ´Godsvertrouwen´ werd eveneens tot uitdrukking gebracht door het NCM in de negrospiritual Kum ba yah en in My Prayer - verwachting van A. de Vita (Nederlandse tekst A. Vooijs). In de stijl van deze liederen zong het NCM dit, alert op de aanwijzingen van zijn dirigent, van piano naar mezzo-forte. Daarna zwelde de muzikale sterkte aan van mezzo-forte naar forte in You raise me up van Lovland/Graham, in een bewerking van Jimco Zijlstra. Vervolgens werden door het NCM hoop en vertrouwen uitgezongen met de statige, welluidende Australische hymne The Foundation. De klanken klonken diep door tot op de gaanderijen van de Elandkerk, evenals het applaus nadien.

Judith Sportel bracht het Nella fantasia devoot ten gehore. "Visioenen over een rechtvaardige wereld, een nacht die niet meer duister is en zielen die voor altijd vrij zullen zijn". Woorden als deze doen sterk denken aan teksten die gevangenen hebben geschreven op de muren van de dodencellen in het Oranjehotel.´Gods liefde reikt genade´, waren de terugkerende, prachtig gezongen woorden in dit lied.

Het CRM vertolkte in een bewerking van dirigent Aldert Fuldner de negrospiritual Steal away, gevolgd door één van de geliefdste fragmenten uit de opera Mosè van Rossini uit 1819, Preghiera, het gebed van Mozes. Judith Sportel had hierbij weer een gewaardeerde bijdrage, evenals in de aria uit La Forza del Destino van Guiseppe Verde, La Vergine degli Angeli. Waarderend applaus ook nu voor soliste en koor, als ook voor de orgelbegeleiding van Harm Hoeve.

Na het fraai getoonzette lied Dear Father van Neil Daimond, in een arrangement van de CRM dirigent, werd het muziekblok beëindigd met het statig gezongen Dank sei Dir, Herr van G.F. Händel, in een bewerking van Aad van der Hoeven.

In het vierde intermezzo was het aan Harm Hoeve om het orgel, sinds 2004 een rijksmonument, overweldigend te laten klinken in het tweede volkslied van Schotland, Highland Cathedral; de vier 16-voet orgelpijpen resoneerden tot in elk gewelf van het kerkgebouw. Een helder doedelzakgeluid eindigde in een zachte orgelklank, wat de overgang betekende naar Amazing Grace, dat van de organist nog een stevige muzikale finale kreeg, met applaus tot gevolg.

Verzet

Liesbeth Reijerkerk beschreef vervolgens de essenties van enkele onderdelen van de musical Les Misérables van A. Boublil en C. Schönberg, een bijzonder muziekstuk van het NCM. Een vergelijking met de activiteiten van de Geuzen en veel andere verzetsgroepen uit de Tweede Wereldoorlog drong zich op. Ook in deze gewaardeerde toelichting toonde Liesbeth zich een bekwaam presentatrice. In Breng hem thuis bracht Judith Sportel in haar zang de tekst beklemmend tot uitdrukking. In het slotstuk Hoor je ´t zingen op de straat ketsten de strak gedirigeerde woorden "dus vecht voor het recht onafhankelijk te wezen en vrij" tegen de pilaren en kerkbanken. Het eindigde in een ovationeel applaus van de vele aanwezigen.

Theo Korver, voorzitter van het NCM, memoreerde aan het eind van het concert dat het een groot goed is om in vrijheid en vrede de herinnering levend te houden aan hen die hun leven daarvoor gaven. Een hartelijk dankwoord was er van mevouw E.J.M. Mulock-Houwer, voorzitter van de Stichting Oranjehotel. Zij vermeldde dat mede dankzij dit concert het doel van de Stichting, een gedenkplaats én behoud van dodencel 601, kan worden gerealiseerd, ook voor komende generaties, zo letterlijk herkenbaar door de zin uit het gedicht De achttien dooden: "Ik zie hoe ´t eerste morgenlicht door ´t hoge venster draalt. Onder dankbaar applaus kregen de soliste, begeleiders, dirigenten en de kosters kleurrijke boeketten.

Tot slot werd het Wilhelmus gezongen. De overbekende woorden uit de verzen 1 en 6 kregen als het ware nog meer betekenis door intense volheid en klank. In het "Mijn schild en de betrouwen, zijt Gij, o God mijn Heer" werd het Godsvertrouwen bezongen, in "de tirannie verdrijven, die mij mijn hart doorwondt" het verzet.

Aan het einde van dit memorabele concert met emotionele momenten, geen applaus, maar stilte - gedenken!

Gert Bink
[NAAR TOP]
BREUKELEN CONCERT: PRACHTIGE PARELTJES EN KLEINE DINGEN DIE HET DOEN

Het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) was op 12 april 2014 voor de vierde keer te gast in Breukelen. Bewoners van woonzorgcentra en senioren in de Vechtstreek zorgden voor een volle H. Johannes de Doperkerk. Het Bach Ensemble Breukelen verwelkomde de mensen met passende melodieën, de opmaat van een mooie middag vol muzikale klanken en aangename verrassingen.

Het NCM startte het lenteconcert met de zachte tonen van het Halleluja. Daarna werd in strak tempo en met forte klank The Foundation gezongen, een Australische hymne die door Jimco Zijlstra voor het NCM was bewerkt. Het Veni, Sancte Spiritus zorgde voor herkenning en in het bekende lied Gods liefde bracht Folkert Vreeken de solo partij fraai ten gehore.

In het eerste intermezzo brachten de koperblazers enkele liederen ten gehore. Het Locus Iste was bijzonder treffend; de klanken verstilden als het ware in het schip van de kerk.

Nadat presentatrice Liesbeth Reijerkerk, zoals we van haar gewend zijn, de aanwezigen weer op aangename, professionele wijze informeerde over de inhoud van een muzikaal blokje, was het de vaardige hand van Jimco Zijlstra die het Mannenkoor de intentie van liederen ten gehore liet brengen. Het Gnädig und barmherzig van A.E. Grell, in een arrangement van de NCM-dirigent, werd voor het eerst ten gehore gebracht; ook hierin had Folkert Vreeken weer een heldere bijdrage. Met het door L. van Beethoven gecomponeerde Die Vesper, met tekst van Thomas Moore, trachtte het koor de mensen als het ware mee te nemen naar de kust, waar de muziek van de vesper bij vlagen klinkt: vanuit stilte naar het Jubilate, amen en daarna verwaaiend tot stilte. Markant en stijlvol was daarna het Wachet auf, ruft uns die Stimme van J.S. Bach, een samenspel van orgel met NCM-organist André van Vliet, vleugel onder de vaardige vingers van NCM-pianist Jan Lenselink, het Bach Ensemble en de welluidende tonen van de zangers.

Aansluitend werden warme klanken gebracht door de zes koper­blazers, waarbij de trompet in de echo het It is well with my soul vertolkte. De bekende song You raise me up van Lovland / Graham werd door het NCM gezongen op de Nederlandse tekst "Als mijn hart moe is van zorgen of vol van verdriet, dan wacht ik in stilte tot U bij mij komt en mij optilt boven mijzelf uit; op uw schouders ben ik sterk." Uit het Nederlandse repertoire werden ook twee pareltjes van Jimco Zijlstra gezongen. Tijdwens: "Ik wens je de tijd om te groeien, te rijpen. Door horen en zien leren beter begrijpen." En Perspectief: "Geniet van positieve momenten in je leven, die je nieuwe impulsen kunnen geven, held´re lichtpuntjes die je mag beleven; mensen om je heen". Strofen die blijven hangen.

Het fraai uitgevoerde programmaboekje maakte melding van 48 Hollandse liedjes. Van enige onrust was bij de meer dan 500 mensen niets merkbaar toen Liesbeth Reijerkerk de medley aankondigde, die zou eindigen met het ´t Zijn de kleine dingen die het doen. Men liet zich verrassen. André van Vliet en Jan Lenselink startten in een speels samenspel. Na De lichtmatroos en Op de grote stille heide zong ook het publiek allengs met furore mee langs de muzikale paden van De Amsterdamse grachten, de Zilvervloot van Piet Hein, enz.

Toen was het verrassingselement aangebroken waarin deze keer het NCM voor de presentatrice een nieuwe impuls in petto had (zie hierna). Daarna konden de mannen over de kleine dingen gaan zingen; een bekend lied van Saskia en Serge. Jimco Zijlstra had op inspirerende wijze dit lied bewerkt voor mannenkoor. Er werd uit volle borst gezongen, terwijl ondertussen diverse mensen werden verrast met een fraaie witte roos.

Het Climb ev´ry mountain van Oscar Hammerstein gedirigeerd onder de vaardige leiding van de NCM-dirigent was volgens het programmaboekje het einde van dit concert. Het publiek gaf een staande ovatie aan alle musici; de koster deelde eveneens in deze vreugde. Met de toegift Dobra Noc, de wens en zegenbede "God zorgt en omringt u" en de klanken van het Bach Ensemble gingen de mensen huiswaarts. Prachtige pareltjes hadden geklonken; het NCM wil die ook een volgende keer graag weer laten schitteren in Breukelen.

Gert Bink

KLEINE DINGEN DIE HET DOEN (2)
Presentatrice Liesbeth Reijerkerk meldde in haar aankondiging van het lied ´t Zijn de kleine dingen die het doen dat "het een verrassing is als je iets krijgt of dat mensen je gelukkig kunnen maken". Dat kreeg een wat andere betekenis voor haar toen NCM-voorzitter Theo Korver aangaf dat er een jubilaris was en . . . haar naam werd genoemd. Omdat Liesbeth al tien jaar lang op voortreffelijke wijze de NCM-concerten presenteert, werd zij met de NCM speld gedecoreerd, onder hart-­verwarmend applaus. Het was voor haar een ware verrassing, die werd gecompleteerd met de woorden van het lied "dat kleine bosje bloemen precies op dat moment.

Ondertussen kwam iemand de kerk binnen en luisterde een poosje naar de fraaie zangstukken van het NCM. Daarna was het weer gewoon ´een passant´ die vóór het verlaten van de kerk even met opgestoken duim naar het koor duidde. Inderdaad: ´t zijn de kleine dingen die het doen; een bemoedigend gebaar.

Bij het naar huis gaan kregen de bewoners van de woonzorgcentra en de senioren in de Vechtstreek een verrassing mee: een fraaie witte roos. Hiermee gaf het NCM ook weer letterlijk aan dat ´het de kleine dingen zijn die het doen´.

Gert Bink

NB.: foto Bach Ensemble Breukelen: Emma Roos,
kleindochter van NCM-bas Karel Roos.
[NAAR TOP]
25 JANUARI 2014 NIEUW VENNEP - NIEUWE BELEVENIS

Klokslag half acht klonken de eerste tonen van de sopraan Judith Sportel, gevolgd door die van de zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor in het traditionele lied Halleluja; opklimmend in klank en sterkte. Daarna Die Vesper van L.van Beethoven, een arrangement van NCM-dirigent Jimco Zijlstra. De toon voor dit Nieuwjaars-concert, het vijfde in Nieuw Vennep, was gezet en vormde in een volle kerk het begin van wat een prachtige muzikale avond zou worden!

Het combo, o.l.v. Jan Lenselink - vleugel, André van Vliet - orgel, Mark Wester - slagwerk, Jeroen Nieuwint - bassist en Elsemarieke den Hertogh - dwarsfluit ondersteunde koor en solisten. Het niveau van deze samenwerking was hoog en de tempi, door Jimco nauwkeurig aangereikt, voldeden in alle opzichten. Sprankelend, afwisselend en muzikaal waren trefwoorden die van toepassing waren op het evenwichtig samengestelde programma.

In My Prayer / Verwachting, een gebed om leiding en vertroosting, van A. de Vita kwam de solistische bijdrage van Judith Sportel prachtig tot uiting. Het mannenkoor liet vervolgens in Where No One Stands Alone van Mosie Lister weer één van de geliefde nummers van het NCM horen.

Het onafscheidelijke duo Jan Lenselink en André van Vliet - die bij dit concert elkaar in de ogen konden kijken - en de andere leden van het combo konden in enkele intermezzi hun geweldige muzikale talenten weer doen horen én laten zien. Vooral de medley van bekende gedeelten uit musicals en operettes was een fantastisch feest wat het publiek met uitbundig applaus liet blijken. Daarna vervolgde het NCM met La Vergine degli Angeli van G.Verdi, in een arrangement van Jimco met een fraaie solistische bijdrage van Judith. Met Heart Divine gaven de mannen muzikaal vorm aan de schoonheid van de natuur, zoals Antonin Dvorak dat componeerde als dank aan God, eindigend in de zegenbede "Keep us in Thy care".

NCM-presentatrice Liesbeth Reijerkerk loodste het publiek door het afwisselend programma met haar gewaardeerde, aangename manier van presenteren. Bij het lied vóór de pauze, Dobra Noc van S.Ogurkowski, gaf zij aan dat het niet de bedoeling van het mannenkoor was het publiek in slaap te sussen. Dit Poolse slaapliedje over Gods blijvende zorg, één van de door het NCM zachtst gezongen liederen, was voor het publiek geenszins slaapverwekkend. Dit lied was qua klank een contrast met You raise me up van Lovland Graham, ook voor het NCM door Jimco bewerkt. Daarin viel te beluisteren met welke muzikale fijngevoeligheid het NCM, door de subtiele aanwijzingen van de dirigent, deze liederen ten gehore kan brengen.

The Battle, Negro Spiritual over de verovering van Jericho door Jozua, was de intro ná de pauze, gevolgd door If I can help somebody van A. Androzzo. Hierin liet NCM-solist Folkert Vreeken zijn fraaie tenorstem klinken. Met de Negro Spiritual Jacobs Ladder gaf het NCM wederom de sereniteit én welluidendheid weer. Daarna brachten de beide solisten, Judith Sportel en Folkert Vreeken, samen met het mannenkoor het lied I Believe op een indrukwekkende manier.

Het intermezzo van Jan Lenselink en Judith Sportel mag niet onvermeld blijven. Judith vertolkte hierin uit de musical Elisabeth het lied van keizerin Sissi, Mijn leven is van mij. Al eerder op de avond viel de ongekend fraaie zangstem van Judith te beluisteren, maar in deze bijdrage dwong ze respect af door de sublieme manier van vertolking en de ultieme hoogte waarin zij tonen ten gehore bracht. Een bijzonder applaus, overigens iets dat het publiek veelvuldig deze avond gaf als uiting van waardering, viel ook haar ten deel, en terecht.

Met één van de liederen uit Les Misérables kon het publiek niet achter blijven en werd er ritmisch meegeklapt, over sfeer gesproken. Love changes everything en The Royal Line - de Koninklijke lijn vanaf Adam, Noach, Abraham en David naar Gods heilig plan - waren de slotliederen, waarin de stem van Judith wederom uitnemend klonk en het combo, in het bijzonder Elsemarieke op dwarsfluit, prachtig de begeleidende klanken liet horen.

De bloemenhulde was terecht. Onder dankbaar applaus werden ze in ontvangst genomen, ook door Piet van der Eijk, organisator en teamleider van dit vijfde concert in Nieuw-Vennep.

Met het verrassende slotlied Dank sei dir Herr van G.F. Händel werd het concert afgesloten. Daarmee ook de dank verwoordend voor de 87 zangers, musici, vleugelstemmer, koster en medewerkers (ook achter de schermen) die er voor stónden en dit nieuwjaarsconcert tot een prachtige avond maakten! Nieuw Vennep: het was een nieuwe belevenis. Het NCM ziet uit naar het volgende concert.

Gert Bink
[NAAR TOP]

BENEFIETCONCERT IN DRONTEN
23 november 2013

Een bijzondere avond in de polder. Twee gerenommeerde mannenkoren die hun zangkunsten leverden voor een bijzonder doel: het Hospice Dronten. Dit concert vond plaats in Kerkcentrum De Ark en werd georganiseerd door twee leden van het Flevo´s Mannenkoor (FMK), met full support van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) waarvan beide ook lid zijn. De laatste zitplaats in De Ark was bezet.

Liesbeth Reijerkerk presenteerde zoals altijd op charmante wijze de avond. Jimco Zijlstra, dirigent van het NCM, had de algehele leiding en zette de toon met het a capella gezongen Das Morgenrot. Deze ouverture werd voortgezet met het door beide koren gezongen The Creation, een lied over de schepping waarin de donkere klanken en de briljante helderheid wervelend ten gehore werden gebracht. Dankzij zijn witte mouwen konden in het donker de zangers de aanwijzingen van Jimco maar amper volgen; bij het altijd imponerende "light" ging de verlichting weer aan.

DSC_3878 Fred de Vries, dirigent van het FMK, nam het stokje over en liet het publiek kennismaken met een compositie van Karl Jenkins, This land of Ours. Soliste Francis Evers had een fraaie bijdrage in Seligpreisungen van Dobri Hristov, die daarin de zaligsprekingen van Christus in de Bergrede heeft opgenomen. Het FMK zong vervolgens het Monnikenkoor en La Vergine degli Angeli uit opera´s van Verdi. Solisten Gerard Nobel en Francis Evers leverden hierin een zeer gewaardeerde bijdrage.

Vervolgens zong het NCM onder de inspirerende leiding van Jimco Zijlstra het door hem gecomponeerde Ontmoeting. In My Prayer nam de soliste de Engelse tekst voor haar rekening. Vervolgens zong het NCM Verwachting, met Nederlandse tekst. Met Heart Divine werd Dvorak muzikaal vorm gegeven. In You raise me up had Francis Evers een solistische bijdrage. Sereen klonk het Kum ba yah. Folkert Vreeken, gewaardeerd tenor van het NCM, kon zijn bijdrage op fraaie wijze leveren in het lied If I can help somebody van Androzzo. De verovering van Jericho werd bezongen in The Battle, een Negro-spiritual eveneens in een bewerking van Jimco Zijlstra. Where No One Stands Alone van Mosie Lister, welluidend en uiterst ingetogen gezongen, raakte het publiek.

Het FMK en solist Gerard Nobel zongen vervolgens Ich liebe alle Frauen van Robert Stolz. Daarna het Ierse O Danny Boy en het profane liedje Juliska, deze keer met Francis als soliste. Het Ierse shantyliedje Cockels and Mussles ontlokte een dankbaar applaus.

In een intermezzo vervulde mezzosopraan Francis Evers een specifieke rol in een kleine voorstelling als Hosenrolle. Daarin wordt prins Orlovsky getypeerd met zijn wodka, waarbij Jan Lenselink op de vleugelkruk enigszins in de verdrukking kwam.

DSC_3932 Daarna zong het NCM het Pools slaapliedje Dobra Noc, bepaald geen slaapverwekkend gebeuren! In de vijf delen van Les Misérables werd het NCM sfeervol begeleid door Jan Lenselink op de vleugel en André van Vliet op het orgel.

De avond had echter nog een bepaald doel voor ogen, n.l. het bekendmaken van de opbrengst voor het Hospice Dronten. Het organisatiecomité, vertegenwoordigd in de zangers Henk Heida en Henk te Rietstap, konden aan de voorzitter van het hospice een cheque overhandigen van € 5.250. Deze werd onder applaus dankbaar in ontvangst genomen.

De slotnummers werden gezamenlijk door de meer dan 160 zangers ten gehore gebracht. Onder leiding van Fred de Vries werd het When you believe uit de musical The Prince of Egypt overtuigend neergezet. Daarin zette soliste Francis Evers halverwege in met het prachtige Ashira l´Adonai ki ga´oh ga´ah. Met de Spaanse traditional Santo werd onder leiding van Jimco Zijlstra de prachtige concertavond afgesloten. Tot genoegen van alle aanwezigen, blijkend uit een overweldigend applaus. Dit werd beantwoord door als toegift nogmaals het Santo ten gehore te brengen met het overtuigend einde dat ook de volgende dag in De Ark zou klinken: Santo eres Señor(U bent mijn Heer).

Het organisatiecomité, beide mannenkoren, dirigenten, solisten en musici konden terugkijken op een zeer geslaagde, muzikaal overweldigende avond.

Gert Bink
[NAAR TOP]

Een fantastisch dubbelkorig concert in Woerden
met wel honderdduizend noten

Op een zeer historische locatie, het voormalig Romeinse fort Laurium in Woerden, concerteerden zaterdagavond 28 september in een uitverkochte, stampvolle Petruskerk het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) onder leiding van Jimco Zijlstra en het Christelijk Gemengd Koor Harmelen (CGK Harmelen) onder leiding van Roel Bontan, dat tevens haar 60-jarig jubileum vierde.

In zekere zin was het een weerzien voor de NCM-ers; in 2010 zong het Mannenkoor ook in deze van oudsher gekende Hollandse kaasstad, maar toch was het nu iets anders. Niet alleen vanwege de diversiteit van de liederen die beide koren ten gehore brachten, maar juist ook door de nieuwe outfit van het NCM. Beide koren hebben zich voor dit concert goed geprepareerd! ´s Middags werd daarvoor ook gezamenlijk The Royal Line tot in de achtste nootjes geoefend. Jimco Zijlstra zette middels zijn subtiele handreiking de mannen van het CGK Harmelen al aan zich tussen de NCM-ers op te stellen om de ultieme klank van dit mannenkoor in de oren te hebben.

Klokslag half acht klonken de majestueuze woorden: "All my hope on God is founded, He doth still my trust renew." Het publiek, gezeten onder het gedenkraam van Johannes Pistorius (Jan de Bakker), de eerste protestantse martelaar in de Noordelijke Nederlanden (1525), zal mogelijk daar aan hebben gedacht bij de welluidendheid van deze bijzondere, van oorsprong Australische hymne: "Al mijn hoop is gevestigd op God, steeds hernieuwd Hij mijn vertrouwen" Daarna klonk vanuit een serene stilte het zeer ingetogen lied Die Vesper in een bewerking van Jimco Zijlstra: "Hört from Strand die Vesper singen", eindigend in een klaterend "Jubilate, Amen". Zoals Jan Lenselink eigen is, gaf hij op de vleugel al aan dat niemand minder dan Ludwig van Beethoven dit heeft gecomponeerd. In Ontmoeting (tekst en muziek Jimco Zijlstra) en Great for all on world create (J. Morgan Nicholas) vertolkte het NCM de dank overeenkomstig de intentie van 1 Johannes 3.

André van Vliet en Jan Lenselink, vaste begeleiders van het NCM, namen de intermezzi voor hun rekening en zoals verwacht was dat weer een sprankelend muzikaal treffen. Dit keer werden de toetsen van het Bätz-orgel door André (medio september jubilerend als 25 jaar dirigent) onder zijn handen in harmonie gebracht met de ritmiek die Jan Lenselink uit de vleugel toverde.

In het tweede blokje zong het NCM Litanei van Franz Schubert in een bewerking van Jimco Zijlstra, gevolgd door My Prayer (A. de Vita, met de Nederlandse tekst Verwachting van A.Vooijs) en het bekende Heart Divine, gebaseerd op een thema uit Aus der Neuen Welt van Antonin Dvorak. Daar tussen in vulde Anke Smits, geen onbekende van het CGK Harmelen en het NCM, met haar warme sopraanstem de kerkruimte in La Virgine degle Angeli van Verdi in een bewerking van Jimco Zijlstra. Een prachtige symbiose in muzikale klanken.

Het jubilerende CGK Harmelen bracht een fraai getoonzet repertoire ten gehore, dat opende met Author of Justice van Loyd Larson, gevolgd door Mijn Vrede laat ik U van Judith Snowdon. Het bekende Tibie Paiom ("Wij smeken tot U, wij danken U en bidden tot U, onze God") van Dmytro Bortnianski riep bij veel zangers duidelijke herkenning op en het was fijn dat het CGK Harmelen dit aldus kon vertolken. Roel Bontan, al 43 jaar dirigent, was wederom in vorm in zijn directie van The Sound of the Round van Annie Herring. Hiermee gaven koor én dirigent aan dat ze in staat zijn de moderne sound op zeer fraaie wijze te vertolken. Geen gemakkelijk lied, maar het zal mede door de onvermoeibare Roel Bontan zijn geweest dat het op het repertoire stond voor dit jubileumconcert. Speciale vermelding verdienen de bassen die muzikale pirouetten moesten maken om snel van de vele lage naar de hoge akkoorden te gaan. Dat dwong bewondering af, wat hen ook in de pauze kenbaar werd gemaakt. Het publiek was enthousiast over de uitvoering van deze zangstukken en liet dat ook middels het applaus duidelijk blijken.

Even een adempauze", was daarna de aankondiging van Liesbeth Reijerkerk, presentatrice van het NCM die zoals altijd op innemende manier het publiek mee nam op een muzikale reis. Muzikale vertolking met verrassingen.

Het tweede gedeelte van het concert begon anders dan gewoonlijk. Buiten het zicht van het publiek klonken plotseling vanachter het koor de tonen van de Negro spiritual Nobody knows the trouble I´ve seen. De welluidende stem van Folkert Vreeken, 1e tenor en solist van het NCM, was hierin onmiskenbaar.

Het bleef niet bij alleen deze verrassing. Het CGK Harmelen opende het tweede deel van de muzikale avond met One Hand, one Heart van Leonard Bernstein, gevolgd door Somewhere uit de Westside Story, eveneens van Bernstein. Het koor presenteerde zich ook hierin voortreffelijk en vooral de twee solisten Gerard Hueting en Anke Smits brachten samen deze song prachtig ten gehore. The Phanton of the Opera van Andrew Lloyd Webber maakte ook bij het CGK Harmelen, net als bij het NCM, onderdeel uit van het repertoire. The Music of the Night werd door CGK vertolkt en het NCM zong aan het eind van de avond de medley All I ask of you, Memory en Love changes everything, waarbij de NCM solist zijn bijdrage leverde.

Het NCM had nog enkele liederen in petto. Overeenkomstig het NCM repertoire een gevarieerde muziekschotel: If I can help somebody met Folkert Vreeken als solist, You raise me up (Lovland/Graham, arrangement Jimco Zijlstra), tot het op sublieme wijze ten gehore gebrachte Dobra Noc van S. Ogurkowski. Het was ongetwijfeld "de hand van de meester Jimco", want het NCM heeft dit lied nog nooit op zo´n manier weten te brengen. Toen daarna de klanken én woorden van Where No One Stands Alone tot het publiek doorklonken, was niet minder sprake van ontroering. Evenzeer was dit bij de NCM leden merkbaar.

De stem van Anke Smits klonk zeer overtuigend in het Ave Maria (Guiulio Caccini), waarbij de bijzonder hoge tonen tegen het kerkgewelf weerkaatsten. Een daverend applaus viel ook haar ten deel voor deze excellente prestatie.

Nadat NCM voorzitter Theo Korver de musici, solisten, medewerkenden en de koster middels een attentie had bedankt, sloten beide koren de concertavond af met The Royal Line uit The Promise of Christmas van Dan Burgess. Gods belofte van hoop op verlossing van de straf voor de zonde werd bevestigd in Zijn verbonden met Adam, Noach, Abraham en David, de koninklijke lijn tot de Messias naar Gods heilig plan. Dit door Jimco Zijlstra getoonzette muziekstuk voor twee koren werd dan ook majestueus uitgevoerd.

Het dubbelkorig concert was teneinde. Even terugdenkend aan het door CGK Harmelen ten gehore gebrachte lied Cent-mile Chansons (M. Magne, arrangement Rob van Dijk) kan worden gezegd: Honderdduizend liederen kunnen je in je leven omringen. Op deze 28e september waren het zeker honderduizend noten! En daar hebben zowel publiek als zangers en zangeressen zeker van genoten!

Gert Bink
[NAAR TOP]

EEN NIEUWE LENTE, EEN NIEUW GELUID

Het vroege voorjaar is voor veel mensen genieten. De lente schiet als het ware de lucht in, kleuren komen te voorschijn en vogels kwinkelen wat af.
Genoten werd er ook op 13 april jl. toen het Nederlands Concert Mannenkoor en het Christelijk Vocaal Ensemble Vaya Con Dios (Ga met God) een gezamenlijk concert gaven in de Gereformeerde Kerk in Putten. Vooral de prachtige klanken, tot in de hoogste regionen voortgebracht door een drietal sopranen, waren om te genieten en stil van te worden. Dat heeft het publiek ook zeker gedaan, zoals bleek uit meermalig applaus en aan het eind een staande ovatie.
Liesbeth Reijerkerk, vaste presentatrice van het NCM, nam weer op innemende wijze bij alle overgangen naar een volgend programma-onderdeel de aankondigingen voor haar rekening.
Het Lenteconcert werd geopend met het gezamenlijk zingen van ´Jesu, joy of man´s desiring´. Het vormde de setting van deze avond met afwisselende en muzikaal tintelende melodieën.
Het eerste lied van het NCM was ´Agnus Dei´ van Händel; dit dwong als het ware een stilte af. Vervolgens werd, qua klankkleur en tempo, één van de mooiste werken van J.S. Bach ten gehore gebracht: ´Glory and Honor are before Him´. Magistraal klonk ´The Foundation´, een Australische hymne die door Jimco Zijlstra voor het NCM was bewerkt.
Folkert Vreeken had in de negrospiritual ´Nobody knows the trouble I´ve seen´ zijn eerste solistische bijdrage. In het ´I believe´, gearrangeerd door Jimco, trachtte het NCM ´verwondering´ uit te zingen, waarbij Folkert zijn stem als ´forte-tenor´ liet klinken.
De instrumentale intermezzi waren in goede handen van het duo Jan Lenselink en André van Vliet.Naarmate de avond vorderde toverde Jan Lenselink op zijn eigen bekende wijze sprankeling uit de vleugel en strooide André van Vliet orgeltonen over het publiek als waren het uitvliegende vogels. Het laatste muzikale intermezzo van Jan en André deed velen glimlachen. De gezamenlijke medley van Ramses Shaffy was verrassend.
Het optreden van Vaya Con Dios betekende eveneens genieten.
Zij begonnen met ´Donna nobis pacem´ (van Michaël Haaiden), met solozang van Marieke Propitius-van Veenendaal. Met nog twee solisten, Anne José Mouw en Jacobine van den Brink, is het Vocaal Ensemble toegerust voor specifieke werken. In ´If I was a blackbird´ en ´Close your eyes´ (van Gabriël Fauré) kwam de fijnheid van de solistische stemmen op grote hoogte perfect tot zijn recht. Dit werd door het publiek met applaus onderstreept. De zangeressen, onder de vaardige leiding van dirigente Gerrie de Glint-de Kimpe, gaven in het ´Komt vrienden in het ronden´ blijk dat doldraaiende notenzang met oud-Nederlandse tekst hen ook ´ligt´, zoals ook bleek in o.a. ´Zigeunerleben´ van Robert Schumann en ´Szellö zug´, de vertolking van Márkus Miklós over het brandend houden van vuur, waarbij alleen God weet wanneer dat kan gebeuren.
Het muzikaal stokje ging vervolgens weer terug naar het NCM. Het ´Heart Divine´ van Antonin Dvorak, in arrangement van Jimco Zijlstra, vulde wélluidend de kerkruimte in al zijn poriën. Zeer ingetogen werd het ´Where no one stands alone´ van Mosie Lister ten gehore gebracht. Voor menig NCM-er betekent dit ´ontroerend zingen´; de zinnen "Take my hand; let me stand, where no one stands alone" beklijven als het ware in hun muzikaliteit. Eén van de lijfliederen van het NCM, ´Perspectief´ - tekst en muziek van Jimco Zijlstra, mocht ook op dit concert niet ontbreken: "Zie steeds die positieve momenten in je leven, die je nieuwe impulsen kunnen geven . . . je leeft niet voor jezelf alleen!". Tot slot werden door het NCM een paar fraaie delen van de medley: ´Andrew Lloyd Webber´ gezongen.
De apotheose, zoals de nieuwe voorzitter Theo Korver het had aangekondigd, werd het gezamenlijk zingen van ´Climb ev´ry mountain´. Daarbij was het voor Gerry de Glint-de Kimpe een vreugdevolle ervaring om een klein ensemble mét een groot mannenkoor te dirigeren; het straalde van haar gezicht af.
Er werden heel veel noten gezongen in tal van muzikale stijlen en talen; daar mogen beide koren best trots op zijn. Jimco Zijlstra, enthousiast en zeer gewaardeerd dirigent van het NCM, riep de uit alle delen van Nederland afkomstige mannen na hun zonnige rit bij de generale repetitie al toe: "Mannen,...het is lente!" Dat werd aan het einde van dit concert nog eens gememoreerd door presentatrice Liesbeth Reijerkerk: "Héérlijk; de zon scheen weer vandaag, het is lente!" Het was inderdaad práchtig!
nieuw kostuumHet Lenteconcert was voor het NCM ook de start van een periode in een nieuw kostuum.. Op de foto ´showen´ de zangers het met enige trots. De tweede van rechts is Arie Baan, NCM-lid vanaf het begin. Als zanger van verscheidene mannenkoren is hij voor tv-kijkers de meest herkende zanger van het Nederlands Concert Mannenkoor.

Gert Bink

[NAAR TOP]

Nieuwjaarsconcert 2013 in Utrecht NW.

Een niet voor de handliggend deel van Utrecht om een concert te geven. Dit werd echter ingegeven door de ideale ligging t.o.v. de Vechtgemeente waar ook het partnerkoor "Needed" uit afkomstig is. Maar ook de Opstandingskerk als gebouw is de ideale locatie voor dit evenement. Op 19 januari is het dan zo ver en kan het nieuwjaarsconcert van start gaan......
Om half acht opent het NCM met een arrangement van een Australische Hymne, bewerkt door Jimco Zijlstra. Een opening met zogezegd het volle werk door koor en instrumenten, met een niet geringe rol voor onze gastorganist, tevens dirigent van Needed, Rob van Dijk. Daarna volgt in dit blokje "My Prayer" met een gevoelige vertolking van solist Folkert Vreeken en "You raise me up".
Needed opent de kerk binnenkomend met "We´ve got the Spirit" en zingt achtereenvolgens "Whisper a prayer for me, Bless his Holy Name en I am aware". Dit koor laat zich typeren door een melodieuze en warme klank, zonder kunstmatige versterking, ondersteunt door het onnavolgbare en verrassende spel door Rob van Dijk op de synthesizer.
Over verrassend gesproken: Op hetallerlaatste moment moest Elsemarieke den Hartogh met haar dwarsfluit het af laten weten door ziekte en werd vervangen door Sjoerd Visser met saxofoon. Samen met het combo, Jan Lenselink (vleugel), Jeroen Niewint (basgitaar), percussie-kunstenaar Marc Wester en de onvolprezen Rob van Dijk, had Sjoerd de hoofdrol in een intermezzo metAnthem uit de musical Chess. Een vertolking waarbij de zaal doodstil werd en alle registers van klagen tot jubelen uit de saxofoon te horen waren. Adembenemend!
In het volgende blokje zingt het NCM over het thema " Tijd". Ook dit wordt op de haar zo charmante, geheel eigen wijze aangekondigd door onze vertrouwde lady-speaker Liesbeth Reijerkerk.
Het gedeelte voor de pauze wordt op harmonieuze wijze afgerond met een samenzang door Needed en NCM, ingestudeerd door Rob van Dijk, met een compilatie van "The Kingdom of God/When the Saints". Na de pauze zet het NCM in met het overbekende "Kum ba yah", gevolgd door "IfI can help somebody", waarbij Folkert de solopartij zingt, evenals bij "Nobody knows the trouble I´ve seen", dat volgde op een vertolking van "The Battle", de val van Jericho. Needed vervolgt het programma met een mooie harmonisatie van de dragende melodie "Like mighty river"n"There is none like you" met een verrassende begeleiding van Rob van Dijk. Stralend en vol ritmewas het "Joy every day".
In het daarop volgende intermezzo vertolkt Jan Lenselink met het combo een potpourri van gospel- en soulachtige melodieën. Mooi zuiver en beheerst werd "I believe" en "Finish strong"door Needed gebracht .Het NCM vervolgt met een Pools Slaapliedje, gevoelig door Jan Lenselink ingeleid, daarna een arrangement van Maestro Zijlstra zelf op tekst van Seth Gaaikema, "Les Miserables". Een heel andere wereld in de muziek en zoals Jimco zelf altijd zegt: "Een cultuurschok", maar voor het publiek een verrassende ervaring.
Het concert en daarmee een mooie muzikale avond werd besloten met een gezamenlijk "Climb ev´ry mountain", een profetische gedachte, waarna de beide koren met een staande ovatie beloond werden.

Willem Lentink.

[NAAR TOP]

FEESTELIJK UITVERKOCHT BENEFIETCONCERT TE AMERONGEN.

Op zaterdag 29 september 2012 was geheel ten bate van het in Amerongen geliefde Hospice de Wingerd een groots benefietconcert georganiseerd. Naast

NCM, verleende het Vocaal Ensemble Jeanboule onder leiding van Elien van der Meer ook haar medewerking.

Het werd een avond vol afwisseling en contrasten. Het massale NCM opende de avond met "Morte Christe" en zette direct de toon, gevolgd door een pas ingestudeerd werk van J.S. Bach, dat ondanks de korte instudeertijd, zeer overtuigend over kwam. Het NCM vervolgde met het echte mannenkoornummer "Les Martyrs" dat gezien het langdurige applaus door het publiek zeer werd gewaardeerd. Ook het intrigerende " Where No One Stands Alone" en "You Raise Me Up" viel duidelijk bij het publiek in de smaak.

Het NCM sloot de avond af met het a-capella nummer "Dobra Noc", waar het voltallige publiek ademloos naar luisterde.

Boven het mannenkoor werd het Batz-orgel met zichtbaar plezier door André van Vliet bespeeld, die zelfs bij "bescheiden passages" het orgel nog liet spreken. Samen met Jan Lenselink aan de vleugel werden hun instrumentale intermezzi weer een muzikaal feest.

Het gastensemble Jeanboule was duidelijk een goede keuze en zorgde met haar a-capella gezongen stukken voor een sterk contrast. Ook deze avond wisten zij weer de juiste toon te treffen, met nummers zoals "Chanson d'automne" en "Lynden Lea". Ook "Sleepytime Bach" was een voltreffer en verleidde het publiek tot een langdurig welgemeend applaus.

De organisator van het concert, overhandigde Teuny van Barneveld (coördinator zorg) van de Wingerd een cheque van € 2750,= de netto opbrengst van deze avond, die zij geëmotioneerd in ontvangst nam.

Het concert werd afgesloten met een gezamenlijk optreden van de twee koren. Hier was gekozen voor "Memory" en " Love changes everything" van A.L. Webber.

De organisatie kan terugzien op een geslaagde avond, die mede tot uitdrukking kwam door een staande ovatie van het publiek.

De NCM correspondent

 [NAAR TOP]

NCM Nieuwjaarsconcert 2012 in Dronten

De Meerpaal in Dronten is het theater waar op 28 januari het jaarlijkse Nieuwjaarsconcert werd gehouden. Samenwerking werd gevonden bij het Christelijk Mannenkoor Dronten, ook wel CMD genoemd.

De PR commissie onder leiding van bestuurslid Hans Kray had zichzelf een duidelijke opdracht gegeven. Het moet niet alleen mooi worden gezongen maar er moest ook voor de bezoekers meer te beleven zijn. Een goed verzorgt programmaboekje, een unieke Nieuwjaarswens en prachtige achtergrond beelden maakten hier onderdeel van uit.

DSC_6377.JPG

Hans Kray leg het programmaboekje en Nieuwjaarswens op iedere stoel

Het was op 22 oktober 2005 dat het mannenkoor voor het laatst optrad in een theater. In 'De Lawei' in Drachten werd toen gezongen en met medewerking van Liesbeth List en het combo.

Ook in Dronten was het combo onderleiding van Jan Lenselink opnieuw van de partij. De fluitiste Elsemarieke den Hartogh speelde voor het eerst mee en de andere leden waren Marc Wester - percussie, Jeroen Nieuwint - bas gitarist en André van Vliet, dit keer niet op orgel maar op synthesizer.

De sopraan Judith Sportel verwende het publiek in een zo goed als uitverkocht theater met enkele fraai gezongen stukken, waaronder van het 'Adagio' van de componist Albinoni in een vertolking vanLara Fabian. Ook zong zij enkele werken samen met onze koorsolist Folkert Vreeken en met beide koren.

Het CMD onder leiding van dirigent Peter Speek opende met ruim 40 zangers het programma met het zingen van een drietal liederen waaronder een subtiel gezongen 'Veni, Sancte Spiritus'. Niek Vedelaar begeleidde op de vleugel het CMD Het klonk tijdens de repetitie al mooi maar het werd tijdens het concert prachtig uitgevoerd.

DSC_6396.JPG

Judith Sportel oefende samen met het CMD.

Ook in Dronten was het NCM onder leiding van Jimco Zijlstra goed op dreef. Met name de nieuwe stukken als 'The Battle'', Heart Divine' en 'Where no one stands alone' werden vol overtuiging gezongen en niet alleen om de inhoudelijke mooie teksten.

Traditiegetrouw stond erna het inzingen voorafgaande aan het eerste concert in het nieuwe jaar een gezamenlijk stamppotbuffet klaar. Zangers en partners hebben hier van genoten, evenals de zangers van het CMD.

DSC_6403.JPG

De organisatie heeft voortreffelijk werk geleverd. Het publiek en de zangers gingen met een meer dan voldaan gevoel huiswaarts.

Joop Kreeft

 [NAAR TOP]

BLOED, ZWEET EN TRANEN

Dit mooie lied van Ramses Shaffy werd op kundige wijze vertolkt door Jan Lenselink en

André van Vliet tijdens hun muzikale intermezzo op het NCM concert op 26 november 2012 in de Open Hofkerk in Aalsmeer. Het concert was volledig uitverkocht.

Bloed heb ik die avond niet gezien maar wel een traantje van ontroering bij het publiek en meer dan genoeg zweet bij de zangers, want het waren zomerse temperaturen in deze mooie kerk.

Nee, het was er zeker niet koud en dat had weer als voordeel dat het heerlijk zingt. Zeker als de kerk dan ook nog tot de nok aan toe gevuld is met een enthousiast publiek.

Het NCM had zich verzekerd van de medewerking van het plaatselijke 'Vrouwen Ensemble Davanti'.

Dit koor bestaande uit zo'n 25 dames die stuk voor stuk beschikken over een prachtig stemgeluid. Niet voor niets is dit ensemble overladen met prijzen behaald op verschillende belangrijke concoursen.

'Davanti' bracht een afwisselend programma waarbij het 'Duetto buffo di due Gatti', ofwel het kattenlied van Rossini op humoristische wijze werd vertolkt. Het oogstte dan ook een bijzonder lang en overtuigend applaus.

Ook het NCM was goed op dreef, evenals de koorsolist Folkert Vreeken die gelukkig op tijd hersteld was van een flinke verkoudheid.

Opvallend was de vertolking van 'The Creation' van Willy Richter waarbij de zaal in het donker was gehuld en dank zij Arie Buys precies op tijd, als het koor 'there will be light' zong, het koor in de volle schijnwerpers zette.

Muisstil was de zaal toen het koor het concert openende met 'Kum ba yah'.

Je kon de welbekende speld horen vallen.

Dit was ook het geval met het mooie 'Kolj Slawen'. Niet dat het bij de andere liederen rumoerig was, maar je voelde de spanning in de zaal. Heerlijke momenten voor dirigent Jimco Zijlstra en het koor.

De avond werd op vakkundige wijze gepresenteerd door Liesbeth Reijerkerk en na haar laatste aankondiging vertolkte het NCM en 'Davanti' gezamenlijk het lied 'Clim every mountain'. Het kon niet anders dat dit lied ook als toegift werd herhaald. Jimco nodigde daarbij ook het publiek uit om mee te zingen en dat liep uit op een geweldige ontlading van een heerlijke concertavond.

Joop Kreeft

 [NAAR TOP]

VOORJAARSCONCERT IN VOORTHUIZEN

Het Nederlands Concert Mannenkoor heeft op 14 mei 2011 haar Voorjaarsconcert gegeven in de Gereformeerde kerk in Voorthuizen. Het Interkerkelijk Vrouwenkoor 'Euterpe' uit Voorthuizen was als gast uitgenodigd en de dames hebben ook meegeholpen het concert te organiseren.

CIMG2115.JPG

Interkerkelijk Vrouwenkoor 'Euterpe'

De kerk heeft een geweldige akoestiek en dat bracht direct al bij het inzingen een spannende sfeer.

'Dat wordt goed zingen', hoorde je om je heen. Dat willen de mannen van het NCM als geen ander!

Het NCM stond als gewoonlijk onder leiding van Jimco Zijlstra. De dirigent van 'Euterpe', Gerwin van der Plas begeleidde op vakkundige wijze het NCM.

Het orgel werd bespeeld door Marco den Toom die ook van zich liet horen bij een aantal prachtig gespeelde intermezzo's.

Liesbeth Reijerkerk was de presentatrice en op haar vakkundige wijze sprak zij de verbindende teksten en gaf zij een toelichting op de liederen die door beide koren werden gezongen.

Het NCM , zong onder meer twee pas ingestudeerde werken waaronder 'Locus Iste' van Antoon Bruckner in een bewerking van Gotze Kaspersma.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bf/Anton_Bruckner.jpg/310px-Anton_Bruckner.jpg

Anton Bruckner (1824 - 1896)

http://www.musicscribe.com/images/mosie.jpg

Het andere werk dat een NCM première beleefde was het bekende 'No one stands alone' van Mosie Lister

Mosie Lister (1921- )

Het is een bijzondere avond geworden en er werd op 'NCM niveau' gezongen. Zo wordt de zangkwaliteit van het koor ook wel genoemd! Ook 'Euterpe' verdiende een aantal open doekjes waardoor het een zangavond is geworden waar de bezoekers en medewerkenden met plezier op kunnen terugkijken.

Joop Kreeft

 [NAAR TOP]

NCM benefietconcert t.b.v. Hospice De Wingerd in Amerongen

Op zaterdag 10 april 2010 heeft het NCM een benefietconcert gegeven waarvan de opbrengst bestemd was voor de Stichting Vrienden van Hospice De Wingerd.

Initiatiefnemer en enthousiast koorlid Hans Kray heeft erg veel tijd en moeite in dit project gestoken want aan het eind van de avond kon hij een cheque

van maar liefst € 5.000,00 overhandigen aan Teuny van Barneveld van De Wingerd.

Het publiek kon in een overvolle en uitverkochte Andrieskerk, dat een geweldige akoestiek heeft van een prachtig optreden genieten. De begeleiders Jan Lenselink op de vleugel, André van Vliet op het orgel en Jacques Marcus waren als vanouds goed op dreef.

De in Amerongen geboren mezzosopraan Eva Kroon zong om met een cliché te spreken werkelijk de sterren van de hemel. Samen met koorsolist Folkert Vreeken zong zij ook werken met het koor mee. Het was een lust voor het oog en oor.

Het koor zong voor het eerst een pas ingestudeerd nieuw stuk:

'Gloria' van W.A. Mozart (12e mis) in een arrangement van Percy Fletcher en tekst van J.S. Stallybrass.

Joop Kreeft

 [NAAR TOP]

'Nooitgedacht' werd 'Ooitgedacht'; een resultaat NCM - Nieuwjaarsconcert 2010

Voor de nieuwe woon-zorgboerderij van de A.S.V.Z , gehuisvest bij de historische boerderij 'Nooitgedacht' aan de 's -Gravenweg 8 in Nieuwerkerk a.d. IJssel, hadden de organisatoren van het nieuwjaarsconcert: NCM en de plaatselijke afdeling van de P.C.O.B. nog een cadeau in gedachten als deze locatie was gebouwd.

Resultaat van de op 23 januari 2010 gegeven bijzondere nieuwjaarsconcerten met de NCM-klanken toen ook het voor de nieuwe gemeente Zuidplas gemaakte lied 'Parel achter de dijken' werd aangeboden (zie ook hieronder in de verslagen van concerten).

Op 18 mei 2011 werd de woon-zorgboerderij voor mensen met een beperking officieel geopend en kon het gezamenlijk cadeau, een AED defibrillator, worden aangeboden. En met de NCM-cd 'Perspectief' kunnen alle bewoners in die historische buitenomgeving van moderne snit blijvend de NCM klanken beluisteren.

Gert Bink

PAREL achter de dijken

Verrassende nieuwjaarsconcerten in Zuidplas op zaterdag 23 januari 2010. Het NCM bracht voor de gemeente en haar inwoners een lied ten gehore dat speciaal door Jimco Zijlstra was gecomponeerd. Maar voordien was het al een bijzonder muzikaal gebeuren in het Ontmoetingscentrum in Nieuwerkerk aan den IJssel, de gemeente die per 1 januari 2010 met Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle de nieuwe gemeente vormt.

Op uitnodiging van de plaatselijke afdeling van de PCOB, de grootste vereniging in de Zuidplas met bijna 1000 leden, werden twee concerten gegeven. 's Middags, in aanwezigheid van de waarnemend burgemeester en een wethouder, voor oudere PCOB-ers en leden van De Zonnebloem. Zij genoten op de matinee met volle teugen van de zang van de mannen die uit alle windstreken van Nederland naar Zuidplas waren afgereisd.

Met 'Heart Devine' werd de matinee geopend en ook het'Kolj Slawjen' zorgde voor een uitermate fraaie klank van de bijna 90 zangers. Judith Sportel vertolkte op serene wijze het Spaanse lied 'Nella Fantasia', wat een zeer gewaardeerde bijdrage betekende voor het middagconcert, evenals de bijdrage van Folkert Vreeken, tenor solist van het NCM met het door Jimco Zijlstra gemaakte lied 'Gods Liefde'. De matinee was eigenlijk te snel afgelopen, maar de organisatie had de nodige zorg aan de dag gelegd om de koorleden een overheerlijke boerenkool & zuurkoolstamppot voor te zetten.

Voor het avondconcert zat de zaal vol en het werd een buitengewoon nieuwjaarsconcert. Bij het eerste lied 'Heart Divine' werd aandachtig beluisterd, gevolgd door het á capella gezongen 'Benedictus' van Anton Brückner in bewerking van Jimco Zijlstra. In het 'I believe' van de hand van Jimco Zijlstra werd de mannenkoorzang pas van volume voorzien, waarna Judith Sportel het 'The Wind beneath my wings' bijna fluisterend ten gehore bracht. Je kon een speld horen vallen!

Het instrumentaal intermezzo verviel enigszins, omdat het orgel op enkele tonen niet geheel accordeerde. André van Vliet toonde zich echter een meester in de goede en passende onderbouwing van de melodieën, die weer door Jan Lenselink op uitmuntende wijze sprankelend muzikaal werden gemaakt, zowel voor koor als de beide solisten.

Daarna kon het publiek even bijkomen en de essentie van de negro-spirituals beluisteren. Met 'Jesu, joy of man's desiring' en 'Nobody knows' kwam de tenorstem van Folkert Vreeken optimaal weer tot zijn recht.

Na de pauze was het verrassing troef. Jimco had een speciale tekst, over vijf kernen van de nieuwe gemeente Zuidplas, van muziek voorzien en het NCM bracht aan de nieuwe gemeente dit felicitatielied. Het refrein van dit lied 'Parel achter de dijken' werd dan ook uit volle borst door alle aanwezigen meegezongen en verkreeg een meerstemmige zetting. En - zoals Jimco dit aangaf ­- móet dit wel de 'hit van de lage landen in deze regio' worden.

De ingelijste partituur, gemaakt op papier uit 1840, het tijdstip van de droogmaking van de Zuidplaspolder, werd als geschenk aan wethouder Hazelebach aangeboden.

Het nieuwjaarsconcert was nog niet ten einde, want Les Misérables is bijna altijd één van de vaste onderdelen van een NCM nieuwjaarsconcert en ook nu weer was het volumineus.

Met 'The Past, Present and Future' was Judith Sportel opnieuw in een glansrol. Met 'Musical Surrounding" een heel fraaie compositie van Jimco Zijlstra en 'Finale' werden het 1e Zuidplas nieuwjaarsconcert afgesloten. Ná de bloemenhulde was na het nogmaals door alle aanwezigen gezongen 'Finale' deze concerten ten einde.

In muzikaal opzicht waren deze concerten weer de gevarieerde hoogtepunten voor het NCM en, zoals menigeen bij het verlaten van de kerkzaal zei "wat mij betreft elk jaar zo'n nieuwjaarsconcert!' Het NCM is daar voor in en de koorleden komen vanuit het hele land daar voor graag weer naar de Zuidplas. Ook dan kan de muziek weer worden gebracht in de Parel, zodat het vér boven de dijken uitklinkt.

Gert Bink

 [NAAR TOP]

Concert in Brummen

Op zaterdag 21 november 2009 zijn de zangers van het NCM uit alle delen van ons land richting Brummen vertrokken om samen met het vrouwenkoor Phoenix en de sopraan Jacqueline Bosch te gaan concerteren.

Het concert vond plaats in de mooie Oude- of Pancratiuskerk.

Deze kerk uit de 15e eeuw bezit een geweldige akoestiek waarin je heerlijk kunt zingen.

De organisatie, onder leiding van Arie Buijs heeft een zeer ontspannen sfeer weten te creëren waardoor het een erg geslaagd concert is geworden.

Alle ingrediënten waren aanwezig.

Een volle kerk met opgetogen publiek, Vrouwenkoor Phoenix met een paar goede koor solisten en natuurlijk de sopraan Jacqueline Bosch, die bewees dat ze niet voor niets finalist was van 'Uno voice particolare".

Wat een stem en uitstraling heeft die vrouw!

Vrouwenkoor Phoenix, onder leiding van Jan Jaap Nuiver heeft een afwisselend programma opgevoerd en met volle overgave gezongen. Phoenix werd op de vleugel begeleid door Michel Hinnen.

Ook het NCM onder leiding van Jimco Zijlstra met vaste koorsolist Folkert Vreeken, lieten zich van hun beste kant horen. Er werd goed en geconcentreerd gezongen.

Dat kan ook niet anders in zo'n ambiance!

Ook de begeleiders Jan Lenselink en André van Vliet lieten blijken dat ze tot de top van hun vak behoren. Ook hen viel terecht een staande ovatie ten deel.

Het programma werd op haar vertrouwde wijze gepresenteerd door Liesbeth Reijerkerk.

Was het alleen maar goed en uitstekend daar in Brummen.

Nee, er was ook een min punt te melden:

De avond ging véél te snel voorbij.

Daarom moet de organisatie zich maar alvast gaan warm lopen voor een herhaling in 2011……

Joop kreeft

 [NAAR TOP]

grote kerk harlingenNCM Nieuwjaarsconcert in Harlingen Voor het traditionele Nieuwjaarsconcert van het NCM was het koor uitgenodigd om op 17 januari 2009 naar Harlingen te komen. De uitnodiging kwam van het Comité Visserijdagen Harlingen ter gelegenheid van haar 50 jarig bestaan. Het koor was op volle sterkte aanwezig als ook het combo onder leiding van Jan Lenselink. Daarin speelde naast Jan Lenselink, Jacques Marcus op fluit, Marc Westers slaginstrumenten en Erik Oltmans bas en contrabas. Judith Sportel was de soliste en het geheel stond onder leiding van Jimco Zijlstra. De presentatie werd verzorgd door de altijd goede presentatrice Liesbeth Reijerkerk. Voor dat het concert begon werden de koorleden en hun partners uitgenodigd voor een heerlijke Hollandse stamppottenbuffet. De boerenkool, zuurkool en bruine bonen werden compleet met worst en ballen gehakt, smakelijk verorberd. Het concert vond plaats in de volle Grote Kerk en vanaf het begin werd er gretig en geconcentreerd gezongen. Een hoogte punt was ongetwijfeld het Friese lied ’It Âldershûs’, dat door het publiek vol van hartstocht en overgave werd meegezongen. Dat de Friezen koel, nuchter en afstandelijk zijn werd met dit ‘optreden’ voor altijd naar het rijk der fabelen verwezen. Wat een heerlijke ambiance om zo gezamenlijk muziek te maken! Judith Sportel en het combo waren op dreef met een prachtige vertolking uit de musical ‘Evita’. Ook de ‘Jules de Korte’ medley vertolkt door Judith Sportel en Jan Lenselink sloeg bijzonder aan, even als andere stukken uit musicals die door het NCM werden gezongen. Alle bezoekers en koorleden kregen na afloop van het concert een fraaie handdoek uitgereikt. Deze werd aangeboden door het comité Visserijdagen Harlingen. Harlingen weet nu wie het NCM is en de NCM-ers hebben nu een zwak plekje voor Friesland en Harlingen in het bijzonder gekregen. Joop Kreeft

 [NAAR TOP]

NCM IN BREUKELEN

Op zaterdag 29 november 2008 heeft het NCM een middagconcert gegeven voor Senioren uit de regio Breukelen. Dankzij een sponsor, die overigens niet bekend wenst te worden gemaakt, was het concert gratis toegankelijk. De Pauluskerk zat dan ook bom vol. Een bijzonder initiatief dat navolging verdiend. Ouderen komen in deze tijd 's avonds niet graag naar buiten en komen dus ook niet vaak naar een dergelijk concert.

De bezoekers werden met vele regiotaxi's en andere busjes gebracht. Dat het concert hogelijk werd gewaardeerd bleek niet alleen aan de hoge opkomst maar was ook te merken aan het langdurige applaus tijdens en na afloop van het optreden.

ncm in breukelen Het koor was ook in goede doen. Gemotiveerd door een overvolle kerk zongen de ruim 90 zangers het voornamelijk religieus getinte programma. Prachtige liederen als 'Veni, Sancte Spriritus', 'Laudate Dominum', 'Jesu, joy of man's desiring' en 'Tebe Poyem' werden vol overgave en geconcentreerd gezongen. Ook de werken 'Les Martyrs' en 'The Creation' en 'Gods liefde' klonken indrukwekkend. Na 'God be with you' bleef de spanning in de kerk wat langer voelbaar, zo mooi klonk het. Haast als vanzelfsprekend werd met 'Jacob's ladder' besloten. Vanzelfsprekend kreeg koorsolist Folkert Vreeken open doekjes voor zijn bijdragen in 'Gods liefde' en 'Jesu, joy of man's desiring'.

Na het inzingen vroeg de vaste organist en begeleider André van Vliet even het woord. Hij memoreerde dat het vandaag op exact, 1 uur en 10 minuten na,

het moment was 21 jaar geleden dat hij onze dirigent Jimco Zijlstra, voor het eerst voor een concert begeleiding ontmoette. In een gevatte speech sprak hij zijn waardering uit voor hun unieke samenwerking. Hij gaf Jimco een chocolade letter 'J' van Jimco en voor zichzelf de letter 'A' van André. Ook Jan Lenselink werd niet vergeten. Voor Jan was de letter 'N'. En dat maakt samen het woord 'Jan'. Dit trio heeft nationaal en internationaal in de loop der jaren honderden concerten begeleidt. Dat het niet alleen een muzikale samenwerking is bleek uit de woorden van André. Er bestaat een Cd van hen en die heet niet voor niets 'Gevleugelde vrienden''!

Het eerst komend concert dat door het NCM wordt gegeven is op zaterdag 17 januari 2009 in Harlingen.

Joop Kreeft

 [NAAR TOP]

Heerhugowaard in de ban van het NCM

Ook het Noord-Hollandse Heerhugowaard is onder de indruk gekomen van het optreden van het NCM.

In een goed gevulde Heilige Hart van Jezus kerk werd samen met de Cantorij van deze kerk op 18 november 2008 een mooi avondvullend concert gegeven.

De kerk heeft een bijzonder goede akoestiek en dat inspireerde zowel het NCM als ook de solisten, tevens begeleiders, Jan Lenselink op de vleugel en André van Vliet op het orgel. De Cantorij bestaande uit ongeveer 20 leden onder leiding van dirigente Anneke Breukel hield zich goed staande naast het zanggeweld door de ruim 90 zangers van het NCM. Het Cantorij repertoire wat werd gezongen was mooi en afwisselend. Met name het zo genoemde blokje 'gebeden' was zeer de moeite waard. De begeleidster van de Cantorij, Wil Wolkers begeleide het koor op de vleugel op een subtiele wijze.

Het NCM bracht veel van haar bekende werken. Stukken als 'Veni, Sancte Spiritus en 'The Creation' bezorgde de concertgangers heerlijke momenten. Ook de koorsolist Folkert Vreeken kreeg een behoorlijk stevig en langdurig applaus voor zijn bijdragen.

Enkele NCM-ers overnachten in het leuke en verrassend design hotel Jules in Heerhugowaard. Een heel bijzondere ervaring en van een hoog service niveau.

Samengevat was het een geslaagd concert in een leuke omgeving.

Joop Kreeft

 [NAAR TOP]

KIPPENVEL MOMENTEN IN OOSTERBEEK

Zo verwoorde de charmante presentatrice Liesbeth Rijerkerk het gevoel bij de meeste concertgangers tijdens het concert dat het NCM samen met het Chr. Gemengd koor 'Fiducia' uit Ede op zaterdag 31 mei 2008 gaf in de Goede Herderkerk in Oosterbeek.

Zo'n kippenvel moment was het zeker toen koorsolist Folkert Vreeken een prachtige solo zong in het door dirigent Jimco Zijlstra bewerkt lied 'Anthem' uit de musical 'Çhess' van Anderson, Rice & Ulvaeus.

Maar voordat dat dit moment er was kon het talrijke publiek nog genieten van een paar ijzersterke liederen uit het standaard repertoire van het NCM. Zo klonk 'Veni Sancte Spiritus' weer mooi en ingetogen evenals het 'Tebe Poyem' en natuurlijk 'Kum ba yah'. Deze liederen lijken wel speciaal voor het NCM geschreven.

Het Chr. Gemend Koor 'Fiducia' uit Ede bracht een paar fraai gezongen liederen uit haar repertoire. Het lied 'U tilt mij op' van B. Gramham en R. Lovland in een bewerking van André van Vliet werd fraai vertolkt. Het applaus sprak boekdelen evenals de uiting voor de waardering na de finale Oratorium 'Schepping' van J. Bredewout.

De muzikale intermezzo's werden vertolkt doorJan Lenselink op vleugel en André van Vliet op orgel. Beide muzikanten zijn erg goed op elkaar ingespeeld en dat hoor je in de subtiele wijze waarop deze vakmensen tijdens hun improvisaties elkaars solo's overnemen en aanvullen.

Jan Lenselink speelde onder meer 'The past, present and future' uit 'Ticking Sound' van Jimco Zijlstra. Dat prachtige stuk staat ook op de Cd 'Puur piano' van deze begaafde pianist.

De avond werd op bijna traditionele wijze besloten door de door beide koren gezongen klassieker 'Jacob's Ladder' en het kon niet uitblijven dat het publiek tijdens een toegift dit lied vol overgave meezong.

Voor aanvang van het concert werd de nieuwe koorfoto van het NCM gemaakt. Als locatie diende het historische gebouw 'Hartenberg' van het 'Airborn museum' in Oosterbeek. Binnenkort zal deze foto worden gebruikt voor alle pormotie activiteiten van het NCM.

Joop Kreeft

 [NAAR TOP]

NCM: méér dan een mannenkoor

Op zaterdag 5 april 2008 heeft het NCM op uitnodiging van de Stichting Cursusproject Amerongen een zeer geslaagd concert gegeven in de plaatselijke pittoreske Andrieskerk.

De kerk was volledig uitverkocht en door het plaatselijke organisatieteam onder leiding van NCM lid Hans Kray, die ook voorzitter van deze stichting is, fraai aangekleed. De organisatie had een plaatselijke soliste uitgenodigd: de mezzosopraan Eva Kroon. Dat was een schot in de roos! Zij gaf blijk van haar grote talent en zong enkele prachtige solowerken maar ook zong ze samen met de koorsolist, de tenor Folkert Vreeken de sterren van de hemel. Ook zong zij uiteraard enkele nummers samen met het koor.

Het concert werd als gewoonlijk weer begeleid doorJan Lenselink aan de vleugel,Jacques Marcus dwarsfluit enAndré van Vliet aan het orgel. Liesbeth Reijerkerk sprak het concert op innemende wijze aan elkaar. Jimco Zijlstra had als dirigent de muzikale leiding.

Dat het NCM meer is dan een koor bleek wederom uit de opkomst en deelname van de koorleden en hun partners aan de activiteiten die de organisatie had voorbereid. Tijdens het inzingen van het koor kregen de partners onder begeleiding van een gids een rondwandeling door het fraaie dorpje. Ook werd het Tabaksmuseum bezocht. Gezamenlijk werd voor aanvang van het concert een uitstekend Nasi buffet opgediend. Ook na het concert werd de georganiseerde nazit door veel zangers en hun partners bezocht. De hele dag was de sfeer ontspannen en gemoedelijk. De onderlinge contacten van de leden en hun partners werden weer eens stevig aangehaald.

In drukwekkend en tekenend voor de sfeer binnen het NCM was dat de zoon en dochter van de onlangs overleden koorlid Piet Molenaar en zijn vrouw, de reis naar Amerongen hadden ondernomen om na het inzingen het koor persoonlijk te bedanken voor het medeleven en de verdere aandacht tijdens de ziekte en het overlijden van hun ouders.

De Amerongse organisatie verdient een dikke pluim evenals alle andere medewerkers aan deze zeer geslaagde dag en het voortreffelijk concert.

Joop Kreeft

 [NAAR TOP]

Nieuwjaarsconcert 2008

Het begint op een goede traditie te lijken dat het NCM een Nieuwjaarsconcert in Nieuw Vennep geeft.

Evenals in 2006 is groepje zangers uit deze regio bestaande uit Piet v.d. Eijk, Henk Lourens, Henk v.d. Meulen, Jan Prins en Fred Seinstra er in geslaagd een uitstekend concert te organiseren.

Ook hun partners hebben hieraan een steentje bijgedragen.

De Gereformeerde kerk was tot op de laatste plaats bezet maar voordat het concert begon werden de zangers met hun meegereisde partners 's middags hartelijk ontvangen en na de generale repetitie voorzien van een voortreffelijk Hollands Stamppotten buffet.

Niet alleen de zangers werden hartelijk onthaald maar ook de bezoekers. Zij konden voor aanvang van het concert genieten van fraai harpspel door 4 jonge dames van de plaatselijke muziekschool.

Een fraaie prelude. Het koor met maar liefst 98 zangers aanwezig en het begeleidende combo stonden vervolgens geconcentreerd klaar voor het geven van het concert.

Voor de pauze werden voornamelijk wat je noemt religieuze werken uitgevoerd. Hoogte punten waren "The Creation" van Willy Richter, "Tebe Poyem" van Peter Tsjaikovski en de volledige "Messe Breve" van Charles Gounod.

Na de pauze nam dirigent Jimco Zijlstra het woord even over van presentatrice Liesbeth Reijerkerk. Als laatste nummer stond de "Finale" uit de "Ticking Sound of Time" op het programma en Jimco nodigde het publiek uit om eerst even gezamenlijk te oefenen want de bedoeling was dat koor, combo én publiek dat nummer als slotstuk samen zouden zingen.

Dit intermezzo was een schot in de roos.

Het publiek werkte leuk mee en het tweede gedeelte van het concert verliep dan ook erg ontspannen. Natuurlijk leverde ook de geprogrammeerde werken als de Andrew Lloyd Webber medley en de geweldige instrumentale werken van het combo onder leiding van Jan Lenselink hieraan mee, maar toch kon het publiek niet wachten haar eigen bijdrage te mogen leveren.

Als de uitdrukking "het dak ging er af" nog niet zou zijn uitgevonden, dan werd het die avond voor het eerst vastgesteld.

Zo'n goede organisatie en dito concert verplicht het organiserende groepje leden zichzelf om hier inderdaad een traditie van te maken want zowel het publiek als het koor én begeleidende musici hebben een geweldige avond beleefd.

Joop Kreeft

 [NAAR TOP]

NCM concerteerde met Gemengd zangkoor Animato uit Noord Limburg

Op zaterdag 10 november 2007 gaf het NCM in het Noord Limburgse Heel in

Cultureel Centrum Don Bosco samen met Gemengd zangkoor Animato een zeer geslaagd concert.

De grote zaal van dit fraaie Culturele Centrum was tot op de laatste plaats bezet.

Het publiek heeft kunnen genieten van 2 koren die in topvorm waren en beide zangstijlen pasten wonderbaarlijk goed bij elkaar.

Animato onder leiding van Sylvia Berghs begon het concert met een vijftal liederen waarvan het snelle nummer "Rithm of life" uitstekend werd vertolkt.

Het publiek genoot van dit optreden wat met een overdonderd applaus werd bekrachtigd.

Hierna vertolkte het NCM ook 5 liederen waaronder " Tebe Poyem" van Peter Tsjaikovski, en twee Nederlandstalige liederen van de hand van Jimco Zijlstra : "Perspektief" en "Priori-teit ".

Het laatste lied uit dit blok, "Landerkennung" van Edvard Grieg, werd de solo niet gezongen door de vaste koorsolist Folkert Vreeken. Deze was wegens ziekte verhinderd maar door de andere koorsolist van het NCM, Gerard Leurs.

Het was voor Gerard Leurs zijn laatste optreden als koorsolist bij het NCM. Hij heeft vanwege andere muzikale verplichtingen moeten besluiten het NCM vaarwel te zeggen.

Na de pauze was er eerst een verrassend optreden van Animato dat met een aantal uitstekend uitgevoerde Afrikaanse songs de volle zaal volledig op haar hand kreeg.

Gerard Leurs zong daarna op veler verzoek "If I were a rich man" uit "Fiddler on the roof".

Een staande ovatie was zijn deel.

Het zelfde gold voor het NCM nadat in de Nederlandse bewerking stukken uit "Les Misérable"werd gezongen.

De avond werd afgesloten door het gezamenlijk zingen van beide koren van het lied "Santo" in een bewerking van Jimco Zijlstra.

Doordat de vaste pianist van het NCM, Jan Lenselink was verhinderd zat de bekende pianist

Gezinus Veldman achter de vleugel. Deze ervaren musicus begeleidde het NCM op een manier dat zijn uitstekende muzikale kwaliteiten wederom werden bevestigd.

Een toegift kon niet uitblijven en "Santo" werd met veel dynamiek opnieuw door beide koren gezamenlijk gezongen.

Joop Kreeft

 [NAAR TOP]

Concert NCM en het Chr. Oratoriumverening Amstelveen in de Paaskerk in Amstelveen.

In een volle en erg warme kerkzaal, het was er meer dan 25 graden, hebben beide koren een geweldig mooi concert gegeven. De Paaskerk heeft naast een prachtige architectuur ook een goede akoestiek. Je kunt er fijn zingen en dat hebben de koren dan ook gedaan.

Er was een gewaagd programma samengesteld. Het Oratoriumkoor zingt een ander repertoire dan ons Mannenkoor. Toch was het geheel harmonieus en het talrijke publiek heeft er volop van genoten. Niet in de laatste plaats door Jan Lenselink die op de vleugel weer soepel en in z’n eigen stijl beide koren begeleidde. Ook van zijn solo bijdrage met een fantasie op een Beatle medley vlogen de vonken weer af. André van Vliet begeleide op het orgel en op zijn herkenbare wijze sfeervol. Een genot om naar te luisteren.

Zoals te doen gebruikelijk stond het C.O.V. onder leiding van dirigent Corné Mooibroek en het N.C.M. onder de geïnspireerde directie Van Jimco Zijlstra.

Jk 2 juni 2007

Nieuwjaarconcert Nijkerk 2007 met Petra Berger en Jorge Castro als solisten.

Wederom was het NCM gevraagd op te treden bij het Nieuwjaarsconcert van de Stichting Muziek Promotie Nijkerk. Een goede traditie dat eens in de twee jaar plaats vindt en die zowel door het publiek, de organisatie en het publiek erg wordt gewaardeerd.

Dit jaar waren Petra Berger en Jorge Castro de solisten en de organisatie heeft daar mee in de roos geschoten. Deze solisten met prachtige stemmen pasten uitstekend bij de klank van het koor.

Het talrijke publiek, een uitverkochte kerkzaal met ruim 800 toeschouwers heeft kunnen genieten maar een zeer gevarieerd programma. Petra Berger zong op schitterende wijze ondermeer "My one true love" (J.S. Bach), Once upon a time in the West (E. Morricone) en "Somewhere (L. Bernstein).

Jorge Castro bracht het publiek in vervoering met "Dein ist mein ganzes Herz", "La Donna é mobile" en "Nessun Dorma".

Samen zongen zij ook nog 2 duetten.

Het NCM bracht ook enkele liederen die voor het eerst stonden geprogrammeerd.

Zoals het bekende "New York, New York", en "Prioriteit" uit het "Ticking Sound of Time" project.

Het koor was uitstekend op dreef met de highlights uit "Les Miserables", uiteraard weer helder in het Nederlands gezongen.

De avond werd door koor en solisten afgesloten met het bekende Libiamo uit La Traviata.

De bekende uitdrukking "het dak ging er af" was aan het applaus te horen spreekwoordelijk van toepassing. Nijkerk 20-01-2007

Joop Kreeft

 [NAAR TOP]

NCM gaf op 4 november 2006 samen met het Jeugdkoor Animato

een concert in de Kandelaarkerk in Hardenberg.

In een goed gevulde Kandelaarkerk in Hardenberg liet het NCM wederom zien dat het van alle markten thuis is. Met een voornamelijk religieus repertoire in het eerste gedeelte van het concert konden de bezoekers genieten van mooie Mannenkoor zang met werken als Kum ba Yah, Morte Christe, The Creation, Jesu joy of man's desiring. Met name Laudate Dominum in een arrangement van G. Stetner kon op veel bijval rekenen. Het tweede gedeelte stonden stukken alsMusical Surrounding, Harmony en Santo op het programma.

Het concert werd afgewisseld door optredens van het Jeugdkoor Animato uit Hardenberg. Dit koor bestaande uit meisjes van 6 tot 21 jaar én één jongen zongen uit volle borst en uit volle overtuiging hun liedjes alsDapper en Sterk, De Heer is mijn Herder, Hoe zal het in de hemel zijn.

De koorsolisten van zowel het NCM, Gerard Leurs en Folkert Vreeken als van Animato zorgden voor de nodige afwisseling en samen zongen beide koren natuurlijk het overbekende Jacob's ladder.

Na afloop van dit geslaagde concert werden de dirigenten Jimco Zijlstra en Marja Nijmeijer- te Rietstap, de begeleiders Jan Lenselink aan de vleugel en André van Vliet op het mooie orgel samen met de geluidstechnici van Animato, Herman en Gerben Rengelink in de bloemetjes gezet.

Ook Elvira Nijmeier werd bedankt voor haar Key board begeleiding.

De organisatie, die in handen was van het Jeugdkoor Animato, kan terug zien op een zeer geslaagd concert. Een groot aantal zangers en hun partners van het NCM bleven in een hotel in Hardenberg (Rheeze) overnachten en daar hebben zij in een uitstekende stemming nog tot in de kleine uurtjes nagepraat over deze muzikale happening.

Jk

 [NAAR TOP]

Fenomenaal muziekfestijn van Nederlands Concert Mannenkoor

Zaterdagmiddag werd in 'de Lichtkring' in Nieuwerkerk aan den IJssel het matineeconcert gegeven door het Nederlands Concert Mannenkoor ter afsluiting van de 'week van IJsselhage'. Het NCM gaf voor de jubilarissen van 'IJsselhage' een muzikaal cadeau ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan.

Ook van andere vestigingen oa. ASVZ-Capelle aan den IJssel, Zevenkamp en Nesselande waren mensen aanwezig om deze muzikale happening mee te maken.

Het NCM, onder leiding van Jimco Zijlstra en aan het orgel André van Vliet zetten met Marjolein Keuning de sublieme toon voor de aanwezigen.

Het landelijke mannenkoor bracht enkele liederen ten gehore, met een bijdrage van de NCM- solisten Folkert Vreeken en Gerard Leurs. Het Chr.Jeugdkoor 'Step Forward' had voorts ook een fraaie bijdrage, waarvan het publiek genoot.

Verrassingen bleven niet uit bij het lied 'Anthem', waarbij Jimco Zijlstra, André van Vliet en Jan Lenselink elkaar afwisselden met het dirigeren van het mannenkoor. De grootste verrassing was wellicht dat een in een 17 e eeuwse kleding gestoken 'broer van Mozart' het feestlied voor de jubilarissen dirigeerde, kort nadat Alie Slobbe - van de vestiging ASZV - een eigen gemaakt gedicht voor de mensen van 'IJsselhage' had voorgedragen.

Magnifiek was het slotlied Operator waarin ook het fluitensemble Flens een gewaardeerde bijdrage had.

Alle jubilarissen en de andere aanwezigen kregen de gedichten- en tekeningenbundel 'IJssel-festijn', het jubileumcadeau van het NCM dat met leerlingen van de Elimschool en het Comenius Collega was gemaakt, mee naar huis.

's Avonds vond het benefietconcert plaats waarin een breder repertoire naar voren kwam.

Na de muzikale omlijsting van het fluitensemble Flens o.l.v Egbert Jan Louwerse opende het NCM, dat met meer dan 100 zangers aanwezig was, dit concert,

Ook toen waren het de muzikale klanken die furore maakten en de kerkzaal van de Lichtkring geheel vulden. Zowel de zangers van het Ned.Concert Mannenkoor en de vaste begeleiders André van Vliet en Jan Lenselink waren in vorm. Jan Lenselink voorzag met de vleugel de songs van Marjolein Keuning van sprankelende begeleiding.

Het publiek toonde meer dan eens hun applaus voor de liederen die zowel door het NCM als door het Chr.Jeugdkoor Step Forward, o.l.v. Frank den Bakker, ten gehore werden gebracht.

De beide doelen van dit benefietconcert kwamen aan het eind van de avond in beeld. 'IJsselhage' kreeg voor de paardenwagen de cheque van meer dan € 1.500,00 uit handen van de voorzitter van het NCM, Henk van der Meulen. Ook Mercy Ships nam de cheque van ruim € 1.500,00 in ontvangst voor het nieuwe hospitaalschip Africa Mercy.

Het slotlied Operator zorgde voor kippenvel bij het publiek vanwege het muzikale temperament dat de 150 zangers en musici lieten horen en uitnodigend was om in de herhaling door het publiek te worden meegezongen.

Een warm een slotapplaus werd gebracht aan Jimco Zijlstra die de algehele leiding van de twee concerten had, het NCM, de musici en de solisten Marjolein Keuning, Folkert Vreeken en Gerard Leurs alsmede voor Liesbeth Reijerkerk die de presentatie van deze NCM-concerten wederom vakkundig en op bijzonder plezierige wijze verzorgde.

Het Nederlands Concert Mannenkoor en de vele andere medewerkenden hebben gezorgd voor twee bijzondere concerten in Nieuwerkerk aan den IJssel en brachten daarmee de muzikaliteit met hun zang op het hoogste niveau en voor Nieuwerkerkse begrippen wel twee keer boven NAP!

 [NAAR TOP]